Inte bara utlåningen ökar

9 feb 2015 • < 1 min

För en vecka sen skrev vi att utlåningen på biblioteken ökar och att det framförallt är yngre personer som lånar....

För en vecka sen skrev vi att utlåningen på biblioteken ökar och att det framförallt är yngre personer som lånar. Nu kommer siffror från Eskilstuna kommun som visar att det inte bara är utlåningen som ökar utan även besöken. Kommunen redovisar en ökning på 6,6 procent 2014 jämfört med 2013.

Eskilstuna stadsbibliotek har satsat på fler aktiviteter och program under föregående år. Bland annat har de bokcirklar, utställningar och berättarstunder som är en av anledningarna till det ökade antalet besök, enligt ett pressmeddelande från kommunen. Eskilstuna stadsbibliotek, med Stadsbiblioteket, en bokbuss, fem mötesplatser och två filialer ordnade 1 256 program och aktiviteter 2014, varav 485 för barn och unga. Det är en ökning med 46 procent jämfört med året innan.

Karin Zetterberg, chef för Eskilstuna stadsbibliotek är mycket nöjd med de ökande siffrorna.

– Vi är naturligtvis mycket nöjda med att besökarna hittar till våra bibliotek och mötesplatser och ger oss ett gott betyg i medborgarundersökningen, säger hon.

Utlåningen i kommunen har procentuellt sett minskat sedan förra året men då är det bland annat utlåningen av böcker som minskat. Utlåningen av e-böcker och ljudböcker ökar däremot.

– Att utlåningen minskar är en trend inom många bibliotek. Vi kommer att arbeta för att utlåningen inte fortsätter att dala, säger Karin Zetterberg.

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min