Biblioteket drabbat i it-attack

9 feb 2024 • 2 min

När Kalmar kommuns it-system slogs ut i en rysk hackerattack drabbades även biblioteken. De håller öppet som vanligt men utlånen är begränsade och personalen jobbar för att hitta alternativ.

Biblioteken håller öppet, trots it-attacken som har drabbat kommunen. Foto: Kalmar kommun

– Vi jobbar för att hitta lösningar och vi tror att vi snart är på banan igen, säger bibliotekschef Caroline Arvill.

Stämningen bland personalen är god, berättar hon, och alla är fokuserade på att hitta lösningar. Enligt Henrik Nilsson Ederam, chef för kultur- och fritidsförvaltningen, är personalen påhittig och luttrad, inte minst sedan pandemin som ställde krav på att snabbt ställa om.

Biblioteken är öppna som vanligt och försöker hålla en så normal verksamhet som möjligt. Men utlånen är för närvarande begränsade till max två per person.

Henrik Nilsson Ederam, chef för kultur- och fritidsförvaltningen i Kalmar. Foto: Privat

– För tillfället är hela nätverket stängt. Men utlåningssystemet har funkat, tack vare att det finns ett stort minne. Men vi har vissa begränsningar i antalet utlån för att begränsa datamängden som används, säger Henrik Nilsson Ederam.

Det går inte att reservera böcker och inte heller att skriva ut eller kopiera. Det går inte heller att använda bibliotekets internetdatorer, men Biblio-appen fungerar som vanligt. Meröppet på biblioteken i Ljungbyholm, Hagby och Påryd är stängt. Återlämnade böcker samlas på hög och placeras inte ut på hyllorna förrän systemet är i gång igen och böckerna går att registrera.

Det var i tisdags som Kalmar kommun drabbades av det som misstänks vara en rysk it-attack. It-nätverket ligger nere och kommunens e-tjänster slogs ur funktion. Kommunen har polisanmält attacken. Enligt Henrik Nilsson Ederam är det fortfarande oklart när problemen kan vara lösta.

Biblioteken kommer dock att hålla fortsatt öppet.

– Verksamheten ska fortsatt fungera i så normal utsträckning som möjligt. Biblioteken har en viktig roll som mötesplats, säger han.

Finns det då några bra lärdomar från situationen? Kan man som bibliotek förbereda sig på liknande attacker?

Caroline Arvill, bibliotekschef i Kalmar.

– Man bör ha en krisplan och en tydlig och klar kriskommunikation, säger Caroline Arvill.

Det är viktigt att ha koll på exempelvis telefonnummer för att kunna sprida information via sms när nätverket ligger nere.

– Kommunikationen är viktig och man bör ha en tydlig och klar plan för kriskommunikation. Vi har kunnat använda oss av sms-kedjor och det har visat sig vara det mest effektiva för oss.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nytt råd ska rädda kulturarvet

Kungliga biblioteket får tillsammans med en rad andra myndigheter i uppdrag att bilda ett råd för att skydda kulturarvet. ”I en orolig värld blir bibliotekens och arkivens betydelse ännu mer central.”

1 mar 2024 • < 1 min

Krönika

Ingen kan väl vara emot öppen vetenskap?

Demokrati, kunskap och att forsknings­resultat ska göra största möjliga nytta. Det borde räcka som drivkrafter för att göra vetenskapen öppen till 2030, skriver Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Silvia Ernhagen.

1 mar 2024 • 2 min

Ledare

140 miljoner argument för öppen tillgång

De vetenskapliga förlagen tjänar obegripligt mycket pengar. Det drabbar alla, från allmänheten till forskare, när miljoner som kunde ha gått till forskning i stället blir vinst hos världens största kapitalförvaltare.

28 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min