Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
25 mar 2021 • 3 min
Genom att luta sig mot kravet på saklighet och opartiskhet kan biblioteken vara en del av totalförsvaret utan att det krockar med demokratiuppdraget. Det säger Erik Fichtelius som står bakom förslaget till nationell biblioteksstrategi.
Det många har glömt, påminner Erik Fichtelius om, är att biblioteken var en del av det svenska totalförsvaret, när det fortfarande fanns ett fungerade totalförsvar, före murens fall.
– Det var viktigt att skydda böckerna, att låsa in dem så att inte ryssarna skulle komma åt dem. Och det var den gamla bibliotekschefen som skulle göra det.
Arbetet med förslaget till den nationella biblioteksstrategin pågick som bäst i november när Donald Trump valdes till president. Bibliotekens roll som faktagranskare blev plötsligt väldigt viktig. Plakaten med texten ”Fake news? Ask a librarian” syntes i samband med att det stod klart att Trump skulle bli USA:s nästa president.
– Det blev tydligt att bibliotekens roll för att jobba mot fake news, för fakta och inte för alternativa fakta, var central.
Men skulle det finnas risk att en roll i totalförsvaret skulle krocka med demokratiuppdraget? Skulle biblioteken riskera att bli en megafon för staten?
Läs mer: Del av totalförsvaret med oberoendet i behåll
Erik Fichtelius ser inga hinder för att biblioteken skulle kunna hänvisa till myndigheter i kristid.
– Alla fungerande länder har expertmyndigheter och det är en rimlig utgångspunkt att lita på dem. Precis som att jag litar på att Högsta domstolen följer lagar. Om man inte litar på det blir det gungfly.
I två år har Erik Fichtelius skrivit om sanna och falska nyheter och han pratar gärna om hur vi ska förhålla oss till det. I veckan lämnade han in manuset till nya boken Äkta nyheter – journalistik i demokratins tjänst, som kommer ut i höst.
Och han jämför bibliotekariens uppgift med journalistens. På liknande sätt som seriösa journalister kan utgå från vissa grundläggande fakta, kan bibliotekarier göra det. Samtidigt som de kan visa både vad svenska Folkhälsomyndigheten säger och vad motsvarigheten i andra länder säger.
Genom att förhålla sig till kravet på opartiskhet och saklighet kan biblioteken hänvisa till myndigheter och olika nyhetsmedier utan problem, anser han. Och om någon exempelvis skulle vända sig till biblioteket för att ta reda på om det är bra eller dåligt att vaccinera sig, ska biblioteken visa vad som finns. Både från expertmyndigheter som förespråkar vaccination och från andra håll som avråder från vaccin. Men bibliotekarien bör också kunna redogöra för vad som är sakligt.
– Du kan inte ha en debatt om huruvida Förintelsen har ägt rum eller inte. Det har den, kan bibliotekarien säga med stöd av kravet på saklighet; Förintelsen har ägt rum, jorden värms upp av mänsklig aktivitet och det är bra att vaccinera sig.
Utgångspunkten måste vara att man kan lita på expertmyndigheter. Motsatsen är det som extremhögern försöker göra, nämligen att försöka bryta sönder tilltron till medier och institutioner.
Det blev tydligt att bibliotekens roll för att jobba mot fake news var central
Men finns då kompetensen? Frågan dryftades i Biblioteksbladets facebookgrupp ”Bibliotek i coronakris” där det ifrågasattes om bibliotekarier som visserligen kan källkritik även har kunskap att hitta och identifiera desinformation.
Erik Fichtelius noterar att förslaget till strategi är just det, en strategi. Exakt hur det som står där ska genomföras är nästa steg. Men i strategin ingår också ett förslag om fortbildning för bibliotekarier.
Hans poäng är också att biblioteksväsendet måste förbereda sig för en roll i totalförsvaret.
– Om det blir krig och böckerna i biblioteken måste räddas eller om Forsmark exploderar och människor måste få information. Biblioteken måste förbereda sig för detta.
Och det behöver inte vara mer komplicerat för bibliotekarier än för andra tjänstemän. Samma krav på opartiskhet och saklighet ställs på alla i offentlig förvaltning.
– Det är lättare att hålla sig till lagstiftarens ord. Vår tanke med förslaget till strategi var helt enkelt att biblioteken bör vara en del av demokratiförsvaret.
Fler inlägg i debatten:
Thord Eriksson: KB:s lektion i förakt mot fria medier
KB: Vi sätter oss inte till doms över fria medier
Jutta Haider och Olof Sundin: Särskilt viktigt att välja bort i kris
Thord Eriksson: Och om seriösa källor ger olika besked?
Positiva tillrop och tacksamhet över digitala tjänster har nått de stängda biblioteken. Men förtvivlade medborgare hörde också av sig och bad dem öppna.
12 apr 2021 • 3 min
I många delar av landet är biblioteken de enda professionellt drivna kulturinstitutionerna. Ändå nämns de inte när regeringen talar om kulturens omstart efter pandemin.
9 apr 2021 • 3 min
Lawen Redar (S) är orolig över Liberalernas val att kunna ingå i en regering som stödjer sig på Sverigedemokraterna. Och SD medger att de vill införa "smärre förändringar" i bibliotekslagen.
9 apr 2021 • 2 min
Kan stöd från TCO säkra framtiden för Arbetarrörelsens arkiv och biblioteket, Arab? Knappast, svarar TCO, som istället ser Arab som ekonomiskt gynnat och har efterfrågat likvärdig behandling hos regeringen.
8 apr 2021 • 2 min
Nu formuleras en strategi för fortsatt utveckling mot öppen tillgång till forskningsresultat. Målet är lägre kostnader – gärna vid sidan om de kommersiella förlagen.
7 apr 2021 • < 1 min
Efter en tid med mycket stök prövar biblioteket på Gamlegården i Kristianstad ett nytt koncept. Från och med i höst ska biblioteken endast släppa in barn två eftermiddagar i veckan.
6 apr 2021 • 3 min
Besvikna kommentarer hördes från biblioteksvärlden när Christer Nylander (L) meddelade att han lämnar riksdagen vid nästa val. ”Jag vet inte vart Liberalerna ska gå, men jag saknar Christer Nylanders röst i det sammanhanget”, säger Calle Nathanson, tidigare ordförande i Svensk biblioteksförening.
6 apr 2021 • 4 min
Vår kritik av aktivistiska bibliotekarier bygger bland annat på lagar och utlåtanden av JO, skriver Roger Blomgren och Johan Sundeen. "Att på Jonas Agheds arroganta sätt avvisa denna materia är häpnadsväckande."
5 apr 2021 • < 1 min
Ska varje bibliotekarie som avstår från att köpa in böcker med högerextremt och rasistiskt innehåll, vara rädd för att kallas aktivist? Det undrar Jonas Aghed i ett svar till Roger Blomgren och Johan Sundeen.
1 apr 2021 • 3 min
Hjalmar Branting såg något viktigt födas 1902 när Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek invigdes. Men drygt 100 år senare lever institutionen på sparlåga. Varför satsar inte S och LO mer på sitt intellektuella arv i en tid då historieskrivningen utmanas av ytterkantshögern?
1 apr 2021 • 8 min
Hur agerar bibliotekspersonalen under pandemin? Här finns inslag av aktivism och lydigt tjänstemannaskap – men det som dominerar är professionell yrkesetik och värnandet om bibliotekens värde, skriver Johan Sundeen och Roger Blomgren.
31 mar 2021 • 5 min
Trots högt ställda integritetskrav får allt fler bibliotek tillstånd att sätta upp övervakningskameror. "Bibliotek är ju generellt en känslig plats med högt integritetsintresse"
30 mar 2021 • 2 min
0 kommentarer