Bokbuss med 50-årig historia prisas
4 okt 2019 • < 1 min
Priset för årets mobila bibliotek går till bokbussen i Torsby kommun som har en 50-årig tradition bakom sig.
Traditionen med en rullande bokbuss har 50 år på nacken i Torsby kommun. Men den senaste bokbussen är yngre än så. Sedan i maj förra året kör en ny bokbuss runt i kommunen. Den har öppnat för nya möjligheter.
Här har hållits barnteater och berättarturné. Extra turer har körts till skolor och till bostadsområden. Och inför EU-valet kunde invånarna förtidsrösta på bokbussen.
Bokbussen prisas för att ha skapat mervärden för biblioteksbesökarna och för att ha bidragit till utvecklingen av allt som har med kultur och service att göra.
Pristagarna i Torsby kommun gläds åt priset och meddelar att de tror på bokbussen som idé och att den skapar nytta och möjligheter för invånarna.
_ Det här priset är självklart stimulerande för oss som jobbar med uppdraget och för kommunen som har satsat på en ny buss, säger kommunens kulturchef Annika Wredenberg i ett pressmeddelande.
Priset delas ut av Svensk biblioteksförening i Stockholm den 7 november. Vid samma tillfälle delas också Bengt Hjelmqvist-priset och Aniara-priset ut, samt flera andra priser. Juryn som har utsett årets mobila bibliotek besår av Anders Gistorp, ordförande, Ellinor Landin, region Gotland, Susan Pour, Kungsbacka (representerar föregående års vinnare), Olof Berge Kleber, Borås och Helena Kettner Rudberg, styrelseledamot i Svensk biblioteksförening.
Juryns motivering
Mobil biblioteksverksamhet kan, när den ges rätt förutsättningar, vara en form av samhälls- och kulturinstitution som verkligen skapar ett mervärde för dem den är till för – alla. Förutsättningarna är bland annat att verksamheten kan utvecklas långsiktigt och att de som arbetar med verksamheten får vara delaktiga i en utveckling som har ett helhetstänkande kring allt som har med kultur och service att göra. Men också att organisationen inom sig har en nyfikenhet, flexibilitet och vilja att prova nya vägar, lösningar och samarbetsformer. Det är då den, även i framtiden, kommer att vara relevant för många och med tiden allt fler. Modern mobil biblioteksverksamhet tar inte bara hand om sitt arv och förvaltar det utan skapar dessutom förutsättningarna för fortsatt utveckling genom att bredda sitt utbud och sin service så att fler samhällsaktörer ser denna verksamhet som en naturlig partner att driva utvecklingsfrågor tillsammans med. Att från politiskt håll fortsätta med medvetna satsningar i denna sorts verksamheter ger såväl invånare som personal en trygghet i att detta är en verksamhet som kommer att finnas kvar länge. Alla dessa faktorer kännetecknar årets pristagare och därför har juryn beslutat att priset som Årets mobila bibliotek 2019 tilldelas Torsby kommuns bokbuss.Senaste nytt
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
Vad ska hända med Birgitta Dahls privata bibliotek?
Innan före detta talmannen Birgitta Dahl gick bort försökte hon hitta ett nytt hem för sitt privata bibliotek, bestående av tiotusentals volymer. Det arbetet pågår fortfarande, nu med hjälp från vännen Lars Ilshammar. Frågan är: Vem vill ta emot samlingen?
29 nov 2024 • 2 min
Analog utlåning i Kumla efter cyberangrepp
I början av november drabbades Kumla kommun av ett cyberangrepp som påverkade biblioteket och bokbussen. Sedan dess har nästan all utlåning skötts analogt och biblioteket har uppmanat låntagare att ha kvar böckerna hemma.
28 nov 2024 • 2 min
Tillgång till bibliotek en mänsklig rättighet
En lag som får papperslösa att dra sig för att gå till biblioteket, hade varit ett brott mot internationell rätt. Det slås fast av FN:s särskilda rapportör för kulturella rättigheter.
28 nov 2024 • 3 min
Förslag: Ge biblioteken uppdrag att informera om AI
Hundra miljoner kronor om året till folkbiblioteken för att sprida kunskap om AI. Det är ett av förslagen i AI-kommissionens slutrapport.
26 nov 2024 • < 1 min
53 878 ska rapportera papperslösa – sista ordet är inte sagt
Bibliotekarier och andra yrkesgrupper undantas från plikten att rapportera papperslösa. Men så länge andra offentliganställda förväntas ägna sig åt angiveri kan företeelsen sprida sig.
26 nov 2024 • 2 min
Delade känslor kring beskedet om anmälningsplikt: "En pyrrhusseger"
Skola, sjukvård, socialtjänst och bibliotek kommer inte omfattas av anmälningsplikten. Det meddelade regeringens särskilde utredare när utredningen presenterades. Däremot omfattas ett flertal myndigheter.
26 nov 2024 • 3 min
Helene Öberg om att bibliotek ska vara till för alla
Vi ska inte sprida bilden av att det redan finns en lag. Det kan innebära att människor undviker biblioteken av rädsla för något som ännu inte hänt.
25 nov 2024 • 2 min
0 kommentarer