Bibliotekarie misshandlad i samband med stängning

17 feb 2022 • 2 min

En bibliotekarie på Backa bibliotek i Göteborg blev misshandlad när personen meddelade en grupp unga besökare att det var stängningsdags.

Backa bibliotek i Göteborg delar byggnad med andra kulturverksamheter i stadsdelen. Foto: Johan Twedberg / Göteborgs stad.

När det bara var minuter kvar till stängning på Backa bibliotek i tisdags kväll kom en grupp ungdomar in. En av bibliotekarierna gick fram till dem och meddelade att biblioteket skulle stänga.

– Personen blev slagen, helt oprovocerat och helt utan föraning, berättar Annika Cross, chef för biblioteken i sydväst och på Hisingen i Göteborg.

Kollegan som var på plats ringde polisen och ungdomarna lämnade biblioteket och personalen kunde låsa om sig. Ungdomarna dröjde sig dock kvar och stod, fullt maskerade, utanför bibliotekets fönster.

Bibliotekarien som blev misshandlad klarade sig utan allvarligare skador och är tillbaka på arbetet. Biblioteket har öppet som vanligt, men personalen på Backa bibliotek får stöd av andra kollegor och av företagshälsovården. Väktare finns också på plats under bibliotekets öppettider.

– Vi har fortsatt öppet, men med förstärkning. Vi följer upp och tar hand om våra medarbetare, säger Annika Cross.

Backa klassas som utsatt område av polisen.

– Det har varit incidenter med störningar och vid något tillfälle narkotika, men jag känner inte till fall av misshandel tidigare under tiden som jag har varit chef i området. Så bedömningen är att det är en ovanlig händelse.

Annika Cross tror inte att den nya lagen, som från och med den 1 juli ger biblioteken möjlighet att porta enskilda individer, kommer att vara till någon större hjälp.

– Jag är tveksam, det är inte lätt för oss att veta vilka individerna är. Och det sätter bibliotekarieyrket i ett annat perspektiv, vad är det vi ska fokusera på? Det är ingen enkel fråga, men jag ser inte att det skulle hjälpa i det här läget.

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

"Tystnaden är ett sjukdomstecken"

Många har hört av sig efter en artikel om att bibliotekspersonal sällan tillåts läsa på arbetstid. "Vittnesmålen ger bilden av arbetsplatser där det straffar sig att tala klarspråk", skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

4 okt 2022 • 2 min

Reportage

Omöjligt uppdrag?

Svenskarnas läsande är ständigt föremål för bekymrade utredningar och politiska satsningar. Men trots alla ansträngningar är trenden negativ, särskilt bland unga. Hur ska det skrivna ordet vinna fler människors uppmärksamhet?

30 sep 2022 • 9 min

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min