Verktyg för normkritik

2 aug 2017 • 2 min

Hur blir biblioteken bättre på att jobba med normkritik och att motverka diskriminering? Projektet Brytiga böcker har jobbat med de här frågorna i tre år och på deras webbplats finns boktips, metoder och övningar som bibliotekarier kan använda.

Att jobba med normkritik för små barn behöver inte vara krångligt. På Tegsbiblioteket i Umeå har man skyltat med böcker där fler barn kan känna sig representerade. Maria Isberg, bibliotekarie, har jobbat mycket med Katitzi när hon varit ute och träffat skolbarn. Foto: Tegsbiblioteket
Att jobba med normkritik för små barn behöver inte vara krångligt. På Tegsbiblioteket i Umeå har man skyltat med böcker där fler barn kan känna sig representerade. Maria Isberg, bibliotekarie, har också jobbat mycket med Katitzi när hon varit ute och träffat skolbarn. Foto: Tegsbiblioteket

I tre år har folk- och skolbibliotek i tio kommuner i Västerbotten arbetat med projektet Brytiga böcker där man använt sig av barnböcker för att utveckla normkritiska arbetssätt med och för bibliotek. Det har bland annat arrangerats sagostunder för barn där man öppnat upp för samtal om rättighetsfrågor, och flera bibliotekarier i länet har utbildats i normkritik.

[fakta id=”16473″]

Ett av biblioteken som varit involverade från start är Tegsbiblioteket i Umeå. Här har Maria Isberg, bibliotekarie, jobbat mycket med normkritik ute på skolor. Hon har bland annat pratat med skolklasser och gjort övningar med fokus på att man kan ha olika ursprung.

Hur har projektet varit för dig som bibliotekarie?

– Väldigt lärorikt, jag har fått normkritiska glasögon när det gäller inköp och aktiviteter som sagostunder där vi börjat tänka till kring vad vi läser, att vi väljer berättelser där flera barn kan känna sig representerade.

Vilken har varit den största utmaningen?

– Det börjar komma mer böcker som tar upp normkritik men det saknas fortfarande bra bilderböcker. En annan sak är att det är svårt att veta om jag når ut även till föräldrarna när jag varit ute på skolorna. Men vi försöker nå dem via informationsträffar för småbarnsföräldrar, säger Maria Isberg.

Trots att Brytiga böcker avslutades i juni så finns det fortfarande matnyttiga tips på projektets hemsida för den som vill jobba mer med de här frågorna.

Eva Gustafsson har varit projektledare.

– Vi har varit ute i många grundskolor och förskolor och tagit fram metoder och övningar som bibliotekarier kan använda. Dessutom var vi aktiva på webben eftersom det finns ett starkt önskemål från bibliotek, skolor och förskolor att få boktips. Så nu kan man hitta tips på böcker, ladda ner handledning med övningar och använda sig av våra läsnycklar, säger hon. [fakta id=”16478″]

Kan alla bibliotek jobba med det här?

– Definitivt! Ibland kan det handla om en sådan enkel sak som vilka böcker man skyltar med, säger Eva Gustafsson.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Wlic i Dubai inställt

Biblioteksfederationen Ifla har fått hård kritik för beslutet att förlägga nästa års världskongress till Förenade Arabemiraten. Nu har landet dragit tillbaka sitt erbjudande att genomföra arrangemanget.

3 okt 2023 • < 1 min

Debatt

Hotet mot bibliotekens demokratiska uppdrag

En stark polarisering i samhället kastar en mörk skugga över bibliotekets verksamhet. Torbjörn Nilsson, stadsbibliotekarie i Malmö, pekar på tre lokala exempel och lyfter vilka förändringar han ser för biblioteket i ett allt hårdare samhällsklimat.

3 okt 2023 • 2 min

Nyheter

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan

Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.

29 sep 2023 • 3 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min