"Brännande" aktuella bibliotekssamtal utlovas

24 maj 2022 • 2 min

Bokmässan är tillbaka i sin ursprungliga form. Försvar, klimat och tillträdesförbud är några ämnen som ska diskuteras i rummet för bibliotek.

Teman för Bokmässan 2022 är Sydafrika, crimetime och klimatet.

– Tema klimat, vår ödesfråga, genomsyrar hela mässan, alla fyra dagar, sade Oskar Ekström, programchef på Bokmässan när 2022 års program presenterades på tisdagen.

Bland gästerna finns klimataktivist Greta Thunberg, professor Johan Rockström och Isabella Lövin, författare och före detta politiker.

Klimatet tas även upp i biblioteksdiskussionerna som hålls i Rum för bibliotek. I ett seminarium med bland andra Jutta Haider från Högskolan i Borås diskuteras exempelvis hur biblioteks- och informationsvetenskapen kan bidra i kampen mot klimatförändringar.

– Mycket av bibliotekens roll och uppdrag diskuteras i samhället och vi kommer bland annat att ta upp vad informationsvetenskapen kan bidra med i klimatkrisen, säger Frida Edman, mässchef.

– Jag skulle vilja säga att just Rum för bibliotek känns brännande aktuellt. Utöver klimatet handlar det om biblioteksdöden, skolbiblioteken och bibliotekens roll i totalförsvaret. Det är frågor som är på tapeten som är oerhört viktiga att vi gemensamt adresserar.

Men även övriga delar av Bokmässans program är intressanta för bibliotekarier. Frida Edman exemplifierar med möten med författare och fördjupningar om skrivandet och lyfter särskilt fram författaren David Lagercrantz möten med Alex Schulman (samtal om familjehemligheter), Siri Hustvedt (samtal om yttrandefrihet) och Karin Smirnoff (samtal om Milleinneserien).

– Jag är också personligen väldigt intresserad av Sydafrikas försoningsprocess och jag vill tipsa om samtalen om hur Sverige kan lära av den, säger Frida Edman.

Efter två år av pandemi är bokmässan tillbaka i sin gamla form och tidigare besökare kommer att känna igen sig.

­­­– Det är en oerhörd lättnad att vi kan ha fokus på bokmässans stora återkomst. Vi har gjort det vi har kunnat under en pandemi, men ingen är gladare än vi att vi kan välkomna besökare igen.

Delar av bokmässans program kommer att gå att följa via Bokmässan Play som togs fram under det första pandemiåret. Och nytt för i år är Bokmässan by night, ett program med debatter, seminarier, poddar och diskussioner som tar vid när ordinarie mässan stänger.

Fakta Ur biblioteksprogrammet Bokmässan 2022

  • Hur startar man ett arbetsplatsbibliotek? Camilla Johansson som startade ett arbetsplatsbibliotek på sin arbetsplats i Nässjö möter Barbro Moberg från Kommunal och Isabella Itani, bokombud på Kommunal i Göteborg. Programledare är Peter Gustavsson.
  • Vad kan informationsvetenskap bidra med i klimatkrisen? Programledare Stefan Eklund samtalar med Jutta Haider, Veronica Johansson, Kayvan Yousefi Mojir och Björn Ekström från Bibliotekshögskolan.
  • Kompetensflykt från biblioteken? En undersökning från fackförbundet Dik visar att många bibliotekarier har funderingar på att lämna yrket på grund av arbetsmiljön. Ola Pilerot, Högskolan i Borås, Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening samtalar med Anna Troberg, ordförande i Dik.
  • Biblioteken och den digitala backlisten. Hur ska de digitala guldkornen nå biblioteksläsarna? Medverkar gör Stephanie Andén från Saga Egmont, Alexandra Harlegård från Wapi, Eva Houltzén från Axiell Media, Karin Linder från Svensk biblioteksförening och Birgitta Wallin, universitetslektor HB. Malin Elgborn är programledare.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Startar bibliotek för social rättvisa

Organisationen Helamalmö startar sitt andra bibliotek. Ambitionen är samarbeta med universitetsbibliotek runtom i landet. ”När nya rapporter kommer så ska man kunna läsa dem hos oss”, säger verksamhetsledaren Nicolas Lunabba.

28 mar 2023 • 2 min

Debatt

Behövs folkbibliotekens eget museum?

Trots uppmärksamhet och uppskattning är framtiden för Biblioteksmuseet i Borås oviss. Det behövs bidrag till drift och fler engagerade individer – "och det brådskar", skriver Biblioteksmuseiföreningens ordförande Tommy Olsson.

27 mar 2023 • 3 min

Nyheter

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns

Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.

23 mar 2023 • 2 min

Krönika

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan

Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.

17 mar 2023 • 2 min