Biblioteket drabbat i it-attack

9 feb 2024 • 2 min

När Kalmar kommuns it-system slogs ut i en rysk hackerattack drabbades även biblioteken. De håller öppet som vanligt men utlånen är begränsade och personalen jobbar för att hitta alternativ.

Biblioteken håller öppet, trots it-attacken som har drabbat kommunen. Foto: Kalmar kommun

– Vi jobbar för att hitta lösningar och vi tror att vi snart är på banan igen, säger bibliotekschef Caroline Arvill.

Stämningen bland personalen är god, berättar hon, och alla är fokuserade på att hitta lösningar. Enligt Henrik Nilsson Ederam, chef för kultur- och fritidsförvaltningen, är personalen påhittig och luttrad, inte minst sedan pandemin som ställde krav på att snabbt ställa om.

Biblioteken är öppna som vanligt och försöker hålla en så normal verksamhet som möjligt. Men utlånen är för närvarande begränsade till max två per person.

Henrik Nilsson Ederam, chef för kultur- och fritidsförvaltningen i Kalmar. Foto: Privat

– För tillfället är hela nätverket stängt. Men utlåningssystemet har funkat, tack vare att det finns ett stort minne. Men vi har vissa begränsningar i antalet utlån för att begränsa datamängden som används, säger Henrik Nilsson Ederam.

Det går inte att reservera böcker och inte heller att skriva ut eller kopiera. Det går inte heller att använda bibliotekets internetdatorer, men Biblio-appen fungerar som vanligt. Meröppet på biblioteken i Ljungbyholm, Hagby och Påryd är stängt. Återlämnade böcker samlas på hög och placeras inte ut på hyllorna förrän systemet är i gång igen och böckerna går att registrera.

Det var i tisdags som Kalmar kommun drabbades av det som misstänks vara en rysk it-attack. It-nätverket ligger nere och kommunens e-tjänster slogs ur funktion. Kommunen har polisanmält attacken. Enligt Henrik Nilsson Ederam är det fortfarande oklart när problemen kan vara lösta.

Biblioteken kommer dock att hålla fortsatt öppet.

– Verksamheten ska fortsatt fungera i så normal utsträckning som möjligt. Biblioteken har en viktig roll som mötesplats, säger han.

Finns det då några bra lärdomar från situationen? Kan man som bibliotek förbereda sig på liknande attacker?

Caroline Arvill, bibliotekschef i Kalmar.

– Man bör ha en krisplan och en tydlig och klar kriskommunikation, säger Caroline Arvill.

Det är viktigt att ha koll på exempelvis telefonnummer för att kunna sprida information via sms när nätverket ligger nere.

– Kommunikationen är viktig och man bör ha en tydlig och klar plan för kriskommunikation. Vi har kunnat använda oss av sms-kedjor och det har visat sig vara det mest effektiva för oss.

0 kommentarer

Senaste nytt

Skolbibliotek

Ny lag om skolbibliotek på väg

Elever ska som regel ha tillgång till ett skolbibliotek på sin skola. Och det ska vara bemannat av utbildade bibliotekarier. Det skriver regeringen i det lagförslag som nu skickas till Lagrådet.

17 jun 2024 • 2 min

Nyheter

En hel dag om bibliotek i Almedalen

Under rubriken Biblioteksarenan ägnas en hel dag av Almedalsveckan till samtal om bibliotek. Bland panellisterna finns Kajsa Ravin, Göran Arrius, Brit Stakston och Silvia Ernhagen.

17 jun 2024 • < 1 min

Reportage

Bytte socialtjänsten mot biblioteket

Efter 15 år i socialtjänsten började Gabriella Andersson för tre år sedan att utbilda sig till bibliotekarie. Nu tar hon examen. ”Jag har fått en djupare förståelse för bredden i det här yrket.”

14 jun 2024 • 2 min

Reportage

Ett kulturarv med växande hål

Medieutvecklingen är blixtsnabb, lagarna föråldrade, Kungliga biblioteket ligger efter – och frågor om framtiden möts med politisk tystnad. Samtidigt försöker 13 personer bevara fler minnen av 2020-talet.

7 jun 2024 • 9 min