Biblioteken i Alvesta – "stabil plats när samhället gungar"
5 nov 2020 • 3 min
Allt fler kommuner stänger sina bibliotek för att minska spridningen av covid-19. Men i Alvesta klassas biblioteket som samhällsviktig verksamhet och håller fortsatt öppet, trots att lokala allmänna råd gäller i Kronoberg.

På torsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att skärpta råd gäller även i Kronoberg och Sörmland på grund av den ökade smittspridningen.
Lokala allmänna råd har i flera regioner lett till att kommuner har valt att stänga biblioteken för besökare. I exempelvis Örebro har åtta av tolv kommuner beslutat att stänga folkbiblioteken. I Östergötland är alla 44 folkbibliotek stängda för besök. I Sörmland beslutade Trosa kommun att stänga biblioteket redan innan de lokala allmänna råden infördes.
I Kronoberg förs fortfarande diskussioner på flera håll om huruvida biblioteken ska hålla fortsatt öppet med restriktioner eller stänga helt för besökare.
Men ungefär mitt i länet ligger Alvesta kommun med cirka 20 000 invånare. Här har kommunledningen klassat biblioteken som samhällsviktig verksamhet.
– Vi kommer inte att stänga våra bibliotek, de hålls öppna, säger Suzanne Hammargren, bibliotekschef.

– De klassades som en samhällsviktig institution ganska tidigt under pandemin.
I Alvesta ses biblioteken som en garant för att erbjuda invånarna samhällsinformation och källkritiskt material i kristid. De ska också fungera som en trygg plats när resten av samhället gungar.
– Det finns mycket fake news nu och man kan tappa bort sig i flödet på sociala medier. Då är biblioteket den stabila kraft i samhället som värnar invånarna och tillhandahåller samhällsviktig information, säger Suzanne Hammargren.
Hon har själv inte varit delaktig i beslutet som fattades av kommunledningen. Men Per Gustafson, beredskaps- och säkerhetsstrateg i kommunen, har drivit frågan.
– Jag har tidigare varit verksam i universitets- och högskolevärlden och är det något man måste hålla fanan högt för så är det biblioteken. Där finns själva kunskapsbasen. I en kommunal värld står biblioteken för trovärdigheten. De är en kunskapsnod och ett kommunikationsnav som behövs när allt annat kollapsar.
Även om pandemin riskerar att göra så att några bibliotek måste stänga på grund av sjukdom ska minst ett av kommunens fem bibliotek hålla fortsatt öppet och Kulturbussen hållas rullande.
– Dit kan man gå för att få den sanna informationen. Fake news får inte förekomma, säger han.
– Sett i ett säkerhetsskyddsperspektiv ser jag biblioteken som en del av informationssäkerheten.
Däremot kan biblioteken inte fungera som en mötesplats under pandemin och nya rutiner behövs, slår Per Gustafson fast.
Samtidigt finns personal på bibliotek på andra håll i landet som känner oro för att bli smittade i mötet med besökare som kan föra med sig viruset.
– Det gäller att ha egenansvaret, både personal och besökare måste följa de spelregler som gäller. Man bör se till att sprita händerna och hålla avstånd, samt hålla sig bakom eventuella plexiglas när man står nära varandra. Och om man tycker något är obehagligt går man undan. Precis som i vilken annan situation som helst.
På torsdagen uppmanades alltså även invånarna i Kronoberg och Sörmland att inte besöka simhallar, museum, bibliotek och köpcentrum, inte arrangera fester och att försöka jobba hemifrån så mycket som möjligt. Tidigare i veckan infördes lokala allmänna råd i Jönköping, Halland och Örebro.
Fakta Kommuner som stänger biblioteken
Här är ett urval av kommuner i regioner med lokala allmänna råd som har beslutat att stänga bibliotekslokalerna för besökare: Östergötland Samtliga 13 kommuner har stängt totalt 44 folkbibliotek för besökare. Örebro Åtta av tolv kommuner har stängt: Askersund, Degerfors, Karlskoga, Kumla, Laxå, Lekeberg, Ljusnarsberg, Nora. Skåne Flera kommuner har stängt, bland andra: Trelleborg, Sjöbo, Skurup, Båstad, Osby, Hässleholm och Staffanstorp. Västra Götaland I fredags hade 18 kommuner beslutat att stänga folkbiblioteken. Stockholm Botkyrka, Norrtälje, Nykvarn och Nynäshamn. Sörmland TrosaSenaste nytt

Vi ses i Visby!
Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.
7 jun 2023 • 2 min

Skrytsam AI för dialog med ungdomar
Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.
5 jun 2023 • 3 min

Sista året för Stärkta bibliotek – här är hela listan
Enligt kulturminister Parisa Liljestrand har stödet för Stärkta bibliotek varit framgångsrikt. När det nu delas ut för sista gången väntar dock ministern på förslag på nya stödformer.
1 jun 2023 • 2 min

En outsider med uppdrag att förändra på insidan
Pamela Schultz Nybacka hade ett särskilt uppdrag när bibliotekarieutbildningen på Södertörns högskola startades: bredda rekryteringen. Men hittills har de nya studenterna varit svåra att locka.
31 maj 2023 • 7 min

"Vad är egentligen ett bibliotek?" Jag förstår inte frågan
Karin Linder om en frågeställning som ofta hörs i biblioteksvärlden. "Ett fegt sätt att genom låtsat problematiserande styra en framåtsyftande diskussion."
30 maj 2023 • 2 min

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne
Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.
22 maj 2023 • 2 min

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret
Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 maj 2023 • 2 min
0 kommentarer