Björn Orring lämnar Svensk biblioteksförening
11 sep 2023 • 2 min
Efter sju år och nio månader lämnar Björn Orring Svensk biblioteksförening där han har varit press- och opinionsansvarig och i slutet även tillförordnad generalsekreterare. Istället blir han kommunikationschef på Riksarkivet.
Björn Orring, tillförordnad generalsekreterare vid Svensk biblioteksförening.
– Jag känner att det är dags att göra någonting annat. Jag har varit ganska länge på föreningen och då dök det här upp. Då sökte jag det jobbet för att det verkar väldigt spännande, att jobba med frågor som kanske inte ligger så långt från det jag gör här.
Björn Orring lägger till att det blir kul att jobba i en mycket större organisation än biblioteksföreningen och att han ser fram emot att göra något nytt.
Ni på föreningen jobbade hårt med att göra biblioteken till en valfråga förra året. Tycker du att ni lyckades med det? Nådde ni ut?
– Bibliotek är mycket mer än en kulturfråga. Det handlar om demokrati och kultur men också om utbildning. Men det stämplas ofta som en kulturfråga och det är traditionellt svårt att få genomslag för sådana frågor. Däremot tycker jag att vi har fått väldigt bra genomslag för till exempel frågan om skolbibliotek. Sen är vi inte nöjda förrän vi har fått en ny lagstiftning och det har vi inte sett ännu.
Apropå lobbyarbetet du har ägnat mycket tid åt, vad är du mest nöjd med av det du har gjort och åstadkommit under din tid på Svensk biblioteksförening?
– Det handlar inte om vad jag har gjort utan om vad vi gör tillsammans, både vi som jobbar här på kansliet men även styrelsemedlemmar och medlemmar. Vi är en helhet som jobbar tillsammans. Men några saker har vi lyckats bra med, till exempel under pandemin när vi tydligt var på tårna och hävdade biblioteksintressen gentemot när regeringen gick mot att stänga ner samhället i slutet av 2020.
Björn Orring tycker också att Svensk biblioteksförening agerade kraftfullt, tillsammans med andra organisationer, när drevet mot Drag Queen Story Hour drog igång förra hösten. Han poängterar samtidigt att långsiktigheten är viktig för föreningen, att det är viktigt att det man gör är väl underbyggt och att man värnar långsiktig trovärdighet snarare än kortsiktig uppmärksamhet.
Sedan passar Björn Orring på, att i Biblioteksbladet, lyfta det förändringsarbete vad gäller just tidningen som har gjorts.
– Biblioteksbladet har utvecklats väldigt bra de senaste åren och är nu ledande på löpande digital rapportering om bibliotekssektorn. Jag säger inte det för att smöra utan den här utvecklingen är något som hela sektorn har glädje av. Biblioteksbladet servar den övriga nyhetsbranschen med nyheter om bibliotekssektorn.
Finns det något område eller någon fråga där du önskar att ni hade nått längre?
– Det blir ju på något sätt aldrig färdigt men skolbiblioteken pratade vi om, där är vi inte nöjda förrän vi ser ett lagförslag om bemannade skolbibliotek. Frågan om öppen tillgång eller open access, där går det också lite långsamt. Forskningsresultat sprids inte till allmänhet och till andra som skulle ha nytta av dem och det är ett problem. Det är också så att när man träffar beslutsfattare så stöter man fortfarande på många som har en gammalmodig syn på vad framförallt folkbibliotek egentligen gör i dag.
Till sist vill Björn Orring lägga till att lågkonjunkturen vi befinner oss i, den drabbar all offentligt finansierad verksamhet.
– Där kan man vara bekymrad över hur förutsättningarna för biblioteken ser ut, särskilt folkbibliotekens verksamhet i mindre kommuner. Det pratas också mycket om behoven av ett digitalt kulturarv och där saknar jag ett engagemang från beslutsfattarna.
LÄS OCKSÅ ›› Silvia Ernhagen ny generalsekreterare i Svensk biblioteksförening: ”Jag vill förstå vilka utmaningar och frågor som är viktiga”
Senaste nytt
Veteraner tipsar: så ska framtidens skolbibliotek vara
Cilla Dalén och Eric Haraldsson ger råd till rektorer, huvudmän och politiker. På så sätt vill de kratta manegen för framtidens skolbibliotekarier.
11 dec 2024 • 2 min
Striden är över för Internet Archive
Stämdes av flera stora bokförlag för att drivit ”nödbibliotek” under början av pandemin. Nu kvarstår ännu en tvist som kan äventyra hela verksamheten.
10 dec 2024 • 2 min
Högljudda företrädare för biblioteken sökes
Oro i valberedningen till Svensk biblioteksförenings styrelse. Det blir allt svårare att hitta kandidater.
10 dec 2024 • 2 min
Trängd folkbildning hot mot biblioteken
Strypta anslag drabbar studieförbunden, Utbildningsradion och biblioteken. I ett kritiskt remissyttrande slår Svensk biblioteksförening fast att folkbildningen är hotad och kan försvinna på många platser i Sverige och Kungliga biblioteket föreslår ett nytt delmål för folkbildningen.
9 dec 2024 • 2 min
Politisk påverkan mindre utbrett än väntat
Politikers synpunkter på bibliotekens utbud har fått uppmärksamhet. Men fenomenet är inte så stort som befarat, visar en rapport från Svensk biblioteksförening.
9 dec 2024 • 4 min
Bildspel: En byggnad för en digital framtid
I dag invigs Agnes kulturhus i Gävle med nya stadsbiblioteket. Se bilderna här!
6 dec 2024 • 3 min
Blir det nationell bokcensur med Trump som president?
Flera av USA:s delstater har infört lagar som gör det möjligt att rensa bort misshagliga böcker från skolor och bibliotek. Med Donald Trump i Vita huset och republikansk majoritet i kongressen växer oron för motsvarande lagstiftning på nationell nivå.
6 dec 2024 • 2 min
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
0 kommentarer