Biblioteket utrymdes efter bombhot

21 maj 2021 • 2 min

Härnösands bibliotekschef Susanne Hägglund satt i digitalt årsmöte med Svensk biblioteksförening när hon fick beskedet att biblioteket var bombhotat.

”Ring mig nu!” Det var tydligt att det var bråttom när Susanne Hägglund fick sms efter flera missade samtal. Det var hennes chef som meddelade att ett bombhot var riktat mot kommunen. Polisen tog det på allvar och alla kommunens byggnader skulle utrymmas, däribland Sambiblioteket.

Susanne Hägglund lämnade årsmötet och åkte till biblioteket. Väl där hade alla redan hunnit utrymma, både personal och besökare. På kvällen kom nationella bombskyddet och sökte igenom biblioteket med hundar.

– I dag var det stora tassavtryck på golvet mellan hyllorna, jättegulligt var det.

Susanne Hägglund, bibliotekschef i Härnösand.

Och det visade sig att det inte fanns någon bomb, vare sig i biblioteket eller in någon annan av kommunens lokaler och biblioteket har öppnat igen.

I samma byggnad som biblioteket finns även andra kommunala verksamheter samt privata företag. Och det som hände var en välbehövlig övning för samtliga inblandade.

– Det blev skarpt läge och utrymningen fungerade. Men vissa saker behöver bli bättre. Nu ska vi utvärdera det här för att bli ännu bättre i framtiden.

En sak de lärde sig var att det är viktigt att känna till alla nya som anställs i huset även i de privata verksamheterna.

– Det blev tydligt att komplexiteten är stor när det är så många inblandade och så många olika chefer. Biblioteken är den största verksamheten, men ändå bara en del av flera.

Personalen hanterade hela situationen och utrymningen bra, enligt Susanne Hägglund. Alla har uppmanats att kontakta sin närmsta chef om det finns behov av att prata om det som hände.

Bombhotet var riktat mot kommunen som helhet och inte specifikt mot biblioteket, något Susanne Hägglund tycker hade varit ännu mer olustigt.

– Om hotet hade varit riktat direkt mot biblioteket, en så öppen och demokratisk plats, hade det verkligen varit obehagligt.

0 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan

Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.

29 sep 2023 • 3 min

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min