Biblioteken i Alvesta – "stabil plats när samhället gungar"
5 nov 2020 • 3 min
Allt fler kommuner stänger sina bibliotek för att minska spridningen av covid-19. Men i Alvesta klassas biblioteket som samhällsviktig verksamhet och håller fortsatt öppet, trots att lokala allmänna råd gäller i Kronoberg.

På torsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att skärpta råd gäller även i Kronoberg och Sörmland på grund av den ökade smittspridningen.
Lokala allmänna råd har i flera regioner lett till att kommuner har valt att stänga biblioteken för besökare. I exempelvis Örebro har åtta av tolv kommuner beslutat att stänga folkbiblioteken. I Östergötland är alla 44 folkbibliotek stängda för besök. I Sörmland beslutade Trosa kommun att stänga biblioteket redan innan de lokala allmänna råden infördes.
I Kronoberg förs fortfarande diskussioner på flera håll om huruvida biblioteken ska hålla fortsatt öppet med restriktioner eller stänga helt för besökare.
Men ungefär mitt i länet ligger Alvesta kommun med cirka 20 000 invånare. Här har kommunledningen klassat biblioteken som samhällsviktig verksamhet.
– Vi kommer inte att stänga våra bibliotek, de hålls öppna, säger Suzanne Hammargren, bibliotekschef.

– De klassades som en samhällsviktig institution ganska tidigt under pandemin.
I Alvesta ses biblioteken som en garant för att erbjuda invånarna samhällsinformation och källkritiskt material i kristid. De ska också fungera som en trygg plats när resten av samhället gungar.
– Det finns mycket fake news nu och man kan tappa bort sig i flödet på sociala medier. Då är biblioteket den stabila kraft i samhället som värnar invånarna och tillhandahåller samhällsviktig information, säger Suzanne Hammargren.
Hon har själv inte varit delaktig i beslutet som fattades av kommunledningen. Men Per Gustafson, beredskaps- och säkerhetsstrateg i kommunen, har drivit frågan.
– Jag har tidigare varit verksam i universitets- och högskolevärlden och är det något man måste hålla fanan högt för så är det biblioteken. Där finns själva kunskapsbasen. I en kommunal värld står biblioteken för trovärdigheten. De är en kunskapsnod och ett kommunikationsnav som behövs när allt annat kollapsar.
Även om pandemin riskerar att göra så att några bibliotek måste stänga på grund av sjukdom ska minst ett av kommunens fem bibliotek hålla fortsatt öppet och Kulturbussen hållas rullande.
– Dit kan man gå för att få den sanna informationen. Fake news får inte förekomma, säger han.
– Sett i ett säkerhetsskyddsperspektiv ser jag biblioteken som en del av informationssäkerheten.
Däremot kan biblioteken inte fungera som en mötesplats under pandemin och nya rutiner behövs, slår Per Gustafson fast.
Samtidigt finns personal på bibliotek på andra håll i landet som känner oro för att bli smittade i mötet med besökare som kan föra med sig viruset.
– Det gäller att ha egenansvaret, både personal och besökare måste följa de spelregler som gäller. Man bör se till att sprita händerna och hålla avstånd, samt hålla sig bakom eventuella plexiglas när man står nära varandra. Och om man tycker något är obehagligt går man undan. Precis som i vilken annan situation som helst.
På torsdagen uppmanades alltså även invånarna i Kronoberg och Sörmland att inte besöka simhallar, museum, bibliotek och köpcentrum, inte arrangera fester och att försöka jobba hemifrån så mycket som möjligt. Tidigare i veckan infördes lokala allmänna råd i Jönköping, Halland och Örebro.
Fakta Kommuner som stänger biblioteken
Här är ett urval av kommuner i regioner med lokala allmänna råd som har beslutat att stänga bibliotekslokalerna för besökare: Östergötland Samtliga 13 kommuner har stängt totalt 44 folkbibliotek för besökare. Örebro Åtta av tolv kommuner har stängt: Askersund, Degerfors, Karlskoga, Kumla, Laxå, Lekeberg, Ljusnarsberg, Nora. Skåne Flera kommuner har stängt, bland andra: Trelleborg, Sjöbo, Skurup, Båstad, Osby, Hässleholm och Staffanstorp. Västra Götaland I fredags hade 18 kommuner beslutat att stänga folkbiblioteken. Stockholm Botkyrka, Norrtälje, Nykvarn och Nynäshamn. Sörmland TrosaSenaste nytt

Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
1613 personer från förlag, bibliotek, akademi och fackförbund skriver till skolministern: "En skola är en skola först när alla elever har ett skolbibliotek som är bemannat med en utbildad skolbibliotekarie."
30 jan 2023 • 2 min
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min

Tror på effekt av tillträdesförbudet
I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.
19 jan 2023 • 4 min

Små bibliotek för alla – en rörelse över hela världen
Små bibliotekslådor, Little Free Library, är en läsfrämjande rörelse som har spridit sig över världen. Målet är att få fler barn och unga att läsa.
18 jan 2023 • < 1 min

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot
Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”
17 jan 2023 • < 1 min

Bibliotekarie i topp tio bland unga tjejers önskan om yrke
Att jobba som bibliotekarie må inte vara den största drömmen bland ungdomar, men en färsk rapport visar att yrket finns med på topp tio när unga kvinnor listar vad de kan tänka sig jobba med. Intresset är mindre bland unga män.
17 jan 2023 • 1 min
0 kommentarer