"Vi borde varit bättre förberedda"

27 sep 2017 • 2 min

Tio frågor till Bokmässans vd Maria Källsson.

Maria Källson. Foto: Thord Eriksson
Maria Källson. Foto: Thord Eriksson

Ångrar du beslutet att låta Nya Tider delta i Bokmässan?

– Det är svårt att utvärdera årets mässa innan den har ägt rum. Men upptakten till förra året var svår för att vi inte hade tydliga principer i den här frågan. Vi vacklade i vår hantering och är det något jag ångrar så är det att vi inte var bättre förberedda.

Hur har antalet utställare påverkats av Nya Tiders närvaro? 

– Det är kanske fem utställare som avstår med Nya Tider som förevändning. Vi har 400 seminarier och 700 medverkande och det är i paritet med hur det brukar vara. Men 20–30 namn som vi har bjudit in har tackat nej.

Hur ser du på att Nordiska Motstånds-rörelsen tillåts demonstrera?

– Vi förutsätter att polisen kommer att vidta åtgärder så att vi kan genomföra vårt evenemang som vanligt och utan störningar.  Hur och var NMR får tillstånd att demonstrera är en fråga för polisen.

Hur reagerade du när poeten Athena Farrokhzad kontaktade författare och rådde dem att inte åka till mässan?

– Det var ett sätt att underminera vår mässa, ett slags sabotage, så det är klart att jag blev upprörd.

Hur ser du på att det arrangeras flera konkurrerande evenemang i år?

– Det är jättebra för Göteborg som befäster den litterära positionen. Så jag tycker att det är toppen.

Det låter inte direkt som att Bokmässan har ruskats om? 

– Vi är inte oberörda. Vi tror på att möta intolerans med tolerans och öppenhet. Om det är bättre att bojkotta är svårt att svara på. Men jag hoppas att det inte slår in en kil mellan oss som egentligen tycker samma sak.

Så resonerade författaren Arundhati Roy i en artikel i Dagens Nyheter där hon hoppades på beredskap för ”våldsutbrott” under mässan. Har ni övat på en sådan situation? 

– Vår säkerhetsorganisation, polisen och Säpo jobbar med den frågan inför varje år. Om man väljer att ha Lars Vilks, som har en hotbild med sig, på plats, då har man övat på den typen av åtgärder. Vi är väl rustade.

Kommer Nya Tider att vara med 2018?

– Jag vill inte utvärdera hur 2017 går innan mässan är genomförd. Men det är en aktör som ligger precis på gränsen.

Förr hette det Bok- och biblioteksmässan. Vart har biblioteken tagit vägen? 

– Att byta namn betyder inte att vi inte ser biblioteken som viktiga. Det var nog mer att Bokmässan var ett namn som användes i folkmun. Det föll sig naturligt.

Vad har bibliotekarier att hämta på Bokmässan?

– Det är vår viktigaste besöksgrupp och vi har ett fint program som vi är stolta över. Av våra branschbesökare – 32 000 förra året – är 9 000 bibliotekarier.

Läs mer: 

http://biblioteksbladet.test/ar-det-ratt-att-besoka-bokmassan/

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min