Inte bara utlåningen ökar

9 feb 2015 • < 1 min

För en vecka sen skrev vi att utlåningen på biblioteken ökar och att det framförallt är yngre personer som lånar....

För en vecka sen skrev vi att utlåningen på biblioteken ökar och att det framförallt är yngre personer som lånar. Nu kommer siffror från Eskilstuna kommun som visar att det inte bara är utlåningen som ökar utan även besöken. Kommunen redovisar en ökning på 6,6 procent 2014 jämfört med 2013.

Eskilstuna stadsbibliotek har satsat på fler aktiviteter och program under föregående år. Bland annat har de bokcirklar, utställningar och berättarstunder som är en av anledningarna till det ökade antalet besök, enligt ett pressmeddelande från kommunen. Eskilstuna stadsbibliotek, med Stadsbiblioteket, en bokbuss, fem mötesplatser och två filialer ordnade 1 256 program och aktiviteter 2014, varav 485 för barn och unga. Det är en ökning med 46 procent jämfört med året innan.

Karin Zetterberg, chef för Eskilstuna stadsbibliotek är mycket nöjd med de ökande siffrorna.

– Vi är naturligtvis mycket nöjda med att besökarna hittar till våra bibliotek och mötesplatser och ger oss ett gott betyg i medborgarundersökningen, säger hon.

Utlåningen i kommunen har procentuellt sett minskat sedan förra året men då är det bland annat utlåningen av böcker som minskat. Utlåningen av e-böcker och ljudböcker ökar däremot.

– Att utlåningen minskar är en trend inom många bibliotek. Vi kommer att arbeta för att utlåningen inte fortsätter att dala, säger Karin Zetterberg.

0 kommentarer

Senaste nytt

Reportage

Omöjligt uppdrag?

Svenskarnas läsande är ständigt föremål för bekymrade utredningar och politiska satsningar. Men trots alla ansträngningar är trenden negativ, särskilt bland unga. Hur ska det skrivna ordet vinna fler människors uppmärksamhet?

30 sep 2022 • 9 min

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Om nationalismens påverkan på kulturen

Färre översättningar, mindre utländsk litteratur och stängning av Världskulturmuseet. Det är några, av många, farhågor som en sent insatt panel lyfte på Bokmässan, med anledning av Sverigedemokraternas framgångar i valet.

23 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

Förändrade arbetsuppgifter kan vara en förklaring till att många som arbetar på bibliotek funderar på att byta yrke. Men det behövs också mer resurser och fler yrkesgrupper på biblioteken, konstaterades i ett samtal på Bokmässan.

22 sep 2022 • 2 min

Debatt

Slutreplik: Låt oss mötas och diskutera

Vi vill stötta, men stöttandet måste också få innehålla konstruktiv kritik. Det skriver Linnéa Jönsson och Eleonor Pavlov i sin slutreplik om Malmö stadsbiblioteks ”känsliga ämnen”-koncept.

21 sep 2022 • 4 min