Bibliotekarie misshandlad i samband med stängning

17 feb 2022 • 2 min

En bibliotekarie på Backa bibliotek i Göteborg blev misshandlad när personen meddelade en grupp unga besökare att det var stängningsdags.

Backa bibliotek i Göteborg delar byggnad med andra kulturverksamheter i stadsdelen. Foto: Johan Twedberg / Göteborgs stad.

När det bara var minuter kvar till stängning på Backa bibliotek i tisdags kväll kom en grupp ungdomar in. En av bibliotekarierna gick fram till dem och meddelade att biblioteket skulle stänga.

– Personen blev slagen, helt oprovocerat och helt utan föraning, berättar Annika Cross, chef för biblioteken i sydväst och på Hisingen i Göteborg.

Kollegan som var på plats ringde polisen och ungdomarna lämnade biblioteket och personalen kunde låsa om sig. Ungdomarna dröjde sig dock kvar och stod, fullt maskerade, utanför bibliotekets fönster.

Bibliotekarien som blev misshandlad klarade sig utan allvarligare skador och är tillbaka på arbetet. Biblioteket har öppet som vanligt, men personalen på Backa bibliotek får stöd av andra kollegor och av företagshälsovården. Väktare finns också på plats under bibliotekets öppettider.

– Vi har fortsatt öppet, men med förstärkning. Vi följer upp och tar hand om våra medarbetare, säger Annika Cross.

Backa klassas som utsatt område av polisen.

– Det har varit incidenter med störningar och vid något tillfälle narkotika, men jag känner inte till fall av misshandel tidigare under tiden som jag har varit chef i området. Så bedömningen är att det är en ovanlig händelse.

Annika Cross tror inte att den nya lagen, som från och med den 1 juli ger biblioteken möjlighet att porta enskilda individer, kommer att vara till någon större hjälp.

– Jag är tveksam, det är inte lätt för oss att veta vilka individerna är. Och det sätter bibliotekarieyrket i ett annat perspektiv, vad är det vi ska fokusera på? Det är ingen enkel fråga, men jag ser inte att det skulle hjälpa i det här läget.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min