Biblioteken som utses till romska läsambassader
28 jan 2021 • < 1 min
På 17 platser i landet utses folkbibliotek till romska läsambassader. ”Jag tror att det kommer att göra stor skillnad för romerna”, säger läsambassadör Bagir Kwiek.
Läsambassadör Bagir Kwiek kom på idén att folkbibliotek skulle kunna få utmärkelsen som läsambassad.
Syftet med läsambassader är att biblioteken ska lyfta fram romsk litteratur. De bibliotek som utses ska ska ha en viss mängd litteratur på romani chib och litteratur om romernas historia. Böcker och andra medier ska lyftas fram och göras synliga.
Fakta 17 bibliotek blir läsambassader
- Oxiebiblioteket i Malmö
- Helsingborgs bibliotek
- Halmstad stadsbibliotek
- Hammarkullens bibliotek i Göteborg
- Biskopsgårdens bibliotek i Göteborg
- Bergsjöns bibliotek i Göteborg
- Borås stadsbibliotek
- Sundvalls stadsbibliotek
- Härnösands bibliotek
- Bibliotek Uppsala
- Västerås stadsbibliotek
- Högdalens bibliotek i Stockholm
- Farsta bibliotek i Stockholm
- Rinkeby bibliotek i Stockholm
- Solna stadsbibliotek
- Tumba bibliotek i Botkyrka
- Upplands Väsby bibliotek
- Även Alfons Åbergs kulturhus i Göteborg har utsetts till romsk läsambassad då insatserna motsvarar Kulturrådets kriterier.
– Jag tror att det kommer att göra stor skillnad för romerna, att de blir stolta och glada över att det finns en läsambassad i deras område, säger Bagir Kwiek som är Sveriges läsambassadör sedan ett drygt år.
– Jag hoppas att det leder till att de går till biblioteket oftare och lånar böcker, att de känner sig välkomna och som en del av Sverige och Sveriges historia.
Biblioteken kan få stöd från Kulturrådet i det läsfrämjande arbetet för romer och andra nationella minoriteter.
Bagir Kwiek tror att romerna har känt sig välkomna på biblioteken även tidigare, men konstaterar att tillgången på romsk litteratur har varit mycket begränsad. Det skulle betyda mycket om det gick lätt att hitta böcker om romer och böcker på romani chib, inte minst barnböcker.
– Det har funnits så väldigt lite. Jag tror barnen blir glada och kommer att känna sig stolta.
De bibliotek som blir läsambassader ska också uppmärksamma romska högtider, exempelvis den 8 april som är romernas internationella dag.
Bagir Kwiek vill besöka så många av läsambassaderna som möjligt och delta på invigningen. Samtidigt finns nu möjlighet för fler bibliotek att bli romska läsambassader. Ansökan ska skickas till Kulturrådet senast den 28 april.
Senaste nytt
Veteraner tipsar: så ska framtidens skolbibliotek vara
Cilla Dalén och Eric Haraldsson ger råd till rektorer, huvudmän och politiker. På så sätt vill de kratta manegen för framtidens skolbibliotekarier.
11 dec 2024 • 2 min
Striden är över för Internet Archive
Stämdes av flera stora bokförlag för att drivit ”nödbibliotek” under början av pandemin. Nu kvarstår ännu en tvist som kan äventyra hela verksamheten.
10 dec 2024 • 2 min
Högljudda företrädare för biblioteken sökes
Oro i valberedningen till Svensk biblioteksförenings styrelse. Det blir allt svårare att hitta kandidater.
10 dec 2024 • 2 min
Trängd folkbildning hot mot biblioteken
Strypta anslag drabbar studieförbunden, Utbildningsradion och biblioteken. I ett kritiskt remissyttrande slår Svensk biblioteksförening fast att folkbildningen är hotad och kan försvinna på många platser i Sverige och Kungliga biblioteket föreslår ett nytt delmål för folkbildningen.
9 dec 2024 • 2 min
Politisk påverkan mindre utbrett än väntat
Politikers synpunkter på bibliotekens utbud har fått uppmärksamhet. Men fenomenet är inte så stort som befarat, visar en rapport från Svensk biblioteksförening.
9 dec 2024 • 4 min
Bildspel: En byggnad för en digital framtid
I dag invigs Agnes kulturhus i Gävle med nya stadsbiblioteket. Se bilderna här!
6 dec 2024 • 3 min
Blir det nationell bokcensur med Trump som president?
Flera av USA:s delstater har infört lagar som gör det möjligt att rensa bort misshagliga böcker från skolor och bibliotek. Med Donald Trump i Vita huset och republikansk majoritet i kongressen växer oron för motsvarande lagstiftning på nationell nivå.
6 dec 2024 • 2 min
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
0 kommentarer