Biblioteken i Alvesta – "stabil plats när samhället gungar"
5 nov 2020 • 3 min
Allt fler kommuner stänger sina bibliotek för att minska spridningen av covid-19. Men i Alvesta klassas biblioteket som samhällsviktig verksamhet och håller fortsatt öppet, trots att lokala allmänna råd gäller i Kronoberg.

På torsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att skärpta råd gäller även i Kronoberg och Sörmland på grund av den ökade smittspridningen.
Lokala allmänna råd har i flera regioner lett till att kommuner har valt att stänga biblioteken för besökare. I exempelvis Örebro har åtta av tolv kommuner beslutat att stänga folkbiblioteken. I Östergötland är alla 44 folkbibliotek stängda för besök. I Sörmland beslutade Trosa kommun att stänga biblioteket redan innan de lokala allmänna råden infördes.
I Kronoberg förs fortfarande diskussioner på flera håll om huruvida biblioteken ska hålla fortsatt öppet med restriktioner eller stänga helt för besökare.
Men ungefär mitt i länet ligger Alvesta kommun med cirka 20 000 invånare. Här har kommunledningen klassat biblioteken som samhällsviktig verksamhet.
– Vi kommer inte att stänga våra bibliotek, de hålls öppna, säger Suzanne Hammargren, bibliotekschef.

– De klassades som en samhällsviktig institution ganska tidigt under pandemin.
I Alvesta ses biblioteken som en garant för att erbjuda invånarna samhällsinformation och källkritiskt material i kristid. De ska också fungera som en trygg plats när resten av samhället gungar.
– Det finns mycket fake news nu och man kan tappa bort sig i flödet på sociala medier. Då är biblioteket den stabila kraft i samhället som värnar invånarna och tillhandahåller samhällsviktig information, säger Suzanne Hammargren.
Hon har själv inte varit delaktig i beslutet som fattades av kommunledningen. Men Per Gustafson, beredskaps- och säkerhetsstrateg i kommunen, har drivit frågan.
– Jag har tidigare varit verksam i universitets- och högskolevärlden och är det något man måste hålla fanan högt för så är det biblioteken. Där finns själva kunskapsbasen. I en kommunal värld står biblioteken för trovärdigheten. De är en kunskapsnod och ett kommunikationsnav som behövs när allt annat kollapsar.
Även om pandemin riskerar att göra så att några bibliotek måste stänga på grund av sjukdom ska minst ett av kommunens fem bibliotek hålla fortsatt öppet och Kulturbussen hållas rullande.
– Dit kan man gå för att få den sanna informationen. Fake news får inte förekomma, säger han.
– Sett i ett säkerhetsskyddsperspektiv ser jag biblioteken som en del av informationssäkerheten.
Däremot kan biblioteken inte fungera som en mötesplats under pandemin och nya rutiner behövs, slår Per Gustafson fast.
Samtidigt finns personal på bibliotek på andra håll i landet som känner oro för att bli smittade i mötet med besökare som kan föra med sig viruset.
– Det gäller att ha egenansvaret, både personal och besökare måste följa de spelregler som gäller. Man bör se till att sprita händerna och hålla avstånd, samt hålla sig bakom eventuella plexiglas när man står nära varandra. Och om man tycker något är obehagligt går man undan. Precis som i vilken annan situation som helst.
På torsdagen uppmanades alltså även invånarna i Kronoberg och Sörmland att inte besöka simhallar, museum, bibliotek och köpcentrum, inte arrangera fester och att försöka jobba hemifrån så mycket som möjligt. Tidigare i veckan infördes lokala allmänna råd i Jönköping, Halland och Örebro.
Fakta Kommuner som stänger biblioteken
Här är ett urval av kommuner i regioner med lokala allmänna råd som har beslutat att stänga bibliotekslokalerna för besökare: Östergötland Samtliga 13 kommuner har stängt totalt 44 folkbibliotek för besökare. Örebro Åtta av tolv kommuner har stängt: Askersund, Degerfors, Karlskoga, Kumla, Laxå, Lekeberg, Ljusnarsberg, Nora. Skåne Flera kommuner har stängt, bland andra: Trelleborg, Sjöbo, Skurup, Båstad, Osby, Hässleholm och Staffanstorp. Västra Götaland I fredags hade 18 kommuner beslutat att stänga folkbiblioteken. Stockholm Botkyrka, Norrtälje, Nykvarn och Nynäshamn. Sörmland TrosaSenaste nytt

Omfamna, bemästra och använd AI
Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.
30 nov 2023 • 2 min

"Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en ny konstform i mitt liv"
AI-konstnären Annika Nordenskiöld har skapat bilderna till det nya numret av Biblioteksbladet. "Jag försöker få fram bilder som känns och som har någon sorts mänsklig närvaro."
29 nov 2023 • 2 min

Hotat samarbete lever vidare – åtminstone en tid
Svenska Daisykonsortiet, SDK, lever vidare. Det beslutades på förra veckans årsmöte. Nu tillsätts en arbetsgrupp som ska utreda konsortiets framtid.
29 nov 2023 • 3 min

Gammal data hotas av utrotning
Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.
28 nov 2023 • 3 min

Följ prisutdelningen på Augustgalan
Augustgalan hölls på måndagskvällen. Se hela prisutdelningen i efterhand här.
27 nov 2023 • < 1 min
Augustpriset: "Det är värdefullt med vårt perspektiv i juryn"
I kväll delas Augustpriserna ut. Salomon Hellman gör sitt andra år som ordförande i den jurygrupp som delar ut priset i barn- och ungdomskategorin. Han är bibliotekarie och inköpsansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Stockholms stadsbibliotek.
27 nov 2023 • < 1 min

Sökes: person med koll på åldrade data och gammal utrustning – ”Läget är akut”
Hos Kungliga biblioteket pågår rekryteringen till en nyckelposition inom digitalt bevarande. Men det går trögt. ”Vi behöver hitta kompetenser som finns i andra branscher.”
27 nov 2023 • 3 min

"Biblioteket spelar en huvudroll för att förstå Nordirlands förflutna"
25 år har gått sedan långfredagsavtalet slöts den 10 april 1998. Sedan dess råder fred i Nordirland, men såren finns kvar och minnena av konflikten, The Troubles, finns bevarade på The Linen Hall Library i Belfast.
24 nov 2023 • 6 min

Vill vi ha fler icke-vita bibliotekarier så behöver vi prata om rasism
Bibliotek präglas av systematisk rasism och omedvetna fördomar. Den skeva representation avskräcker synliga minoriteter från yrket, skriver bibliotekarien Surrah al-Himidy.
23 nov 2023 • 3 min

Äldsta hbtqi-fynden på runstenar i ny databas
Inom projektet Queerlit har över 2000 titlar med hbtqi-tema katalogiserats i en särskild databas. De flesta är skapade de senaste 20 åren, men där finns också äldre verk. De allra äldsta är tre runstenar.
21 nov 2023 • 3 min

Öppet brev till kulturministern: "Vi är djupt bekymrade"
En anmälningsplikt går emot bibliotekslagen och skulle vara oförenligt med uppdraget att verka för barnens bästa, skriver fyra bibliotekschefer i Östergötland i ett öppet brev till kulturminister Parisa Liljestrand.
20 nov 2023 • 2 min

Regeringen uppmanas snabba på digitaliseringen av kulturarvet
KB efterlyser nya uppdrag i nästa års forskningsproposition. Och Svensk biblioteksförening lyfter hela bibliotekssektorns roll för att forskningen ska nå ut till allmänheten.
20 nov 2023 • 2 min
0 kommentarer