Det här var mest läst 2019
23 dec 2019 • 4 min
När bibliotek hotas vaknar engagemanget. Under ett år som har präglats av nyheter om krympta budgetar och planer på att inskränka utbud och tillgång till medier, har detta synts tydligt i statistiken. Biblioteksbladet.se har aldrig tidigare haft så många besökare. Här är de mest omskrivna ämnena och artiklarna som var mest lästa under året.


SD: ”Utred boklån endast till medborgare”
Utred möjligheten att neka personer som inte är svenska medborgare möjlighet att låna på bibliotek, föreslog Sverigedemokraterna i en riksdagsmotion.
”… en grundprincip är att allmän välfärd är skattefinansierad. Då ska vissa tjänster också vara knutna till medborgarskap och inte vara tillgängliga för alla som kan tänkas vilja ta del av dem”, förklarade partiets kulturpolitiske talesperson Aron Emilsson för Biblioteksbladet.
Efter den mycket uppmärksammade nyhetsartikeln meddelade SD att förslaget, som under flera år har återkommit med samma formuleringar, ska skrivas om och att det i fortsättningen endast avser papperslösa.
Erik Fichtelius ny riksbibliotekarie
I tider då medie- och informationskunnighet, MIK, är så i ropet passar det utmärkt med en rutinerad journalist och mediechef som riksbibliotekarie, konstaterade Biblioteksbladet på första april.
– Det känns tryggt med en person som har en säker grund i nyhetsvärdering och faktakoll, sa forskningsminister Matilda Ernkrans, enligt Biblioteksbladet, och Erik Fichtelius höll själv med.
– Det är oerhört sällan som SVT och UR publicerar falska nyheter. Och de stärker sin trovärdighet dag för dag, till exempel genom att de har slutat publicera aprilskämt. Där kan de utgöra en förebild för bibliotek och bibliotekstidskrifter i hela landet.
Aprilskämtet om Fichtelius karriärkliv plockades upp av SVT:s Kulturnyheterna, vilket journalisten Jack Werner var först att uppmärksamma.
Det är ju ändå rätt pikant att Biblioteksbladets aprilskämt, att Erik Fichtelius skulle bli ny Riksbibliotekarie, innehöll följande gliring mot SVT…
…för SVT trodde aprilskämtet var sant, och rapporterade om det i Kulturnyheterna: https://t.co/FOYMBLyFC1 pic.twitter.com/MfErvGQ2bN
— Jack Werner (@kwasbeb) April 1, 2019
Sofia Lenninger: ”Jag var inte färdig här”
Biblioteksbladet intervjuade Sölvesborgs kultur- och bibliotekschef Sofia Lenninger på hennes sista dag på jobbet, efter att hon och hennes arbetsgivare gjort upp om att hon ska lämna sin tjänst. Orsaken, enligt hennes chef, var en ”förtroendeklyfta” medan Sofia Lenninger själv sa sig sväva i okunskap kring orsaken till att hon inte längre var önskad, men att hennes känsla var att det hängde ihop med uttalanden hon gjort i medierna.
– Jag har den känslan, men det är spekulationer från min sida. Mina chefer vidstår inte det.

I en intervju med Biblioteksbladet några veckor tidigare hade hon förklarat att den politiska utvecklingen i Sölvesborg tvingat henne att fundera över rollen som tjänsteman.
– Jag ska ge politikerna förutsättningar för att fatta beslut. Men det har blivit en politisk dimension för besluten som gör att det har blivit svårare för mig.
Ersättaren kom för sent – gamla biblioteksplanen ligger fast i Sölvesborg
Den verklighet Sofia Lenninger verkat i har under året präglat mycket nyhetsrapportering om kultur och bibliotek. Redan på våren stod det klart att det så kallade Samstyret i kommunen – Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och lokala Sölvesborg- och Listerpartiet – ville skriva om Sofia Lenningers förslag till biblioteksplan för att bland annat begränsa utbudet av litteratur på andra språk än svenska.
I mitten av september skulle beslut fattas i fritids- och kulturnämnden, men förslaget röstades ner eftersom en av majoritetens ledamöter var sjuk och ersättaren kom försent.
Vill ni verkligen lägga ner Biblioteksbladet?
I en motion inför Svensk biblioteksförenings årsmöte föreslog stadsbibliotekarierna i Stockholm, Göteborg och Malmö att Biblioteksbladet i sin nuvarande form av besparingsskäl skulle ersättas med ”omvärldsbevakande arbete i digitala kanaler”. Tidningens dåvarande chefredaktör Annika Persson betonade vikten av publicistisk frihet och konstaterade att Biblioteksbladets trovärdighet som nyhetskälla var så stor att till och med SVT:s Kulturnyheterna köpt aprilskämtet om Erik Fichtelius.
Stadsbibliotekariernas motion vann inget omedelbart gehör vid årsmötet.
Bibliotekarier i protest – arrangerar manifestation efter besparingskrav
Bibliotekarier i Stockholm arrangerade en manifestation på Sergels Torg i protest mot nedskärningar. Bakgrunden till protesten var sparkravet som den grönblå majoriteten i Stockholm beslutat om.
Nedskärningen och manifestationen förebådade den strid som senare blossade upp kring nedläggningen/flytten av Internationella biblioteket.
Redan i början av året hade Biblioteksbladet konstaterat att fler kommuner än Stockholm skulle genomföra besparingar. En fjärdedel av de 238 kommuner som svarade på tidningens enkät uppgav att biblioteken skulle få krympta budgetar.
Ministern kritisk till SD:s biblioteksplaner
Kulturminister Amanda Lind tog avstånd från Samstyrets planer i Sölvesborg. ”Vi har sett hur människor förvägrats sina språk förr, och det slutar alltid i att de tystas. Och tystnar människor tystnar demokratin”, säger hon bland annat i ett skriftligt uttalande till Biblioteksbladet.
Sverigedemokraternas kommunalråd Louise Erixon avfärdade kritiken.
”Jag förväntar mig mer än halmgubbar av de högsta makthavarna på området och tycker faktiskt att hon borde be om ursäkt.”
Vad säger min biblioteksförening?

I en julkrönika på Svensk biblioteksförenings webb i december 2018 skrev ordföranden Johanna Hansson bland annat om programverksamhet på bibliotek, apropå det omtalade panelsamtalet på Hornstulls bibliotek i Stockholm där en nazist tillåtits delta. ”Min uppfattning är att det är en genuint svår fråga. Det handlar om att verkligen brottas med uppdraget ’att bidra till fri åsiktsbildning’.”
Marie Johansen, verksamhetschef för biblioteken i Botkyrka kommun, reagerade i en debattartikel. ”Jag undrar vad föreningen genom ordförande Johanna Hansson menar i krönikan? Inte kan det väl vara att godkänna arrangerande av program, som när de äger rum på bibliotek faktiskt hotar demokratin?”
Ett år efter händelsen på Hornstulls bibliotek blev programverksamhet tema i ett nummer av Biblioteksbladet.
Det här var några av årets mest lästa artiklar på Biblioteksbladet.se. Med detta önskar vi på redaktionen alla läsare en riktigt god jul!
Senaste nytt

Helene Öberg om vikten av att förstå kraften i AI
Vi vill inte att unga människor ska växa upp utan att förstå digital utveckling. Vi vill inte heller att de växer upp utan läsning. De förstår själva att båda behövs, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
1 dec 2023 • 2 min

Omfamna, bemästra och använd AI
Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.
30 nov 2023 • 2 min

"Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en ny konstform i mitt liv"
AI-konstnären Annika Nordenskiöld har skapat bilderna till det nya numret av Biblioteksbladet. "Jag försöker få fram bilder som känns och som har någon sorts mänsklig närvaro."
29 nov 2023 • 2 min

Hotat samarbete lever vidare – åtminstone en tid
Svenska Daisykonsortiet, SDK, lever vidare. Det beslutades på förra veckans årsmöte. Nu tillsätts en arbetsgrupp som ska utreda konsortiets framtid.
29 nov 2023 • 3 min

Gammal data hotas av utrotning
Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.
28 nov 2023 • 3 min

Följ prisutdelningen på Augustgalan
Augustgalan hölls på måndagskvällen. Se hela prisutdelningen i efterhand här.
27 nov 2023 • < 1 min
Augustpriset: "Det är värdefullt med vårt perspektiv i juryn"
I kväll delas Augustpriserna ut. Salomon Hellman gör sitt andra år som ordförande i den jurygrupp som delar ut priset i barn- och ungdomskategorin. Han är bibliotekarie och inköpsansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Stockholms stadsbibliotek.
27 nov 2023 • < 1 min

Sökes: person med koll på åldrade data och gammal utrustning – ”Läget är akut”
Hos Kungliga biblioteket pågår rekryteringen till en nyckelposition inom digitalt bevarande. Men det går trögt. ”Vi behöver hitta kompetenser som finns i andra branscher.”
27 nov 2023 • 3 min

"Biblioteket spelar en huvudroll för att förstå Nordirlands förflutna"
25 år har gått sedan långfredagsavtalet slöts den 10 april 1998. Sedan dess råder fred i Nordirland, men såren finns kvar och minnena av konflikten, The Troubles, finns bevarade på The Linen Hall Library i Belfast.
24 nov 2023 • 6 min

Vill vi ha fler icke-vita bibliotekarier så behöver vi prata om rasism
Bibliotek präglas av systematisk rasism och omedvetna fördomar. Den skeva representation avskräcker synliga minoriteter från yrket, skriver bibliotekarien Surrah al-Himidy.
23 nov 2023 • 3 min

Äldsta hbtqi-fynden på runstenar i ny databas
Inom projektet Queerlit har över 2000 titlar med hbtqi-tema katalogiserats i en särskild databas. De flesta är skapade de senaste 20 åren, men där finns också äldre verk. De allra äldsta är tre runstenar.
21 nov 2023 • 3 min

Öppet brev till kulturministern: "Vi är djupt bekymrade"
En anmälningsplikt går emot bibliotekslagen och skulle vara oförenligt med uppdraget att verka för barnens bästa, skriver fyra bibliotekschefer i Östergötland i ett öppet brev till kulturminister Parisa Liljestrand.
20 nov 2023 • 2 min
0 kommentarer