"Brännande" aktuella bibliotekssamtal utlovas
24 maj 2022 • 2 min
Bokmässan är tillbaka i sin ursprungliga form. Försvar, klimat och tillträdesförbud är några ämnen som ska diskuteras i rummet för bibliotek.

Mässchef Frida Edman tycker att biblioteksprogrammet på Bokmässan 2022 är brännande aktuellt.
Teman för Bokmässan 2022 är Sydafrika, crimetime och klimatet.
– Tema klimat, vår ödesfråga, genomsyrar hela mässan, alla fyra dagar, sade Oskar Ekström, programchef på Bokmässan när 2022 års program presenterades på tisdagen.
Bland gästerna finns klimataktivist Greta Thunberg, professor Johan Rockström och Isabella Lövin, författare och före detta politiker.
Klimatet tas även upp i biblioteksdiskussionerna som hålls i Rum för bibliotek. I ett seminarium med bland andra Jutta Haider från Högskolan i Borås diskuteras exempelvis hur biblioteks- och informationsvetenskapen kan bidra i kampen mot klimatförändringar.
– Mycket av bibliotekens roll och uppdrag diskuteras i samhället och vi kommer bland annat att ta upp vad informationsvetenskapen kan bidra med i klimatkrisen, säger Frida Edman, mässchef.
– Jag skulle vilja säga att just Rum för bibliotek känns brännande aktuellt. Utöver klimatet handlar det om biblioteksdöden, skolbiblioteken och bibliotekens roll i totalförsvaret. Det är frågor som är på tapeten som är oerhört viktiga att vi gemensamt adresserar.
Men även övriga delar av Bokmässans program är intressanta för bibliotekarier. Frida Edman exemplifierar med möten med författare och fördjupningar om skrivandet och lyfter särskilt fram författaren David Lagercrantz möten med Alex Schulman (samtal om familjehemligheter), Siri Hustvedt (samtal om yttrandefrihet) och Karin Smirnoff (samtal om Milleinneserien).
– Jag är också personligen väldigt intresserad av Sydafrikas försoningsprocess och jag vill tipsa om samtalen om hur Sverige kan lära av den, säger Frida Edman.
Efter två år av pandemi är bokmässan tillbaka i sin gamla form och tidigare besökare kommer att känna igen sig.
– Det är en oerhörd lättnad att vi kan ha fokus på bokmässans stora återkomst. Vi har gjort det vi har kunnat under en pandemi, men ingen är gladare än vi att vi kan välkomna besökare igen.
Delar av bokmässans program kommer att gå att följa via Bokmässan Play som togs fram under det första pandemiåret. Och nytt för i år är Bokmässan by night, ett program med debatter, seminarier, poddar och diskussioner som tar vid när ordinarie mässan stänger.
Fakta Ur biblioteksprogrammet Bokmässan 2022
- Hur startar man ett arbetsplatsbibliotek? Camilla Johansson som startade ett arbetsplatsbibliotek på sin arbetsplats i Nässjö möter Barbro Moberg från Kommunal och Isabella Itani, bokombud på Kommunal i Göteborg. Programledare är Peter Gustavsson.
- Vad kan informationsvetenskap bidra med i klimatkrisen? Programledare Stefan Eklund samtalar med Jutta Haider, Veronica Johansson, Kayvan Yousefi Mojir och Björn Ekström från Bibliotekshögskolan.
- Kompetensflykt från biblioteken? En undersökning från fackförbundet Dik visar att många bibliotekarier har funderingar på att lämna yrket på grund av arbetsmiljön. Ola Pilerot, Högskolan i Borås, Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening samtalar med Anna Troberg, ordförande i Dik.
- Biblioteken och den digitala backlisten. Hur ska de digitala guldkornen nå biblioteksläsarna? Medverkar gör Stephanie Andén från Saga Egmont, Alexandra Harlegård från Wapi, Eva Houltzén från Axiell Media, Karin Linder från Svensk biblioteksförening och Birgitta Wallin, universitetslektor HB. Malin Elgborn är programledare.
Senaste nytt

Helene Öberg om vikten av att förstå kraften i AI
Vi vill inte att unga människor ska växa upp utan att förstå digital utveckling. Vi vill inte heller att de växer upp utan läsning. De förstår själva att båda behövs, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
1 dec 2023 • 2 min

Omfamna, bemästra och använd AI
Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.
30 nov 2023 • 2 min

"Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en ny konstform i mitt liv"
AI-konstnären Annika Nordenskiöld har skapat bilderna till det nya numret av Biblioteksbladet. "Jag försöker få fram bilder som känns och som har någon sorts mänsklig närvaro."
29 nov 2023 • 2 min

Hotat samarbete lever vidare – åtminstone en tid
Svenska Daisykonsortiet, SDK, lever vidare. Det beslutades på förra veckans årsmöte. Nu tillsätts en arbetsgrupp som ska utreda konsortiets framtid.
29 nov 2023 • 3 min

Gammal data hotas av utrotning
Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.
28 nov 2023 • 3 min

Följ prisutdelningen på Augustgalan
Augustgalan hölls på måndagskvällen. Se hela prisutdelningen i efterhand här.
27 nov 2023 • < 1 min
Augustpriset: "Det är värdefullt med vårt perspektiv i juryn"
I kväll delas Augustpriserna ut. Salomon Hellman gör sitt andra år som ordförande i den jurygrupp som delar ut priset i barn- och ungdomskategorin. Han är bibliotekarie och inköpsansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Stockholms stadsbibliotek.
27 nov 2023 • < 1 min

Sökes: person med koll på åldrade data och gammal utrustning – ”Läget är akut”
Hos Kungliga biblioteket pågår rekryteringen till en nyckelposition inom digitalt bevarande. Men det går trögt. ”Vi behöver hitta kompetenser som finns i andra branscher.”
27 nov 2023 • 3 min

"Biblioteket spelar en huvudroll för att förstå Nordirlands förflutna"
25 år har gått sedan långfredagsavtalet slöts den 10 april 1998. Sedan dess råder fred i Nordirland, men såren finns kvar och minnena av konflikten, The Troubles, finns bevarade på The Linen Hall Library i Belfast.
24 nov 2023 • 6 min

Vill vi ha fler icke-vita bibliotekarier så behöver vi prata om rasism
Bibliotek präglas av systematisk rasism och omedvetna fördomar. Den skeva representation avskräcker synliga minoriteter från yrket, skriver bibliotekarien Surrah al-Himidy.
23 nov 2023 • 3 min

Äldsta hbtqi-fynden på runstenar i ny databas
Inom projektet Queerlit har över 2000 titlar med hbtqi-tema katalogiserats i en särskild databas. De flesta är skapade de senaste 20 åren, men där finns också äldre verk. De allra äldsta är tre runstenar.
21 nov 2023 • 3 min

Öppet brev till kulturministern: "Vi är djupt bekymrade"
En anmälningsplikt går emot bibliotekslagen och skulle vara oförenligt med uppdraget att verka för barnens bästa, skriver fyra bibliotekschefer i Östergötland i ett öppet brev till kulturminister Parisa Liljestrand.
20 nov 2023 • 2 min
0 kommentarer