Bristen på bibliotekarier består

17 mar 2025 • < 1 min

Om fem år kommer det fortfarande att vara ont om bibliotekarier och gott om jobb att välja för den som väljer bibliotekarieutbildningen. Inte minst till följd av nya lagen om skolbibliotek.

Många bibliotekarier väntas gå i pension under de närmaste åren och för få nya bibliotekarier utbildas för att täcka kommande behov. Det konstateras i Saco:s rapport Framtidsutsikter – Här finns jobben för akademiker 2030.

Arbetslösheten är låg, enligt rapporten som bland annat bygger på statistik från fackförbundet Dik, och har varit det under en längre tid. Det kan dock vara svårare att få jobb som bibliotekarie på mindre orter, då många bibliotek har fått mindre resurser att röra sig med.

Under kommande år bedömer Dik att det finns stora möjligheter att få jobb för dem som utbildar sig till bibliotekarie. Bristen på utbildade bibliotekarier gör också att de som vill jobba kvar efter pensionsåldern kommer att ha goda möjligheter till det. Erfarna bibliotekarier med specialistkunskap är särskilt eftertraktade, enligt rapporten.

De nya kraven på skolbibliotekarier, i och med ändringarna i skollagen som träder i kraft i sommar, bidrar även det till en växande efterfrågan på skolbibliotekarier.

Bibliotekarieyrket är också ett av flera yrken som kommer att påverkas av AI. Dels kommer behovet av bibliotekariernas kunskaper om informationshantering och källkritik troligen att öka. Och dels kommer bibliotekarier att kunna ha användning av nya AI-verktyg i sitt arbete. Exempelvis för informationssökning, katalogisering och textanalys.

4 kommentarer

  1. Sannerligen intressant med detta ”framtidsyrke” där det i min hemkommun (Uppsala) inte finns ett endaste jobb att söka, inte ens vikariat. Man får innerligt hoppas att skolbiblioteksreformen skapar nya jobb och att kommunerna/skolorna får det ekonomiska stöd, samtidigt som de inte slingrar sig alltför mycket i tolkningen av den nya lagen.

  2. Visst är det fascinerade att det är brist på oss, och de som jobbar ska göra mycket för att täcka upp de som fattas (och de som inte anställs pga budgeten saknas), och så är lönen också ganska dålig för att vara ett ”bristyrke.” Fascinerande

  3. Tveksamt om vi har ens fem år på oss innan AI tagit över de flesta av våra arbetsuppgifter och politikerna inser att bibliotek därför är något det går att spara stora pengar på utan att medborgarna påverkas särskilt mycket. Att AI bara skulle vara ett nytt verktyg tycker jag är en fruktansvärt naiv tanke.

  4. Lite konstig slutsats, kan tyckas. Så länge som kommuner och andra inte öppnar plånböckerna (och till exempel tillsätter redan existerande vakanser) så är det lite svårt att prata om någon reell brist på bibliotekarier.

Senaste nytt

Nyheter

Biblioteken går före under vecka för hållbarhet

Nästa vecka är det dags igen. Vecka 17 är veckan då biblioteken visar upp sig som möjliggörare för ett mer hållbart samhälle. I Örnsköldsvik finns pilotbiblioteket för projektet. "När världen brinner måste vi våga vara optimistiska."

17 apr 2025 • 3 min

Nyheter

Studie kring information i kris och krig

Hur ska information nå ut om det blir krig? Det har undersökts i en förstudie där både nyhetsmedier och bibliotek ingår. Tanken är att gå vidare med ett forskningsprojekt för att jobba fram en plan över hur information ska nå ut även till människor i utanförskap.

8 apr 2025 • 2 min