Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
2 aug 2017 • 2 min
Hur blir biblioteken bättre på att jobba med normkritik och att motverka diskriminering? Projektet Brytiga böcker har jobbat med de här frågorna i tre år och på deras webbplats finns boktips, metoder och övningar som bibliotekarier kan använda.
I tre år har folk- och skolbibliotek i tio kommuner i Västerbotten arbetat med projektet Brytiga böcker där man använt sig av barnböcker för att utveckla normkritiska arbetssätt med och för bibliotek. Det har bland annat arrangerats sagostunder för barn där man öppnat upp för samtal om rättighetsfrågor, och flera bibliotekarier i länet har utbildats i normkritik.
[fakta id=”16473″]
Ett av biblioteken som varit involverade från start är Tegsbiblioteket i Umeå. Här har Maria Isberg, bibliotekarie, jobbat mycket med normkritik ute på skolor. Hon har bland annat pratat med skolklasser och gjort övningar med fokus på att man kan ha olika ursprung.
Hur har projektet varit för dig som bibliotekarie?
– Väldigt lärorikt, jag har fått normkritiska glasögon när det gäller inköp och aktiviteter som sagostunder där vi börjat tänka till kring vad vi läser, att vi väljer berättelser där flera barn kan känna sig representerade.
Vilken har varit den största utmaningen?
– Det börjar komma mer böcker som tar upp normkritik men det saknas fortfarande bra bilderböcker. En annan sak är att det är svårt att veta om jag når ut även till föräldrarna när jag varit ute på skolorna. Men vi försöker nå dem via informationsträffar för småbarnsföräldrar, säger Maria Isberg.
Trots att Brytiga böcker avslutades i juni så finns det fortfarande matnyttiga tips på projektets hemsida för den som vill jobba mer med de här frågorna.
Eva Gustafsson har varit projektledare.
– Vi har varit ute i många grundskolor och förskolor och tagit fram metoder och övningar som bibliotekarier kan använda. Dessutom var vi aktiva på webben eftersom det finns ett starkt önskemål från bibliotek, skolor och förskolor att få boktips. Så nu kan man hitta tips på böcker, ladda ner handledning med övningar och använda sig av våra läsnycklar, säger hon. [fakta id=”16478″]
Kan alla bibliotek jobba med det här?
– Definitivt! Ibland kan det handla om en sådan enkel sak som vilka böcker man skyltar med, säger Eva Gustafsson.
Den tyska utrotningen började med ett angrepp mot ett bibliotek. Böcker brändes och en av historiens första kända transpersoner antas ha mördats vid attacken. "Där var vi 1933 och dit tycks vi återvända 2023. Vad kan vi göra?", skriver Niklas Ferdinand Carlsson.
24 mar 2023 • 5 min
Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.
23 mar 2023 • 2 min
Det finns gott om jobb för bibliotekarier och utsikterna ser lika goda ut för den som kommer ut på arbetsmarknaden om fem år, enligt en rapport från Saco.
21 mar 2023 • < 1 min
276 ukrainska bibliotek har skadats i kriget. 47 har förstörts helt och 42 bibliotek har förlorat alla sina samlingar. Och det är siffror som förändras varje dag, poängterar Tetiana Chorna, universitetsbibliotekarie på Kiev-Mohyla-akademin, på besök i Uppsala.
20 mar 2023 • 3 min
Stockholms stadsbiblioteks ansökan om tillträdesförbud för en besökare nekades av Västerorts åklagarkammare. Anledningen är att Tensta bibliotek delar lokaler med ett medborgarkontor.
20 mar 2023 • 2 min
Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.
17 mar 2023 • 2 min
Försäljningen av Axiell media innebär inte att Axiell group vill skala ner. Försäljningen var smärtsam, men nödvändig och Axiell vill fortsätta växa på andra sätt, berättar koncernchef Joel Sommerfeldt för Biblioteksbladet.
16 mar 2023 • 2 min
Axiell group säljer Axiell media till danska e-boksdistributören Publizon som nu blir Nordens ledande digitala bokdistributör.
14 mar 2023 • < 1 min
Örebro bibliotek har anställt en bibliotekssocionom och därmed försökt definiera gränsen för bibliotekssystemet. Genom att ta vårt uppdrag på allvar kan vi hjälpas åt att överbrygga klyftorna i samhället, skriver Lars Hilmersson och Lotta Perkiö.
14 mar 2023 • 4 min
Silvia Ernhagen. Så heter Svensk biblioteksförenings nya generalsekreterare. Hon ser fram emot att driva bibliotekspolitik och tycker att det demokratiska uppdraget är "otroligt viktigt".
14 mar 2023 • 3 min
I 18 år har Thomas Öhnell levererat lästips och begärt in sena boklån från långtidsdömda på Hall. När nya regeringen ropar efter hårdare straff och högre murar är det inte första gången han hör det. ”Jag blir alltid lite orolig.”
13 mar 2023 • 4 min
Efter Biblioteksbladets avslöjanden om missförhållanden har den tyska organisationen VDB ställt frågor till Ifla. Uteblivna svar gör att VDB tills vidare avstår från att delta i arbete rörande organisationen.
10 mar 2023 • 2 min
0 kommentarer