"Vi borde varit bättre förberedda"
27 sep 2017 • 2 min
Tio frågor till Bokmässans vd Maria Källsson.


Ångrar du beslutet att låta Nya Tider delta i Bokmässan?
– Det är svårt att utvärdera årets mässa innan den har ägt rum. Men upptakten till förra året var svår för att vi inte hade tydliga principer i den här frågan. Vi vacklade i vår hantering och är det något jag ångrar så är det att vi inte var bättre förberedda.
Hur har antalet utställare påverkats av Nya Tiders närvaro?
– Det är kanske fem utställare som avstår med Nya Tider som förevändning. Vi har 400 seminarier och 700 medverkande och det är i paritet med hur det brukar vara. Men 20–30 namn som vi har bjudit in har tackat nej.
Hur ser du på att Nordiska Motstånds-rörelsen tillåts demonstrera?
– Vi förutsätter att polisen kommer att vidta åtgärder så att vi kan genomföra vårt evenemang som vanligt och utan störningar. Hur och var NMR får tillstånd att demonstrera är en fråga för polisen.
Hur reagerade du när poeten Athena Farrokhzad kontaktade författare och rådde dem att inte åka till mässan?
– Det var ett sätt att underminera vår mässa, ett slags sabotage, så det är klart att jag blev upprörd.
Hur ser du på att det arrangeras flera konkurrerande evenemang i år?
– Det är jättebra för Göteborg som befäster den litterära positionen. Så jag tycker att det är toppen.
Det låter inte direkt som att Bokmässan har ruskats om?
– Vi är inte oberörda. Vi tror på att möta intolerans med tolerans och öppenhet. Om det är bättre att bojkotta är svårt att svara på. Men jag hoppas att det inte slår in en kil mellan oss som egentligen tycker samma sak.
Så resonerade författaren Arundhati Roy i en artikel i Dagens Nyheter där hon hoppades på beredskap för ”våldsutbrott” under mässan. Har ni övat på en sådan situation?
– Vår säkerhetsorganisation, polisen och Säpo jobbar med den frågan inför varje år. Om man väljer att ha Lars Vilks, som har en hotbild med sig, på plats, då har man övat på den typen av åtgärder. Vi är väl rustade.
Kommer Nya Tider att vara med 2018?
– Jag vill inte utvärdera hur 2017 går innan mässan är genomförd. Men det är en aktör som ligger precis på gränsen.
Förr hette det Bok- och biblioteksmässan. Vart har biblioteken tagit vägen?
– Att byta namn betyder inte att vi inte ser biblioteken som viktiga. Det var nog mer att Bokmässan var ett namn som användes i folkmun. Det föll sig naturligt.
Vad har bibliotekarier att hämta på Bokmässan?
– Det är vår viktigaste besöksgrupp och vi har ett fint program som vi är stolta över. Av våra branschbesökare – 32 000 förra året – är 9 000 bibliotekarier.
Läs mer:
http://biblioteksbladet.test/ar-det-ratt-att-besoka-bokmassan/
Senaste nytt

Helene Öberg om vikten av att förstå kraften i AI
Vi vill inte att unga människor ska växa upp utan att förstå digital utveckling. Vi vill inte heller att de växer upp utan läsning. De förstår själva att båda behövs, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
1 dec 2023 • 2 min

Omfamna, bemästra och använd AI
Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.
30 nov 2023 • 2 min

"Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en ny konstform i mitt liv"
AI-konstnären Annika Nordenskiöld har skapat bilderna till det nya numret av Biblioteksbladet. "Jag försöker få fram bilder som känns och som har någon sorts mänsklig närvaro."
29 nov 2023 • 2 min

Hotat samarbete lever vidare – åtminstone en tid
Svenska Daisykonsortiet, SDK, lever vidare. Det beslutades på förra veckans årsmöte. Nu tillsätts en arbetsgrupp som ska utreda konsortiets framtid.
29 nov 2023 • 3 min

Gammal data hotas av utrotning
Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.
28 nov 2023 • 3 min

Följ prisutdelningen på Augustgalan
Augustgalan hölls på måndagskvällen. Se hela prisutdelningen i efterhand här.
27 nov 2023 • < 1 min
Augustpriset: "Det är värdefullt med vårt perspektiv i juryn"
I kväll delas Augustpriserna ut. Salomon Hellman gör sitt andra år som ordförande i den jurygrupp som delar ut priset i barn- och ungdomskategorin. Han är bibliotekarie och inköpsansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Stockholms stadsbibliotek.
27 nov 2023 • < 1 min

Sökes: person med koll på åldrade data och gammal utrustning – ”Läget är akut”
Hos Kungliga biblioteket pågår rekryteringen till en nyckelposition inom digitalt bevarande. Men det går trögt. ”Vi behöver hitta kompetenser som finns i andra branscher.”
27 nov 2023 • 3 min

"Biblioteket spelar en huvudroll för att förstå Nordirlands förflutna"
25 år har gått sedan långfredagsavtalet slöts den 10 april 1998. Sedan dess råder fred i Nordirland, men såren finns kvar och minnena av konflikten, The Troubles, finns bevarade på The Linen Hall Library i Belfast.
24 nov 2023 • 6 min

Vill vi ha fler icke-vita bibliotekarier så behöver vi prata om rasism
Bibliotek präglas av systematisk rasism och omedvetna fördomar. Den skeva representation avskräcker synliga minoriteter från yrket, skriver bibliotekarien Surrah al-Himidy.
23 nov 2023 • 3 min

Äldsta hbtqi-fynden på runstenar i ny databas
Inom projektet Queerlit har över 2000 titlar med hbtqi-tema katalogiserats i en särskild databas. De flesta är skapade de senaste 20 åren, men där finns också äldre verk. De allra äldsta är tre runstenar.
21 nov 2023 • 3 min

Öppet brev till kulturministern: "Vi är djupt bekymrade"
En anmälningsplikt går emot bibliotekslagen och skulle vara oförenligt med uppdraget att verka för barnens bästa, skriver fyra bibliotekschefer i Östergötland i ett öppet brev till kulturminister Parisa Liljestrand.
20 nov 2023 • 2 min
0 kommentarer