Hallå där…

... Camilla Carnmo som håller i helikopterfika om läsfrämjande!

7 nov 2022 • 2 min

På Biblioteksutveckling i Blekinge och Kronoberg ska ni samtala om läsfrämjande med utgångspunkt från en artikel i Biblioteksbladet, vad ska ni prata om?

– Vi utgår från artikeln Omöjligt uppdrag? och diskuterar vad läsfrämjande egentligen är. Ibland när man pratar om läsfrämjande så innefattar begreppet så mycket – i stort sett allt som biblioteken gör. Det kan göra begreppet urvattnat och det blir svårt att greppa vad det egentligen innebär. Det är väldigt spännande att ni tog upp olika perspektiv och även det politiska och en historisk tillbakablick.

Som verksamhetsutvecklare med inriktning på läs- och litteraturfrämjande, hur ser du på läsfrämjande?

– Jag är ganska ny i den här rollen och håller fortfarande på och lär mig det. Det är förstås jätteviktigt att vi jobbar med det här på ett bra sätt. Vad gäller samtalet om läsfrämjande kan det ibland få en slagsida så att det folkbildande börjar gränsa till det moraliserande. Att man ska få fler att läsa så att de blir lite bättre personer. Det är intressant att gräva lite i det och fundera över vad vi gör och varför.

Varför valde du den här artikeln?

– Jag hajade till av rubriken, och även om det kanske var lite av ett ”clickbait” så är artikeln intressant för den lyfter problemet lite och problematiserar. Det är bra att våga ställa de svåra frågorna och inte bara klappa folk på axeln. Det finns sanningar i alla sektorer och det här var en frisk och ifrågasättande artikel.

Vad är helikopterfika?

– Vi bjuder in alla bibliotekspersonal i Blekinge och Kronoberg till ett digitalt möte tre till fyra gånger per termin. Vi samlas kring ett speciellt ämne. Vi började under pandemin och har fortsatt sedan dess. Det är kravlöst och det brukar bli spännande samtal. Vi möts på morgonen så att alla som vill vara med kan hinna innan arbetsdagen drar i gång.

Har ni något mer på gång när det gäller läsfrämjande?

– Vi håller på för fullt med planeringen av en stor konferens i december för all personal på folkbiblioteken i Blekinge och Kronoberg, ett slags kick-off inför vårt arbete med läsfrämjandelyftet. Det blir många intressanta föreläsare och extra roligt är att nya läsambassadören Nioosha Shams kommer. Vi lyfter forskning, goda lokala exempel och inte minst kommer det mycket gott ut av att bara samla all personal.

0 kommentarer

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

English

ESSAY: Librarians have responsibilities in these times

Global tensions with war, economic instability, climate threats – in addition to internal challenges. But a historical review shows that even in past crises IFLA has managed to maintain free research and truth, as well as access to information and freedom of expression, writes former IFLA president Alex Byrne.

28 nov 2022 • 7 min

English

Fear. Illness. Silence.

REPORTAGE What is happening within IFLA? In search of answers, journalist Lisa Bjurwald travelled to The Hague, where IFLA’s headquarters are located. She found a culture of silence and an organisation that lacks confidence in its leaders.

28 nov 2022 • 13 min

English

Closed doors damage trust

SURVEY Limited transparency and poor communication. Biblioteksbladet’s survey shows that the turbulence is raising questions among IFLA members in Sweden.

28 nov 2022 • 5 min

English

Out of Step with the Times

There was also testimony of an outdated leadership style in his previous place of work. Nevertheless, Gerald Leitner was given the task of modernising the global library sector.

27 nov 2022 • 3 min

English

The Whistleblower

Suzanne Reid was an employee representative at IFLA headquarters. She has since changed careers and recovered from the experience. IFLA she feels, however, is beyond rescue.

27 nov 2022 • 6 min

Krönika

Tack för mig!

Det är beklagligt att det fort­farande saknas en stark strategi för bibliotekssektorn. Målen borde vara individens demokratiska delaktighet och sam­hällets kunskaps­utveckling, skriver Svensk biblioteksförenings avgående generalsekreterare Karin Linder i sin avskedskrönika.

25 nov 2022 • 2 min

English

IFLA needs to change

CHRONICLE Karin Linder, secretary general, Swedish Library Association: Why is the Swedish Library Association fighting with IFLA? The answers are rooted in the principles of democracy and responsibility.

25 nov 2022 • 2 min

Reportage

Rädsla. Sjukdom. Tystnad.

Vad händer inom Ifla? Journalisten Lisa Bjurwald åkte till Haag där biblioteks­­federationens huvudkontor ligger. Hon fann en kompakt tystnadskultur och en skräckslagen organisation utan förtroende för sin ledning.

24 nov 2022 • 13 min