BOKMÄSSAN 2023

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan

29 sep 2023 • 3 min

Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.

– Var du på invigningen? Hörde du min kompis blåsa shofar? Det var verkligen mitt judiska hjärta. Det finns så många judiska berättelser om mirakel som händer när basunen ljuder, om hur folket samlas när man hör det här.

Elisabet Sannas är sedan i våras projektledare för Resursbiblioteket för jiddisch och judisk kultur. Hon förklarar att det biblioteket försöker göra, på Bokmässan och utanför, det är att sänka tröskeln, att visa den rika svenskjudiska kulturen som finns, den kultur som många utanför vet väldigt lite om.

– Det beror väl på att den judiska minoriteten i Sverige är så väl integrerad. Man är som vilken svensk som helst, ute i arbetslivet och skolor. Och så är man jude hemma med familj och vänner, säger Elisabet Sannas.

Hon säger lite som i en bisats, att man som jude i Sverige inte ska störa eller förarga offentligheten. Men just därför är hon väldigt glad över att den judiska kulturen får ta plats på Bokmässan och för att Resursbiblioteket är en del av det.

– Syftet med hela vår verksamhet är att göra det så lättsamt, enkelt och roligt för de minoritetsansvariga på folkbibliotek, regionbibliotek, kommuner och skolor. Deras uppdrag kan inte vara lätt, menar Elisabet Sannas.

Jag får jättemycket frågor om: Hur gör vi med antisemitismen? Ja, inte vet jag. Det är ert problem, har jag sagt några gånger.

Elisabet Sannas
Hon beskriver utställningsmaterialet, det som utgör minoritetskitet. Det är helt koscher, som hon uttrycker det med en judisk term.

– Det är inte kontroversiellt, det är precis de här föremålen som används och så har jag skrivit en förklarande not till varje föremål. Principen är: Har ni ett golv? Har ni ett bord? Då ska man kunna använda vårt kit och kunna presentera den svenskjudiska minoriteten i vardag och helg, förklarar Elisabet Sannas.

Än så länge har det inte bestämts om kitet ska hållas separat från jiddischlitteraturen eller om några representativa böcker på jiddisch ska följa med på utställningen. Att få människor i Sverige talar jiddisch spelar in i hur funderingsvägarna går men Elisabet Sannas understryker att svenskjudisk kultur har försiggått i flera hundra år utanför storstäderna.

– Det glömmer man och det tycker jag vore roligt om biblioteken också kan titta på den judiska närvaron i sina närområden historiskt. Då går det också att titta på romer, samer och så vidare.

Elisabet Sannas anser att Förintelsen skuggar den svenskjudiska kulturen. Förintelsen är ett enormt trauma, det går inte att komma förbi, men, och det understryker hon, det är inte judarnas uppgift att alltid ta upp förintelsen. Det var något de utsattes för men det är inte samma sak som den judiska kulturen.

– Judisk kultur är så mycket glädje. Jag får jättemycket frågor om: Hur gör vi med antisemitismen? Ja, inte vet jag. Det är ert problem, har jag sagt några gånger. Vi håller på att ta fram en e-kurs för bibliotekarier, fyra gånger trettio minuter. Judisk historia i Sverige, judiskt liv i vardag och fest, det här kan resursbiblioteket hjälpa till med och slutligen Förintelsen och antisemitismen.

Forum för levande historia och Förintelsemuseet, det är de instanser som kan och ska informera om Förintelsen, menar Elisabet Sannas.

Åter till minoritetskitet som bland annat innehåller en mjukis-Torah-rulle. Hon säger att hon så här långt bara har fått positiv respons.

– Det är en avdramatisering av något som kanske tidigare har varit exotiskt och så är det, inga frågor är för dumma. Tro mig, jag har hört alla.

Lizzie Oved Scheja, vd för Judisk kultur i Sverige, på Bokmässan 2023.

0 kommentarer

Senaste nytt

Reportage

Sommarläsning till hängmattan

Sommarregn, sol och bad och förhoppningsvis en välförtjänt ledighet med tid för läsning. Mellan böckerna kanske också lite läsning om bibliotek. Missade du något under våren? Här finns chansen att ta igen.

5 jul 2024 • 4 min

Nyheter

Almedalen 2024: Brotten mot kulturarvet

Riksbibliotekarie Karin Grönvall och riksantikvarie Susanne Thedéen samtalade om hur samhället kan bli bättre på att förhindra brott mot kulturarvet – och komma åt dem som begår brotten. Dessutom berättar åklagare Eva Wintzell om jakten på boktjuvarna i ett inslag.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Vetenskap för miljarder

En för de flesta okänd, men hittills säker, investering är den i vetenskapliga tidskrifter som omsätter miljarder varje år. Det medför stora kostnader för bibliotek och forskare. Panelen med Pamela Schultz Nybacka, Pelle Snickars och Wilhelm Widmark debatterade. Se hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Bibliotekens betydelse i kris

När biblioteken utnämns som en samhällsviktig verksamhet i tider av kris och i värst fall krig, hur går det då med självständigheten? Linda Wagenius resonerade om den frågan tillsammans med Helene Öberg och Lisa Mobrand. Hör hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Ett förlorat kulturarv

Få poddar och youtube-kanaler samlas in och sparas för framtiden. Hur ska minnet av 2020-talet räddas? Hör hela samtalet med Karin Grönvall, Pelle Snickars, Ewa Pihl Krabbe (S) och Marie-Louise Hänel Sandström (M).

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Försvaret av det fria ordet

Silvia Ernhagen, Jesper Bengtsson och Brit Stakston diskuterade hur vi ska se till att inte få ett samhälle där böcker förbjuds på biblioteken. "Vi har en bekymrande förkärlek för att importera allt som kommer från USA."

4 jul 2024 • < 1 min

Essä

Juridisk tvångströja kräver kreativa omvägar

Tidigare har det krävts lagbrott för att rädda kulturarv som annars gått förlorat. Kanske går det att dra nytta av dessa exempel när en digitalt uppdaterad pliktexemplarslag ska implementeras, skriver Pelle Snickars, professor i digitala kulturer.

1 jul 2024 • 7 min