Vallentunas nya vardagsrum

17 dec 2012 • < 1 min

Det som från början var tänkt som en utbyggnad av det befintliga biblioteket blev istället ett eget och nytt hus....

Foto Max Plunger

Det som från början var tänkt som en utbyggnad av det befintliga biblioteket blev istället ett eget och nytt hus. På senhösten öppnade Vallentunas nya bibliotek och kulturhus. Nybyggda bibliotek eller för all del kulturhus har en tendens att flirta med det spektakulära när det handlar om såväl färg, form, inredning och gestaltning av ytor. Spektakulärt är inte det första man tänker på när man kommer till Vallentunas kulturhus och det i positiv bemärkelse. En mer nedtonad skönhet kan vara tillgängligare. I det nya kulturhuset ska olika verksamheter rymmas: bibliotek, Kulturskolans verksamhet, café, kreativ verkstad, ett större kulturrum som kan användas till teateruppsättningar, konserter och möten samt en separat utställningslokal.

Läs mer i BBL nr 10 som utkommer inom kort.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min