Kvinnliga bibliotekarier tjänar mer

31 jan 2017 • < 1 min

I snitt tjänar män som är akademiker 20 procent mer än vad kvinnliga dito gör, visar en ny rapport från Saco. Men för första gången är löneskillnaden till kvinnornas fördel inom vissa yrkesgrupper. Bibliotekarier är en av dem.

Bibliotekarier hör till en av få yrkesgrupper där kvinnor har högre lön än män.
Bibliotekarier hör till en av få yrkesgrupper där kvinnor har högre lön än män.

Nyligen presenterade Saco sin femte löneskillnadsrapport sedan 1993. Trenden är positiv: löneskillnaderna mellan manliga och kvinnliga akademiker minskar.

Det går emellertid långsamt. Mellan 20009 och 2013 har rålönegapet (det vill säga den löneskillnad som inte tar hänsyn till bland annat utbildning och ålder) minskat med två procentenheter. Fortfarande tjänar män i genomsnitt 20 procent mer än kvinnor. Skillnaden är minst inom staten, sju procent, medan rålönegapet inom landstinget landar på 30 procent.

Men för första gången syns alltså yrkesgrupper där kvinnorna tjänar något mer än männen. Det handlar om kvinnodominerade yrken som bibliotekarier, logopeder, fysioterapeuter och anställda inom socialt/kurativt arbete. Där är löneskillnaden i snitt 0,7-2 procent till kvinnornas fördel. Skillnaderna har uppmätts även efter att man tagit hänsyn till tillgängliga bakgrundsfaktorer som kan påverka, och är statistiskt säkerställda.

När man jämförde oförklarade lönegap inom olika yrkesgrupper inom kommun och landsting mellan åren 2009 och 2013 fanns det en statistiskt säkerställd skillnad i åtta av yrkesgrupperna. I sex av dem, däribland lärare och läkare, hade lönegapet mellan kvinnor och män minskat sedan 2009. Men två grupper – bibliotekarier och anställda inom socialt och kurativt arbete – uppvisade i stället en ökning av lönegapet till kvinnors fördel.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min

Essä

Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar

Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”

7 jan 2025 • 5 min

Krönika

Biblioteken står inför en guldålder

Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.

19 dec 2024 • 2 min