Björn Orring lämnar Svensk biblioteksförening
11 sep 2023 • 2 min
Efter sju år och nio månader lämnar Björn Orring Svensk biblioteksförening där han har varit press- och opinionsansvarig och i slutet även tillförordnad generalsekreterare. Istället blir han kommunikationschef på Riksarkivet.

Björn Orring, tillförordnad generalsekreterare vid Svensk biblioteksförening.
– Jag känner att det är dags att göra någonting annat. Jag har varit ganska länge på föreningen och då dök det här upp. Då sökte jag det jobbet för att det verkar väldigt spännande, att jobba med frågor som kanske inte ligger så långt från det jag gör här.
Björn Orring lägger till att det blir kul att jobba i en mycket större organisation än biblioteksföreningen och att han ser fram emot att göra något nytt.
Ni på föreningen jobbade hårt med att göra biblioteken till en valfråga förra året. Tycker du att ni lyckades med det? Nådde ni ut?
– Bibliotek är mycket mer än en kulturfråga. Det handlar om demokrati och kultur men också om utbildning. Men det stämplas ofta som en kulturfråga och det är traditionellt svårt att få genomslag för sådana frågor. Däremot tycker jag att vi har fått väldigt bra genomslag för till exempel frågan om skolbibliotek. Sen är vi inte nöjda förrän vi har fått en ny lagstiftning och det har vi inte sett ännu.
Apropå lobbyarbetet du har ägnat mycket tid åt, vad är du mest nöjd med av det du har gjort och åstadkommit under din tid på Svensk biblioteksförening?
– Det handlar inte om vad jag har gjort utan om vad vi gör tillsammans, både vi som jobbar här på kansliet men även styrelsemedlemmar och medlemmar. Vi är en helhet som jobbar tillsammans. Men några saker har vi lyckats bra med, till exempel under pandemin när vi tydligt var på tårna och hävdade biblioteksintressen gentemot när regeringen gick mot att stänga ner samhället i slutet av 2020.
Björn Orring tycker också att Svensk biblioteksförening agerade kraftfullt, tillsammans med andra organisationer, när drevet mot Drag Queen Story Hour drog igång förra hösten. Han poängterar samtidigt att långsiktigheten är viktig för föreningen, att det är viktigt att det man gör är väl underbyggt och att man värnar långsiktig trovärdighet snarare än kortsiktig uppmärksamhet.
Sedan passar Björn Orring på, att i Biblioteksbladet, lyfta det förändringsarbete vad gäller just tidningen som har gjorts.
– Biblioteksbladet har utvecklats väldigt bra de senaste åren och är nu ledande på löpande digital rapportering om bibliotekssektorn. Jag säger inte det för att smöra utan den här utvecklingen är något som hela sektorn har glädje av. Biblioteksbladet servar den övriga nyhetsbranschen med nyheter om bibliotekssektorn.
Finns det något område eller någon fråga där du önskar att ni hade nått längre?
– Det blir ju på något sätt aldrig färdigt men skolbiblioteken pratade vi om, där är vi inte nöjda förrän vi ser ett lagförslag om bemannade skolbibliotek. Frågan om öppen tillgång eller open access, där går det också lite långsamt. Forskningsresultat sprids inte till allmänhet och till andra som skulle ha nytta av dem och det är ett problem. Det är också så att när man träffar beslutsfattare så stöter man fortfarande på många som har en gammalmodig syn på vad framförallt folkbibliotek egentligen gör i dag.
Till sist vill Björn Orring lägga till att lågkonjunkturen vi befinner oss i, den drabbar all offentligt finansierad verksamhet.
– Där kan man vara bekymrad över hur förutsättningarna för biblioteken ser ut, särskilt folkbibliotekens verksamhet i mindre kommuner. Det pratas också mycket om behoven av ett digitalt kulturarv och där saknar jag ett engagemang från beslutsfattarna.
LÄS OCKSÅ ›› Silvia Ernhagen ny generalsekreterare i Svensk biblioteksförening: ”Jag vill förstå vilka utmaningar och frågor som är viktiga”
Senaste nytt

Medieprofessorn: Passiviteten är inte neutral
Allt är ett val, även att förbli tyst. Det säger professorn Jesper Strömbäck och reflekterar över hur det offentliga samtalet alltmer drivs av felaktigheter och direkta lögner.
• 8 min

BBC: För många fel i AI-genererade nyheter
AI-assistenter levererar ofta felaktigheter och förvrängt innehåll när de sammanfattar journalistiska texter. Det visar en undersökning från BBC. Svenska medieföretag betonar vikten av att en journalist alltid måste granska innehållet.
26 mar 2025 • 4 min

Forskar om hur kulturkriget påverkar biblioteken
Forskaren Hanna Carlsson, som ofta har fokus på bibliotekspolitik och politisk styrning, efterlyser en mer aktiv bibliotekssektor som vågar hänvisa till vetenskapligt baserad forskning. "Dags att våga säga att det finns information som är bättre än annan."
25 mar 2025 • 7 min

Bibliotekspolitiken hindrar viktiga lösningar på problem
Det är bra att Sverige har en bibliotekslag. Men ambitionen att inkludera alla typer av verksamheter i en lagstiftning är inte oproblematisk, skriver Johanna Hansson.
24 mar 2025 • 3 min

Nytt uppdrag för folkbiblioteket – ”En lättnad att få säga ja”
”Vi har varit benhårda.” Folkbiblioteken kan inte göra skolornas jobb utan medföljande budget, konstaterar Carina Bergsten, bibliotekschef i Kiruna. Men från och med i höst ansvarar hon även för skolbiblioteksverksamheten.
20 mar 2025 • 2 min

Snart väntas besked om bibliotekets framtid
Medicinska biblioteket betyder mycket för studenterna på Umeå universitet. När de fick höra om den planerade omgörningen var det många som protesterade. Nu hoppas de att protesterna ger effekt.
19 mar 2025 • 3 min

Biblioteket "lite bortprioriterat" i Habo
Biblioteket ”var lite bortprioriterat” när budgeten för 2025 spikades. Ansvariga politiker hänvisar till lagkrav som måste följas innan satsningar på biblioteket kan göras.
18 mar 2025 • 3 min

Ont om lokala satsningar på skolbibliotek
I sommar får alla skolelever rätt till ett bemannat skolbibliotek. Betyder det att frågan är prioriterad? ”Jag ser inte det”, säger skoldebattören Linnéa Lindquist som går igenom samtliga kommuners skolbudgetar.
18 mar 2025 • 2 min

Bristen på bibliotekarier består
Om fem år kommer det fortfarande att vara ont om bibliotekarier och gott om jobb att välja för den som väljer bibliotekarieutbildningen. Inte minst till följd av nya lagen om skolbibliotek.
17 mar 2025 • < 1 min

Starka reaktioner på högerkrönika
Magnus Johanssons krönika om att vara höger och bibliotekarie ledde till ovanligt många reaktioner. Vissa tyckte att det var Biblioteksbladets sämsta publicering på länge, andra tackade för inspelet.
14 mar 2025 • 2 min

Källkritikens dag: folkbibliotekarien prisas
”Folkbibliotekarien” tilldelas i dag utmärkelsen Det gyllene förstoringsglasets hederspris för sina insatser för källkritiken i Sverige. "En grundbult för demokratin”, skriver juryn i sin motivering.
13 mar 2025 • < 1 min

Stora kunskapsluckor i digital källkritik
En av fyra har det senaste året litat på information i sociala medier, om samhällsfrågor, information som senare har visat sig vara falsk. Det visar en ny undersökning från Internetstiftelsen.
13 mar 2025 • 4 min
0 kommentarer