Hallå där Mats och Maija,

16 jan 2018 • 2 min

Ni har startat ett nytt rankingsystem av folkbibliotek i Europa, Library Ranking Euorpe, LRE. Hur fungerar det här systemet?

Mats Öström och Maija Berndtson. Foto: Andreas Denk.
Mats Öström och Maija Berndtson har jobbat många år som bibliotekschefer i Helsingfors respektive Ockelbo och Sandviken. För några år sedan drog de igång projektet Library Ranking Europe, LRE. Foto: Andreas Denk.

– Vi annonserar inte i förväg att vi kommer, utan är mystery shoppers och testar biblioteket anonymt. Sedan har vi en checklista som vi följer, några kriterier är bibliotekets placering, synlighet i turistkartor, om det tas några avgifter för bibliotekstjänster, hur bra barnavdelningen är och hur bokbeståndet ser ut. Sedan poängsätts biblioteken utifrån en sexgradig skala och resultatet läggs upp på vår hemsida, säger Mats Öström och Maija Berndtson.

Hittills har 44 folkbibliotek i elva länder rankats. I topp ligger bibliotek i Danmark och Finland. Hur väljer ni ut vilka bibliotek ni recenserar?

– Eftersom vi finansierar projektet själva så besöker vi bibliotek som finns i de städer som vi reser till privat. Sen kan det också vara så att vi läst om något intressant bibliotek och vill besöka det därför, säger Maija Berndtson.

Vad är ert mål?

– Att försöka hitta en ny metod som hjälper folkbiblioteken att utveckla sin verksamhet ur ett kundperspektiv. Vi var till en börja rätt lågmälda kring projektet eftersom vi inte hade så många bibliotek, men nu har vi besökt flera stycken och vet att systemet fungerar och vi vill fortsätta. Så småningom hoppas vi att någon organisation kan ta över det, säger Maija Berndtson.

Det finns redan flera sätt att mäta kvaliteten av folkbibliotek, varför behövs ert system?

– Vad vi vet finns det inte några undersökningar som genomförs utifrån ett användarperspektiv på det sättet som vår metod gör, säger Maija Berndtson.

Er checklista är uppbyggd utifrån folkbiblioteken i Norden, varför då?

– Folkbiblioteken i Norden har en väldigt stark förankring i folkrörelser och demokrati. Det är en avvikelse jämfört med bibliotek i andra europeiska länder, inte minst södra Europa, där biblioteken många gånger kommit till för att det funnits en gammal boksamling som överförts till stat eller kommun. Där är det bokhyllor och böcker i fokus. Men den nordiska modellen går ut på att biblioteken ytterst är ett redskap för demokrati, tryckfrihet, yttrandefrihet och informationsfrihet. Den här starka traditionen tycker vi ska vara normerande eftersom den innebär att biblioteken har en viktig uppgift. På så sätt kan vi jämföra ett litet folkbibliotek i Sverige mot ett stort bibliotek i exempelvis Spanien, säger Mats Öström.

0 kommentarer

Senaste nytt

Politik

SD-kritik mot hbtqi-certifiering och dragqueens

I helgen läser dragqueens sagor på biblioteket i Lomma. Besöket och bibliotekets hbtqi-certifiering har ifrågasatts av Sverigedemokraterna. På biblioteket har kritiken väckt kämpaglöd. ”Nu vill vi ha regnbågsflaggor överallt!”

8 dec 2023 • 3 min

Debatt

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism

Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.

7 dec 2023 • 3 min

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min