Inte bara utlåningen ökar

9 feb 2015 • < 1 min

För en vecka sen skrev vi att utlåningen på biblioteken ökar och att det framförallt är yngre personer som lånar....

För en vecka sen skrev vi att utlåningen på biblioteken ökar och att det framförallt är yngre personer som lånar. Nu kommer siffror från Eskilstuna kommun som visar att det inte bara är utlåningen som ökar utan även besöken. Kommunen redovisar en ökning på 6,6 procent 2014 jämfört med 2013.

Eskilstuna stadsbibliotek har satsat på fler aktiviteter och program under föregående år. Bland annat har de bokcirklar, utställningar och berättarstunder som är en av anledningarna till det ökade antalet besök, enligt ett pressmeddelande från kommunen. Eskilstuna stadsbibliotek, med Stadsbiblioteket, en bokbuss, fem mötesplatser och två filialer ordnade 1 256 program och aktiviteter 2014, varav 485 för barn och unga. Det är en ökning med 46 procent jämfört med året innan.

Karin Zetterberg, chef för Eskilstuna stadsbibliotek är mycket nöjd med de ökande siffrorna.

– Vi är naturligtvis mycket nöjda med att besökarna hittar till våra bibliotek och mötesplatser och ger oss ett gott betyg i medborgarundersökningen, säger hon.

Utlåningen i kommunen har procentuellt sett minskat sedan förra året men då är det bland annat utlåningen av böcker som minskat. Utlåningen av e-böcker och ljudböcker ökar däremot.

– Att utlåningen minskar är en trend inom många bibliotek. Vi kommer att arbeta för att utlåningen inte fortsätter att dala, säger Karin Zetterberg.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min

Essä

En kamp för herravälde och profit

Traditionell vetenskaplig publicering utmanas av idén om öppen tillgång. Gustaf Nelhans skriver om risker och svårigheter och om hur forskarsamhället måste förändras för att idealet ska bli verklighet.

3 apr 2024 • 7 min

Nyheter

Blev du lurad?

Färgkoordinerade böcker i Höganäs, litteratur för vänsterhänta i Järfälla och utlån av sol-el i Ljungby. Många bibliotek skämtade på första april.

2 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Lätt att få jobb för bibliotekarier

I takt med att AI används alltmer kommer bibliotekariernas kompetens att bli mer eftertraktad. Det spår Saco i sin senaste rapport och slår fast att det kommer att vara fortsatt lätt för bibliotekarier att hitta jobb.

27 mar 2024 • < 1 min