Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
23 feb 2021 • < 1 min
Det blir inga biblioteksdagar i år heller. Däremot totalt fyra dagar av digitala branschdagar och årsmöte. Talman Andreas Norlén invigningstalar.
Andreas Norlén, talman i riksdagen.
– Eftersom det är demokratifirande i år och det senaste årets debatt har handlat om bibliotekens roll för ett demokratiskt samhälle tycker vi att det passar bra att talmannen kommer och pratar om demokrati, säger Karin Martinsson, utredare på Svensk biblioteksförening.
Den 17-19 maj hålls Branschdagarna med tema omstart. Namnet Biblioteksdagarna förbehålls de fysiska konferenserna som brukar hållas i maj. Årets digitala konferens får i stället namnet Branschdagarna och pågår i tre dagar. Varje dag har ett eget undertema: rummet, rollen och politiken.
– Det här året har vi fått tänka om kring biblioteksrummet. Pandemin har också gjort att vi har funderat över professionen, särskilt de som har jobbat hemifrån. Och till sist politiken som handlar om debatten om stängningar och huruvida biblioteken är samhällsviktig verksamhet eller ej.
Konferensen sänds från en studio och kommer att innehålla direktsända föreläsningar på förmiddagarna och workshops och andra aktiviteter på eftermiddagarna. Även digitalt mingel och möjlighet att koppla upp sig på mindre möten inom konferensen kommer att finnas.
– Vi hoppas att många kommer att delta och vill engagera sig. I maj är det två år sedan vi sågs sist, säger Karin Martinsson.
Anmälningen öppnar om cirka två veckor och konferensen kommer att hållas till en kostnad som ännu inte är fastställd. Efter branschdagarna hålls föreningens årsmöte den 20 maj, också digitalt, men utan kostnad.
Tre år har gått och projektet Digitalt först med användaren i fokus är avslutat. I slutrapporten konstateras att biblioteken måste fortsätta jobba för ökad likvärdighet för de digitala tjänster som erbjuds, sade riksbibliotekarie Karin Grönvall vid slutkonferensen.
25 feb 2021 • < 1 min
En av effekterna med julens nedstängningar av biblioteksverksamhet är sannolikt att fler än användarna har fått förståelse för den roll biblioteken spelar i samhället.
25 feb 2021 • 2 min
Förra årets koncept med Bokmässan play återkommer i höst, men nu välkomnas sittande publik till studiosamtalen.
25 feb 2021 • 3 min
Samma virus och smitta, men så olika sätt att agera. Tid och distans kanske kommer att göra det möjligt att förstå vad som egentligen var det mest rimliga.
24 feb 2021 • 2 min
Det finns flera brister i hur appen Clubhouse hanterar din privata information. Per Axbom välkomnar diskussionerna om säkerhet och integritet.
24 feb 2021 • 6 min
När Mattias Beijmo kritiserar forskningen om sociala medier och polarisering och hävdar att filterbubblor visst finns, beskriver han i själva verket motsatsen av filterbubblor. Enligt Peter M Dahlgren innehåller artikeln flera faktafel.
24 feb 2021 • 3 min
Utanförskap har både tydliggjorts och förstärkts av pandemin. Daniel Forsman, stadsbibliotekarie i Stockholm, vill använda de berättelser som har framträtt i krisen för att inför beslutsfattarna konkretisera bibliotekens betydelse.
23 feb 2021 • 4 min
Vår kära kollega, samarbetspartner och vän har hastigt lämnat oss i en ålder av 57 år.
23 feb 2021 • 2 min
Sociala medier polariserar åsiktsbildningen. Den som väljer att inte se det slår in på en riskabel väg, skriver författaren och digitaliseringsexperten Mattias Beijmo.
23 feb 2021 • 3 min
Förvaltningsrätten i Karlstad avslår överklagandet om stängningen av folkbiblioteken och konstaterar att kommunens beslut inte var olagligt.
22 feb 2021 • < 1 min
Sista dagen att skicka in ansökan till fackförbundet Diks utmärkelse Skolbibliotek i världsklass närmar sig. Enligt Dik är det ett sätt att lyfta skolbibliotekens roll och betydelse, men nu lyfts också kritik mot utmärkelsen.
19 feb 2021 • 3 min
I avhandlingen som Ulrika Centerwall snart lägger fram, intervjuar hon framgångsrika skolbibliotekarier. Hon hoppas att berättelserna ska få fler skolor att våga satsa.
18 feb 2021 • 3 min
0 kommentarer