En ramlag. Punktslut.

17 maj 2013 • 2 min

När Lena Adelsohn Liljeroth gästade Biblioteksdagarna under torsdagen slog hon fast att den nya bibliotekslagen är en ramlag – den...

När Lena Adelsohn Liljeroth gästade Biblioteksdagarna under torsdagen slog hon fast att den nya bibliotekslagen är en ramlag – den ska inte detaljstyra personalförhållanden eller öppettider, det är upp till respektive huvudman.

 I sitt tal till Biblioteksdagarnas besökare talade hon om bibliotekens starka ställning och dess betydelse för demokratin och viktiga roll för att verka för tillgång till kunskap, information och fri åsiktsbildning.

– Biblioteken har en viktig roll för demokratins innersta väsen. Ni har ett arbete att vara stolta över, menade hon.

Att det inte i den nya lagen står något om att det ska finnas bibliotekarier på biblioteken kommenterade hon kort med:

– Bibliotekarierna är självklara fast det inte står på pränt, så var det sagt.

Nedläggningen av filialer – en annan fråga som kulturministern fått kommentera i samband med den nya lagen – stod också på agendan både i Lena Adelsohn Liljeroths tal på Biblioteksdagarna men även i den debattartikel som publicerades samma dag i Nerikes Allehanda.

I debattartikeln beklagar hon att filialer har lagts ned under senare år men menar fortfarande att ”då kan bokbussar, bokbåtar eller andra lösningar vara ett alternativ”.

Att flera biblioteksfilialer lagts ner beror i många fall på de senaste årens urbanisering och att de centrala biblioteken därför byggts ut, menar Lena Adelsohn Liljeroth.

– Ingen bibliotekslag i världen kan stoppa den fortsatta urbaniseringen.

Å andra sidan: Det är det kanske inte riktigt någon som har påstått heller.

Frågorna kring minskad läsning och läsfärdighet upptog en stor del av Lena Adelsohn Liljeroths anförande och här lät hon förstå att ett resultat av Litteraturutredningen kan komma att bli en nationell läskampanj av något slag.

– Bibliotekarierna har också en stor betydelse för att väcka läslusten hos barn och unga. Läsning och läsförståelse är en av våra stora demokratiska utmaningar. Det skulle behövas en nationell kampanj för att få igång läsandet bland vuxna.

Debattartikeln i Nerikes Allehanda kan läsas i sin helhet här

0 kommentarer

Senaste nytt

Forskning

Nytt ljus på lärosätesbiblioteken

Studenter och yrkesverksamma bibliotekarier, men även ledningarna för universitet och högskolor är målgruppen för en ny antologi om Sveriges lärosätesbibliotek. "Här vill vi ge en övergripande bild som saknats."

11 okt 2024 • 2 min

Kommentar

Därför har Biblioteksbladets coronagrupp bytt namn

Biblioteksbladet hade en stor men sedan länge avsomnad grupp på Facebook. Kunde vi stöpa om den för att få nya insikter om vad som rör sig i bibliotekssektorn? Vägen till ett svar på frågan blev kort och krokig – men nu hoppas jag att vi har hittat fram.

10 okt 2024 • 2 min

Reportage

Ljudboken har tagit över

Ljudböcker säljer bäst, mer tid läggs på lyssning än på läsning, några av de mest framgångsrika författarna publiceras bara digitalt. Papprets dominans har brutits. Utom på biblioteken.

9 okt 2024 • 10 min

Nyheter

Fokus på livet ska slå hål på fördomar

Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.

7 okt 2024 • 4 min

Nyheter

Över 700 deltar i vecka mot bokförbud

Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.

4 okt 2024 • < 1 min