Ställningstagande för e-boken
2 feb 2012 • 2 min
I åtminstone ett av våra nordiska grannländer tycks staten ta en väsentligt mer aktiv del i de frågor som rör...

I åtminstone ett av våra nordiska grannländer tycks staten ta en väsentligt mer aktiv del i de frågor som rör e-böcker och bibliotek. Sedan 2010 har man t ex haft en försöksverksamhet finansierad av undervisnings- och kulturministeriet där man testat e-böcker vid stadsbiblioteken i Esbo, Helsingfors och Åbo.
Syftet är att ta reda på vilka läsarna är, att kartlägga upphovsrätt- och innehållsfrågor samt pröva olika tekniker. I Esbo började man med 100 klassiker där upphovsrätten gått ut – idag har man flera tusen klassiker. Helsingfors stadsbibliotek började också med klassiker och fortsatte med 1500 titlar på finska via Elibs.
Och i januari i år startades en ny försöksverksamhet – eReading-projektet – där de finska folkbiblioteken deltar. Också detta projekt har statlig finansiering via något som heter Tekes – Utvecklingscentralen för teknologi och innovationer.
eReading-projektet är en del av NextMedia-projektet som startade 2010 och som går ut på att kartlägga vilka innehålls- och konsumentinriktade metoder man i framtiden kan använda sig av för avgiftsbelagd distribution av tidningar, tidskrifter och böcker i elektroniska läsplattor.
På Biblioteken.fi – portalen för informationsåtervinning och bibliotekstjänster – kan man läsa dels om projektet, dels om bibliotekens roll i sammanhanget:
”Biblioteken vill, i samarbete med förlagen och författarna, befrämja de inhemska e-böckernas utbud och erbjuda e-böcker till sina kunder, samtidigt som förlagen på detta vis når nya kundgrupper för deras inhemska e-publikationer. Modellen kräver att man i samarbete kan bestämma om prissättning, avtals- och användarvillkor samt tekniska lösningar som tillfredsställer alla parter.”
Andra parter i eReading-projektet är det stora förlaget Otava, Statens tekniska forskningsanstalt, Elibs, Aalto-universitetet, Nationalbiblioteket. Projektet kan följas på nextmedia.fi på finska och engelska.
I oktober förra året offentliggjorde de finländska biblioteksföreningarnas samarbetsorgan ett ställningstagande för e-böcker där man bl a konstaterar att upphovsrättslagstiftningen idag “inte beaktar bibliotekens speciella roll när det gäller att organisera, dokumentera och förmedla information” och man kräver förnyad lagstiftning. Man menar vidare att biblioteken inte ”tävlar med förlag och kommersiella förmedlare. För alla parter, som verkar inom bokvärlden är det väsentligt att utgivning och förmedling av e-böcker är baserad på hållbara affärsprinciper.”
Ett fungerande e-bokssamarbete med biblioteken, menar man i ställningstagandet, är det som ger förlagen bäst skydd mot piratism (sic).
Det är uppenbart att man i Finland rätt målmedvetet letar efter en bred lösning som ger en win-win-situation för alla inblandade både när det gäller teknikutveckling och förmedlingskanaler.
Senaste nytt

Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min

Tror på effekt av tillträdesförbudet
I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.
19 jan 2023 • 4 min

Små bibliotek för alla – en rörelse över hela världen
Små bibliotekslådor, Little Free Library, är en läsfrämjande rörelse som har spridit sig över världen. Målet är att få fler barn och unga att läsa.
18 jan 2023 • < 1 min

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot
Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”
17 jan 2023 • < 1 min

Bibliotekarie i topp tio bland unga tjejers önskan om yrke
Att jobba som bibliotekarie må inte vara den största drömmen bland ungdomar, men en färsk rapport visar att yrket finns med på topp tio när unga kvinnor listar vad de kan tänka sig jobba med. Intresset är mindre bland unga män.
17 jan 2023 • 1 min

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek
Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.
16 jan 2023 • < 1 min
0 kommentarer