Ny rapport om läsfrämjande: ”Mer aktuellt än någonsin”

2 feb 2017 • < 1 min

Hur främjar bokpratet läsningen, och hur skulle det kunna utvecklas? De frågorna har Catarina Schmidt, universitetslektor i pedagogik vid Göteborgs universitet, tittat närmare på i sin rapport Fakirerna och vi - en studie om bokprat som läsfrämjande insats.

Catarina Schmidt har gjort en rapport om läsfrämjande hos barn.
Catarina Schmidt har gjort en rapport om läsfrämjande hos barn.

Bokprat är en av de allra vanligaste av alla läsfrämjande verksamheter på skolor och i bibliotek och Catarina Schmidts rapport undersöker på vilka sätt som bokprat främjar läsning och hur det arbetet både kan fördjupas och utvecklas.

– Läsfrämjande har blivit mer aktuellt än någonsin i samhället i dag eftersom en riktigt bra berättelse skapar ett sammanhang, och det behövs i vår tid, säger Catarina Schmidt.

Rapporten bygger på forskning kring läsfrämjande insatser som genomfördes hos folkbiblioteken i sex län/regioner i södra Sverige 2014.

– Jag har bland annat gjort gruppintervjuer med bibliotekarier, skolbibliotekarier och lärare för att få reda på mer om vad de tycker är viktigt. Generellt sett så anser lärarna i högre grad att läskunnighet är viktigast medan bibliotekarier understryker läsupplevelse och läslust, säger Schmidt.

Några konkreta råd som ges till bokpratande bibliotekarier är att ta del av forskning, och att tänka att läsfrämjande handlar om mer än att skapa lust – läsningen ska få rymma alla känslor.

– Rapporten ger tips på hur man kan arbeta språkutvecklande med bokprat. Exempelvis hur man använder sig av berättandet på bästa sätt för att utveckla bland annat ordförråd och förståelse, säger Catarina Schmidt.

Fakirerna och vi kan användas som studiematerial för lärare och bibliotekarier, men den riktar sig även till föräldrar och andra som är intresserade av läsfrämjande för barn.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Almedalen

Vi ses i Visby!

Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.

7 jun 2023 • 2 min

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min