Bibliotekarie misshandlad i samband med stängning

17 feb 2022 • 2 min

En bibliotekarie på Backa bibliotek i Göteborg blev misshandlad när personen meddelade en grupp unga besökare att det var stängningsdags.

Backa bibliotek i Göteborg delar byggnad med andra kulturverksamheter i stadsdelen. Foto: Johan Twedberg / Göteborgs stad.

När det bara var minuter kvar till stängning på Backa bibliotek i tisdags kväll kom en grupp ungdomar in. En av bibliotekarierna gick fram till dem och meddelade att biblioteket skulle stänga.

– Personen blev slagen, helt oprovocerat och helt utan föraning, berättar Annika Cross, chef för biblioteken i sydväst och på Hisingen i Göteborg.

Kollegan som var på plats ringde polisen och ungdomarna lämnade biblioteket och personalen kunde låsa om sig. Ungdomarna dröjde sig dock kvar och stod, fullt maskerade, utanför bibliotekets fönster.

Bibliotekarien som blev misshandlad klarade sig utan allvarligare skador och är tillbaka på arbetet. Biblioteket har öppet som vanligt, men personalen på Backa bibliotek får stöd av andra kollegor och av företagshälsovården. Väktare finns också på plats under bibliotekets öppettider.

– Vi har fortsatt öppet, men med förstärkning. Vi följer upp och tar hand om våra medarbetare, säger Annika Cross.

Backa klassas som utsatt område av polisen.

– Det har varit incidenter med störningar och vid något tillfälle narkotika, men jag känner inte till fall av misshandel tidigare under tiden som jag har varit chef i området. Så bedömningen är att det är en ovanlig händelse.

Annika Cross tror inte att den nya lagen, som från och med den 1 juli ger biblioteken möjlighet att porta enskilda individer, kommer att vara till någon större hjälp.

– Jag är tveksam, det är inte lätt för oss att veta vilka individerna är. Och det sätter bibliotekarieyrket i ett annat perspektiv, vad är det vi ska fokusera på? Det är ingen enkel fråga, men jag ser inte att det skulle hjälpa i det här läget.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Finska tips om nationellt e-bibliotek

Omvärldsbevakning, AI och tips att ta med sig för den som vill skapa nationellt e-bibliotek var några frågor som lyftes på Biblioteteksdagarnas första dag på Sara kulturhus i Skellefteå.

22 maj 2024 • 8 min

Nyheter

Vill göra sjukhusbiblioteken synligare

Sjukhusens bibliotek berörs när de ekonomiskt krisande regionerna ska spara pengar. Det kan försämra vårdkvaliteten, hävdar Anna Videfrost, ordförande i Föreningen Sveriges sjukhusbibliotekschefer, SSBC.

21 maj 2024 • 3 min

Nyheter

Så ska bokens värde säkras

Politiken bryr sig inte om litteraturen. Det anser Sveriges författarförbund som samlar representanter från litteraturområdet för att stärka branschens intressen.

15 maj 2024 • 2 min