Inte bara utlåningen ökar

9 feb 2015 • < 1 min

För en vecka sen skrev vi att utlåningen på biblioteken ökar och att det framförallt är yngre personer som lånar....

För en vecka sen skrev vi att utlåningen på biblioteken ökar och att det framförallt är yngre personer som lånar. Nu kommer siffror från Eskilstuna kommun som visar att det inte bara är utlåningen som ökar utan även besöken. Kommunen redovisar en ökning på 6,6 procent 2014 jämfört med 2013.

Eskilstuna stadsbibliotek har satsat på fler aktiviteter och program under föregående år. Bland annat har de bokcirklar, utställningar och berättarstunder som är en av anledningarna till det ökade antalet besök, enligt ett pressmeddelande från kommunen. Eskilstuna stadsbibliotek, med Stadsbiblioteket, en bokbuss, fem mötesplatser och två filialer ordnade 1 256 program och aktiviteter 2014, varav 485 för barn och unga. Det är en ökning med 46 procent jämfört med året innan.

Karin Zetterberg, chef för Eskilstuna stadsbibliotek är mycket nöjd med de ökande siffrorna.

– Vi är naturligtvis mycket nöjda med att besökarna hittar till våra bibliotek och mötesplatser och ger oss ett gott betyg i medborgarundersökningen, säger hon.

Utlåningen i kommunen har procentuellt sett minskat sedan förra året men då är det bland annat utlåningen av böcker som minskat. Utlåningen av e-böcker och ljudböcker ökar däremot.

– Att utlåningen minskar är en trend inom många bibliotek. Vi kommer att arbeta för att utlåningen inte fortsätter att dala, säger Karin Zetterberg.

0 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan

Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.

29 sep 2023 • 3 min

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min