Det här var mest läst 2019
23 dec 2019 • 4 min
När bibliotek hotas vaknar engagemanget. Under ett år som har präglats av nyheter om krympta budgetar och planer på att inskränka utbud och tillgång till medier, har detta synts tydligt i statistiken. Biblioteksbladet.se har aldrig tidigare haft så många besökare. Här är de mest omskrivna ämnena och artiklarna som var mest lästa under året.


SD: ”Utred boklån endast till medborgare”
Utred möjligheten att neka personer som inte är svenska medborgare möjlighet att låna på bibliotek, föreslog Sverigedemokraterna i en riksdagsmotion.
”… en grundprincip är att allmän välfärd är skattefinansierad. Då ska vissa tjänster också vara knutna till medborgarskap och inte vara tillgängliga för alla som kan tänkas vilja ta del av dem”, förklarade partiets kulturpolitiske talesperson Aron Emilsson för Biblioteksbladet.
Efter den mycket uppmärksammade nyhetsartikeln meddelade SD att förslaget, som under flera år har återkommit med samma formuleringar, ska skrivas om och att det i fortsättningen endast avser papperslösa.
Erik Fichtelius ny riksbibliotekarie
I tider då medie- och informationskunnighet, MIK, är så i ropet passar det utmärkt med en rutinerad journalist och mediechef som riksbibliotekarie, konstaterade Biblioteksbladet på första april.
– Det känns tryggt med en person som har en säker grund i nyhetsvärdering och faktakoll, sa forskningsminister Matilda Ernkrans, enligt Biblioteksbladet, och Erik Fichtelius höll själv med.
– Det är oerhört sällan som SVT och UR publicerar falska nyheter. Och de stärker sin trovärdighet dag för dag, till exempel genom att de har slutat publicera aprilskämt. Där kan de utgöra en förebild för bibliotek och bibliotekstidskrifter i hela landet.
Aprilskämtet om Fichtelius karriärkliv plockades upp av SVT:s Kulturnyheterna, vilket journalisten Jack Werner var först att uppmärksamma.
Det är ju ändå rätt pikant att Biblioteksbladets aprilskämt, att Erik Fichtelius skulle bli ny Riksbibliotekarie, innehöll följande gliring mot SVT…
…för SVT trodde aprilskämtet var sant, och rapporterade om det i Kulturnyheterna: https://t.co/FOYMBLyFC1 pic.twitter.com/MfErvGQ2bN
— Jack Werner (@kwasbeb) April 1, 2019
Sofia Lenninger: ”Jag var inte färdig här”
Biblioteksbladet intervjuade Sölvesborgs kultur- och bibliotekschef Sofia Lenninger på hennes sista dag på jobbet, efter att hon och hennes arbetsgivare gjort upp om att hon ska lämna sin tjänst. Orsaken, enligt hennes chef, var en ”förtroendeklyfta” medan Sofia Lenninger själv sa sig sväva i okunskap kring orsaken till att hon inte längre var önskad, men att hennes känsla var att det hängde ihop med uttalanden hon gjort i medierna.
– Jag har den känslan, men det är spekulationer från min sida. Mina chefer vidstår inte det.

I en intervju med Biblioteksbladet några veckor tidigare hade hon förklarat att den politiska utvecklingen i Sölvesborg tvingat henne att fundera över rollen som tjänsteman.
– Jag ska ge politikerna förutsättningar för att fatta beslut. Men det har blivit en politisk dimension för besluten som gör att det har blivit svårare för mig.
Ersättaren kom för sent – gamla biblioteksplanen ligger fast i Sölvesborg
Den verklighet Sofia Lenninger verkat i har under året präglat mycket nyhetsrapportering om kultur och bibliotek. Redan på våren stod det klart att det så kallade Samstyret i kommunen – Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och lokala Sölvesborg- och Listerpartiet – ville skriva om Sofia Lenningers förslag till biblioteksplan för att bland annat begränsa utbudet av litteratur på andra språk än svenska.
I mitten av september skulle beslut fattas i fritids- och kulturnämnden, men förslaget röstades ner eftersom en av majoritetens ledamöter var sjuk och ersättaren kom försent.
Vill ni verkligen lägga ner Biblioteksbladet?
I en motion inför Svensk biblioteksförenings årsmöte föreslog stadsbibliotekarierna i Stockholm, Göteborg och Malmö att Biblioteksbladet i sin nuvarande form av besparingsskäl skulle ersättas med ”omvärldsbevakande arbete i digitala kanaler”. Tidningens dåvarande chefredaktör Annika Persson betonade vikten av publicistisk frihet och konstaterade att Biblioteksbladets trovärdighet som nyhetskälla var så stor att till och med SVT:s Kulturnyheterna köpt aprilskämtet om Erik Fichtelius.
Stadsbibliotekariernas motion vann inget omedelbart gehör vid årsmötet.
Bibliotekarier i protest – arrangerar manifestation efter besparingskrav
Bibliotekarier i Stockholm arrangerade en manifestation på Sergels Torg i protest mot nedskärningar. Bakgrunden till protesten var sparkravet som den grönblå majoriteten i Stockholm beslutat om.
Nedskärningen och manifestationen förebådade den strid som senare blossade upp kring nedläggningen/flytten av Internationella biblioteket.
Redan i början av året hade Biblioteksbladet konstaterat att fler kommuner än Stockholm skulle genomföra besparingar. En fjärdedel av de 238 kommuner som svarade på tidningens enkät uppgav att biblioteken skulle få krympta budgetar.
Ministern kritisk till SD:s biblioteksplaner
Kulturminister Amanda Lind tog avstånd från Samstyrets planer i Sölvesborg. ”Vi har sett hur människor förvägrats sina språk förr, och det slutar alltid i att de tystas. Och tystnar människor tystnar demokratin”, säger hon bland annat i ett skriftligt uttalande till Biblioteksbladet.
Sverigedemokraternas kommunalråd Louise Erixon avfärdade kritiken.
”Jag förväntar mig mer än halmgubbar av de högsta makthavarna på området och tycker faktiskt att hon borde be om ursäkt.”
Vad säger min biblioteksförening?

I en julkrönika på Svensk biblioteksförenings webb i december 2018 skrev ordföranden Johanna Hansson bland annat om programverksamhet på bibliotek, apropå det omtalade panelsamtalet på Hornstulls bibliotek i Stockholm där en nazist tillåtits delta. ”Min uppfattning är att det är en genuint svår fråga. Det handlar om att verkligen brottas med uppdraget ’att bidra till fri åsiktsbildning’.”
Marie Johansen, verksamhetschef för biblioteken i Botkyrka kommun, reagerade i en debattartikel. ”Jag undrar vad föreningen genom ordförande Johanna Hansson menar i krönikan? Inte kan det väl vara att godkänna arrangerande av program, som när de äger rum på bibliotek faktiskt hotar demokratin?”
Ett år efter händelsen på Hornstulls bibliotek blev programverksamhet tema i ett nummer av Biblioteksbladet.
Det här var några av årets mest lästa artiklar på Biblioteksbladet.se. Med detta önskar vi på redaktionen alla läsare en riktigt god jul!
Senaste nytt

Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min

Tror på effekt av tillträdesförbudet
I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.
19 jan 2023 • 4 min

Små bibliotek för alla – en rörelse över hela världen
Små bibliotekslådor, Little Free Library, är en läsfrämjande rörelse som har spridit sig över världen. Målet är att få fler barn och unga att läsa.
18 jan 2023 • < 1 min

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot
Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”
17 jan 2023 • < 1 min

Bibliotekarie i topp tio bland unga tjejers önskan om yrke
Att jobba som bibliotekarie må inte vara den största drömmen bland ungdomar, men en färsk rapport visar att yrket finns med på topp tio när unga kvinnor listar vad de kan tänka sig jobba med. Intresset är mindre bland unga män.
17 jan 2023 • 1 min

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek
Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.
16 jan 2023 • < 1 min
0 kommentarer