Biblioteket lånar ut årskort till hemmamatcherna

9 maj 2023 • 2 min

Fotbollssäsongen är igång och BK Häcken ligger bra till i både dam- och herrallsvenskan. Grannen Lundby bibliotek har precis inlett ett samarbete med Hisingen-klubben. Nu kan man låna årskort till hemmamatcherna på biblioteket.

Bibliotekarien Johannes Jensen som också är ordförande i Häckens supporterklubb Getingarna, hävdar att det var Anna Byvald, den tidigare chefen på Lundby bibliotek, som kom med idén i höstas. Hon menar att det var han. I vilket fall som helst hade de fått nys om att Helsingborgs stadsbibliotek hade ett samarbete med Helsingborgs IF, att det fanns årskort att låna på biblioteket i Helsingborg.

– Jag tänkte att det var helt i linje med hur Häcken gillar att arbeta med lokalsamhället och så hörde jag av mig till kansliet. De tyckte att det var en grym grej men vi höll på att ta SM-guld och idén blev lite liggande. Men nu när den nya säsongen skulle dra igång mejlade jag igen och vi fick tio årskort, säger Johannes Jensen.

Var det bibliotekarien eller supportern i dig som gick mest igång på det här?

– Det är nog fifty-fifty. Eller egentligen är det nog mest bibliotekarien i mig för jag tycker om idén om att biblioteket ska vara en allmänning med alla möjliga saker, att det ska finnas den här socialt kompensatoriska delen av biblioteksuppdraget där man är en del av samhället på olika sätt. Jag tycker också att allt som ruckar barriärerna mellan idrotts-Sverige och kultur-Sverige är bra. Det här kan vara ett bra sätt att minska trösklarna till biblioteket.

Johannes Jensen arbetar numera på Hammarkullens bibliotek men han konstaterar att intresset har varit stort för årskorten så här långt. Det handlar om fem årskort till herrlaget och fem till damlaget och i början ringde folk hela tiden. Rent tekniskt fungerar det så att låntagaren lånar kortet en vecka i taget vilket oftast räcker till inträde till en match.

Liknande samarbete finns mellan IFK Värnamo och Värmamo bibliotek.Där finns tolv kort till låns, en vecka i taget och två antal matchkort per person som gäller både herr- och damlag.

Johannes Jensen tycker att fler klubbar borde testa något liknande. Inte minst menar han att göteborgsklubbarna Gais och Örgryte som aldrig har fullsatt, borde försöka. Några konkreta planer på något liknande har han inte men han håller tummarna för att någon annan klubbs marknadsavdelning vaknar.

– Eller varför inte den stora ridsporttävlingen Gothenburg Horse Show i Scandinavium? Det samarbetet hade varit roligt!

0 kommentarer

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min