En ramlag. Punktslut.

17 maj 2013 • 2 min

När Lena Adelsohn Liljeroth gästade Biblioteksdagarna under torsdagen slog hon fast att den nya bibliotekslagen är en ramlag – den...

När Lena Adelsohn Liljeroth gästade Biblioteksdagarna under torsdagen slog hon fast att den nya bibliotekslagen är en ramlag – den ska inte detaljstyra personalförhållanden eller öppettider, det är upp till respektive huvudman.

 I sitt tal till Biblioteksdagarnas besökare talade hon om bibliotekens starka ställning och dess betydelse för demokratin och viktiga roll för att verka för tillgång till kunskap, information och fri åsiktsbildning.

– Biblioteken har en viktig roll för demokratins innersta väsen. Ni har ett arbete att vara stolta över, menade hon.

Att det inte i den nya lagen står något om att det ska finnas bibliotekarier på biblioteken kommenterade hon kort med:

– Bibliotekarierna är självklara fast det inte står på pränt, så var det sagt.

Nedläggningen av filialer – en annan fråga som kulturministern fått kommentera i samband med den nya lagen – stod också på agendan både i Lena Adelsohn Liljeroths tal på Biblioteksdagarna men även i den debattartikel som publicerades samma dag i Nerikes Allehanda.

I debattartikeln beklagar hon att filialer har lagts ned under senare år men menar fortfarande att ”då kan bokbussar, bokbåtar eller andra lösningar vara ett alternativ”.

Att flera biblioteksfilialer lagts ner beror i många fall på de senaste årens urbanisering och att de centrala biblioteken därför byggts ut, menar Lena Adelsohn Liljeroth.

– Ingen bibliotekslag i världen kan stoppa den fortsatta urbaniseringen.

Å andra sidan: Det är det kanske inte riktigt någon som har påstått heller.

Frågorna kring minskad läsning och läsfärdighet upptog en stor del av Lena Adelsohn Liljeroths anförande och här lät hon förstå att ett resultat av Litteraturutredningen kan komma att bli en nationell läskampanj av något slag.

– Bibliotekarierna har också en stor betydelse för att väcka läslusten hos barn och unga. Läsning och läsförståelse är en av våra stora demokratiska utmaningar. Det skulle behövas en nationell kampanj för att få igång läsandet bland vuxna.

Debattartikeln i Nerikes Allehanda kan läsas i sin helhet här

0 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min