Bibliotekarie misshandlad i samband med stängning

17 feb 2022 • 2 min

En bibliotekarie på Backa bibliotek i Göteborg blev misshandlad när personen meddelade en grupp unga besökare att det var stängningsdags.

Backa bibliotek i Göteborg delar byggnad med andra kulturverksamheter i stadsdelen. Foto: Johan Twedberg / Göteborgs stad.

När det bara var minuter kvar till stängning på Backa bibliotek i tisdags kväll kom en grupp ungdomar in. En av bibliotekarierna gick fram till dem och meddelade att biblioteket skulle stänga.

– Personen blev slagen, helt oprovocerat och helt utan föraning, berättar Annika Cross, chef för biblioteken i sydväst och på Hisingen i Göteborg.

Kollegan som var på plats ringde polisen och ungdomarna lämnade biblioteket och personalen kunde låsa om sig. Ungdomarna dröjde sig dock kvar och stod, fullt maskerade, utanför bibliotekets fönster.

Bibliotekarien som blev misshandlad klarade sig utan allvarligare skador och är tillbaka på arbetet. Biblioteket har öppet som vanligt, men personalen på Backa bibliotek får stöd av andra kollegor och av företagshälsovården. Väktare finns också på plats under bibliotekets öppettider.

– Vi har fortsatt öppet, men med förstärkning. Vi följer upp och tar hand om våra medarbetare, säger Annika Cross.

Backa klassas som utsatt område av polisen.

– Det har varit incidenter med störningar och vid något tillfälle narkotika, men jag känner inte till fall av misshandel tidigare under tiden som jag har varit chef i området. Så bedömningen är att det är en ovanlig händelse.

Annika Cross tror inte att den nya lagen, som från och med den 1 juli ger biblioteken möjlighet att porta enskilda individer, kommer att vara till någon större hjälp.

– Jag är tveksam, det är inte lätt för oss att veta vilka individerna är. Och det sätter bibliotekarieyrket i ett annat perspektiv, vad är det vi ska fokusera på? Det är ingen enkel fråga, men jag ser inte att det skulle hjälpa i det här läget.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min

Politik

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek

Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.

16 jan 2023 • < 1 min