Björn Orring lämnar Svensk biblioteksförening
11 sep 2023 • 2 min
Efter sju år och nio månader lämnar Björn Orring Svensk biblioteksförening där han har varit press- och opinionsansvarig och i slutet även tillförordnad generalsekreterare. Istället blir han kommunikationschef på Riksarkivet.

Björn Orring, tillförordnad generalsekreterare vid Svensk biblioteksförening.
– Jag känner att det är dags att göra någonting annat. Jag har varit ganska länge på föreningen och då dök det här upp. Då sökte jag det jobbet för att det verkar väldigt spännande, att jobba med frågor som kanske inte ligger så långt från det jag gör här.
Björn Orring lägger till att det blir kul att jobba i en mycket större organisation än biblioteksföreningen och att han ser fram emot att göra något nytt.
Ni på föreningen jobbade hårt med att göra biblioteken till en valfråga förra året. Tycker du att ni lyckades med det? Nådde ni ut?
– Bibliotek är mycket mer än en kulturfråga. Det handlar om demokrati och kultur men också om utbildning. Men det stämplas ofta som en kulturfråga och det är traditionellt svårt att få genomslag för sådana frågor. Däremot tycker jag att vi har fått väldigt bra genomslag för till exempel frågan om skolbibliotek. Sen är vi inte nöjda förrän vi har fått en ny lagstiftning och det har vi inte sett ännu.
Apropå lobbyarbetet du har ägnat mycket tid åt, vad är du mest nöjd med av det du har gjort och åstadkommit under din tid på Svensk biblioteksförening?
– Det handlar inte om vad jag har gjort utan om vad vi gör tillsammans, både vi som jobbar här på kansliet men även styrelsemedlemmar och medlemmar. Vi är en helhet som jobbar tillsammans. Men några saker har vi lyckats bra med, till exempel under pandemin när vi tydligt var på tårna och hävdade biblioteksintressen gentemot när regeringen gick mot att stänga ner samhället i slutet av 2020.
Björn Orring tycker också att Svensk biblioteksförening agerade kraftfullt, tillsammans med andra organisationer, när drevet mot Drag Queen Story Hour drog igång förra hösten. Han poängterar samtidigt att långsiktigheten är viktig för föreningen, att det är viktigt att det man gör är väl underbyggt och att man värnar långsiktig trovärdighet snarare än kortsiktig uppmärksamhet.
Sedan passar Björn Orring på, att i Biblioteksbladet, lyfta det förändringsarbete vad gäller just tidningen som har gjorts.
– Biblioteksbladet har utvecklats väldigt bra de senaste åren och är nu ledande på löpande digital rapportering om bibliotekssektorn. Jag säger inte det för att smöra utan den här utvecklingen är något som hela sektorn har glädje av. Biblioteksbladet servar den övriga nyhetsbranschen med nyheter om bibliotekssektorn.
Finns det något område eller någon fråga där du önskar att ni hade nått längre?
– Det blir ju på något sätt aldrig färdigt men skolbiblioteken pratade vi om, där är vi inte nöjda förrän vi ser ett lagförslag om bemannade skolbibliotek. Frågan om öppen tillgång eller open access, där går det också lite långsamt. Forskningsresultat sprids inte till allmänhet och till andra som skulle ha nytta av dem och det är ett problem. Det är också så att när man träffar beslutsfattare så stöter man fortfarande på många som har en gammalmodig syn på vad framförallt folkbibliotek egentligen gör i dag.
Till sist vill Björn Orring lägga till att lågkonjunkturen vi befinner oss i, den drabbar all offentligt finansierad verksamhet.
– Där kan man vara bekymrad över hur förutsättningarna för biblioteken ser ut, särskilt folkbibliotekens verksamhet i mindre kommuner. Det pratas också mycket om behoven av ett digitalt kulturarv och där saknar jag ett engagemang från beslutsfattarna.
LÄS OCKSÅ ›› Silvia Ernhagen ny generalsekreterare i Svensk biblioteksförening: ”Jag vill förstå vilka utmaningar och frågor som är viktiga”
Senaste nytt

Samtiden älskar berättelser – men inte sina berättare
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min

Stöd till folkbiblioteken: 40 miljoner kronor för läsfrämjande
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min

Stärkta bibliotek ersätts med stöd för läsfrämjande
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min

Nya avslöjanden i bok om jakten på KB-mannens böcker – ”Agerade inte ensam”
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min

Inga fler avhopp att vänta
När fackförbundet Dik lämnar Ifla finns 26 svenska medlemmar kvar i den kritiserade biblioteksfederationen. Trots all kritik tyder inget på att fler kommer att lämna.
18 sep 2023 • 4 min

Ministern om anmälningsplikt för skolbibliotekarier: ”Barnkonventionen gäller”
Kommer anmälningsplikten att gälla för skolbibliotekarier? Barnkonventionen gäller, konstaterar skolminister Lotta Edholm och skolbibliotek är självklart en del av utbildningsväsendet.
15 sep 2023 • 2 min

Besked: Alla elever ska få tillgång till bemannat skolbibliotek
Från och med 2026 läggs 433 miljoner kronor per år för att garantera att alla elever får tillgång till bemannade skolbibliotek. Det meddelar arbetsmarknadsminister Johan Pehrson och skolminister Lotta Edholm.
15 sep 2023 • 2 min

Ola Pilerot: "Vad tycks om bibliotekariens kunskap?"
Gång på gång ställs frågan om vad den som jobbar på bibliotek bör kunna. Men för att tala om nödvändig kompetens måste verksamheten ses i relation till övergripande samhällsströmningar, skriver Ola Pilerot.
14 sep 2023 • 6 min

KB: Kostnaderna en tickande bomb
Kungliga biblioteket känner av höjd hyra och inflation. Men framåt hänger de verkligt dramatiska kostnadsökningarna ihop med den digitala lagringen, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.
13 sep 2023 • 2 min

Hyreshöjningar för miljoner väntar för Stockholms stadsbibliotek
En allt större andel av Stockholms stadsbiblioteks budget går åt till hyror. "När hyrorna ökar så mycket krävs en större omprioritering", säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
12 sep 2023 • 2 min

Lagar med mål att skrämma lärare och bibliotekarier
En våg av statlig lagstiftning sveper över USA:s skolor. Målet är att skrämma lärare, bibliotekarier och administratörer till självcensur, menar Pen America i en ny rapport.
11 sep 2023 • < 1 min

Dik lämnar: ”Iflas agerande skandalöst, oacceptabelt och direkt provocerande”
Fackförbundet Dik har beslutat att lämna Ifla. Det går inte att fortsätta som medlem med hedern i behåll, enligt förbundsordförande Anna Troberg.
7 sep 2023 • < 1 min
0 kommentarer