AI bidrar till samtal om EU
27 maj 2024 • 3 min
I Karlskrona kan biblioteksbesökarna snacka EU med en chattrobot. AI görs därmed till en del av ett utvidgat referenssamtal, säger Bengt-Gunnar Österberg, bibliotekarie och platsansvarig för stadsbiblioteks digitala center.
Behöver du mer information om EU inför valet nästa söndag? På biblioteket i Karlskrona kan du få hjälp av en AI-robot.
På stadsbiblioteket i Karlskrona kan kommuninvånare nu diskutera EU-frågor med en chattrobot fram till valet den 9 juni. De kan också få sig en VR-rundtur i Europaparlamentet och ta del av en interaktiv karta. Satsningen är en del av projektet Biblioteken som tankesmedjor, där tio kommuner undersöker sitt demokratiuppdrag mot bakgrund av den digitala utvecklingen.
EU-boten, som är skapad i ChatGPT, hämtar sin information uteslutande från EU:s egna webbsidor. Det berättar Bengt-Gunnar Österberg, bibliotekarie och platsansvarig för kommunens Digidelcenter på Karlskrona stadsbibliotek.
– Jag är nöjd med hur den fungerar. Vi har testfrågat den litegrann, och jag tycker att den ger ganska bra och tydliga beskrivningar.
Besökarna kan inte använda tjänsten direkt online utan endast tillsammans med bibliotekets personal under vissa tider. Även om botens informationsunderlag är strikt begränsat kan svaren ändå behöva undersökas. Bengt-Gunnar Österberg hoppas dessutom att den digitala interaktionen kan leda till intressanta samtal.
– Jag tror att en klok inställning till AI-tjänster är att utforska dem tillsammans med besökarna och gemensamt utvärdera svaren. Det kan bli som ett slags utvidgat referenssamtal, där man tar in AI-kunskapen. Samtidigt är det väldigt viktigt att man behåller den kritiska blicken och inte köper informationen rakt av.
Vad hoppas ni att EU-boten ska leda till?
– Framför allt handlar det om att få upp intresset för valet, vilket vi vet är lågt. Genom att koppla in AI hoppas vi kunna skapa lite nyfikenhet. Vi vill också förmedla algoritmkunskap. Biblioteken har alltid jobbat med läsfrämjande och läskunnighet, men det digitala skapar nya behov.
EU-boten är inte Karlskronas första satsningen inom ramen för projektet Biblioteken som tankesmedjor. Tidigare i år försökte Digidelcenter med digitala hjälpmedel öka andelen medborgarförslag i Kungsmarken, ett område i Karlskrona med lågt valdeltagande.
De samarbetade med en familjecentral och var närvarade där under en ”demokrativecka”.
– Vi informerade om möjligheten att ta hjälp av ChatGPT för att formulera förslagen och för att få dem översatta till svenska från andra språk.
Förslagen gällde bland annat entréområdet till det lokala biblioteket, som ligger i samma byggnad som familjecentralen.
– Det är väldigt tråkigt, mer eller mindre en bilparkering, och vi ville kolla om det gick att engagera människor i att skapa något mer inbjudande.
Hur gick det?
– Det var inte jättestort intresse för det digitala verktyget, men däremot fick vi in många förslag. Vi var på plats några dagar och samlade in synpunkterna, och använde sedan ChatGPT för att göra ett snyggt formulerat upplägg till det kommunala bostadsbolag som äger marken framför huset. Just nu väntar vi på återkoppling.
Hur kommer det sig att Karlskrona deltar i projektet Biblioteken som tankesmedjor?
– Vi hade redan börjat jobba med att erbjuda digital hjälp på biblioteket, men när det här projektet kom insåg vi att det kunde vara ett sätt att utveckla själva demokratiaspekten av digital delaktighet.
Vad hoppas ni själva kunna lära er av det här digitala demokratiarbetet?
– Vi har redan lärt oss mycket. Vi har testat fler verktyg än vad vi har visat för allmänheten, så det har fungerat som en intern kompetensutveckling för biblioteket. Så småningom tror att man kommer att använda AI som en naturlig part i referenssamtalet.
Läs också ›› Krav till EU-politikerna: Öronmärk pengar till biblioteken
Senaste nytt
Sluta tvivla – hoten mot demokratin är på riktigt
"Är inte de här som kallar sig nazister egentligen bara några få knäppgökar?", undrade en besökare nyligen när Jan Scherman besökte biblioteket i Arboga. Den här krönikan är hans svar på frågan.
16 sep 2024 • 3 min
Urholkning av budgetar för public service oroar
En oroväckande urholkning av budgeten för public service lyfts fram i remissvar till regeringens utredning om public services uppdrag.
13 sep 2024 • 2 min
Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen
Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.
12 sep 2024 • 2 min
De är höstens krönikörer
Biblioteksbladet vill att fler personliga och initierade röster med ett ärende ska höras. Miriam Nauri och Jan Scherman är höstens krönikörer.
11 sep 2024 • < 1 min
Boktips på nytt sätt
Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.
10 sep 2024 • 4 min
Årets pristagare: ”Jag har visat dem vad ett skolbibliotek kan vara”
Hur lyckas man med skolbiblioteket? Stick ut hakan och visa vad en bibliotekarie kan erbjuda, säger Felix Sjögren på Årets skolbibliotek.
9 sep 2024 • 3 min
Symbolisk timme för läsning
På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.
6 sep 2024 • 2 min
Svensk kommitté skapad för att skydda kulturarvet
Säkerhetsläget i Europa ställer nya krav på kunskap om kulturarvet. I dagarna bildas en nationell kommitté i Sverige för att skydda kulturarvet.
5 sep 2024 • < 1 min
Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?
Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”
4 sep 2024 • 5 min
Efter hackerattacken: KB lär av brittiska erfarenheter
Tio månader efter ransomwareattacken mot British Library är flera fysiska och digitala arkiv fortfarande stängda. ”Det finns ingen silver bullet som kan rädda och försvara oss”, säger KB:s it-chef om händelsen.
3 sep 2024 • 3 min
Prischanser för Biblioteksbladet
Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.
2 sep 2024 • < 1 min
Prisat skolbibliotek ”fullt integrerat”
Skolbiblioteket på Nydalaskolan i Malmö har gått från att vara en separat enhet till att vara helt integrerad i skolverksamheten. Nu utnämns det till Årets skolbibliotek.
2 sep 2024 • < 1 min
0 kommentarer