AI bidrar till samtal om EU
27 maj 2024 • 3 min
I Karlskrona kan biblioteksbesökarna snacka EU med en chattrobot. AI görs därmed till en del av ett utvidgat referenssamtal, säger Bengt-Gunnar Österberg, bibliotekarie och platsansvarig för stadsbiblioteks digitala center.
Behöver du mer information om EU inför valet nästa söndag? På biblioteket i Karlskrona kan du få hjälp av en AI-robot.
På stadsbiblioteket i Karlskrona kan kommuninvånare nu diskutera EU-frågor med en chattrobot fram till valet den 9 juni. De kan också få sig en VR-rundtur i Europaparlamentet och ta del av en interaktiv karta. Satsningen är en del av projektet Biblioteken som tankesmedjor, där tio kommuner undersöker sitt demokratiuppdrag mot bakgrund av den digitala utvecklingen.
EU-boten, som är skapad i ChatGPT, hämtar sin information uteslutande från EU:s egna webbsidor. Det berättar Bengt-Gunnar Österberg, bibliotekarie och platsansvarig för kommunens Digidelcenter på Karlskrona stadsbibliotek.
– Jag är nöjd med hur den fungerar. Vi har testfrågat den litegrann, och jag tycker att den ger ganska bra och tydliga beskrivningar.
Besökarna kan inte använda tjänsten direkt online utan endast tillsammans med bibliotekets personal under vissa tider. Även om botens informationsunderlag är strikt begränsat kan svaren ändå behöva undersökas. Bengt-Gunnar Österberg hoppas dessutom att den digitala interaktionen kan leda till intressanta samtal.
– Jag tror att en klok inställning till AI-tjänster är att utforska dem tillsammans med besökarna och gemensamt utvärdera svaren. Det kan bli som ett slags utvidgat referenssamtal, där man tar in AI-kunskapen. Samtidigt är det väldigt viktigt att man behåller den kritiska blicken och inte köper informationen rakt av.
Vad hoppas ni att EU-boten ska leda till?
– Framför allt handlar det om att få upp intresset för valet, vilket vi vet är lågt. Genom att koppla in AI hoppas vi kunna skapa lite nyfikenhet. Vi vill också förmedla algoritmkunskap. Biblioteken har alltid jobbat med läsfrämjande och läskunnighet, men det digitala skapar nya behov.
EU-boten är inte Karlskronas första satsningen inom ramen för projektet Biblioteken som tankesmedjor. Tidigare i år försökte Digidelcenter med digitala hjälpmedel öka andelen medborgarförslag i Kungsmarken, ett område i Karlskrona med lågt valdeltagande.
De samarbetade med en familjecentral och var närvarade där under en ”demokrativecka”.
– Vi informerade om möjligheten att ta hjälp av ChatGPT för att formulera förslagen och för att få dem översatta till svenska från andra språk.
Förslagen gällde bland annat entréområdet till det lokala biblioteket, som ligger i samma byggnad som familjecentralen.
– Det är väldigt tråkigt, mer eller mindre en bilparkering, och vi ville kolla om det gick att engagera människor i att skapa något mer inbjudande.
Hur gick det?
– Det var inte jättestort intresse för det digitala verktyget, men däremot fick vi in många förslag. Vi var på plats några dagar och samlade in synpunkterna, och använde sedan ChatGPT för att göra ett snyggt formulerat upplägg till det kommunala bostadsbolag som äger marken framför huset. Just nu väntar vi på återkoppling.
Hur kommer det sig att Karlskrona deltar i projektet Biblioteken som tankesmedjor?
– Vi hade redan börjat jobba med att erbjuda digital hjälp på biblioteket, men när det här projektet kom insåg vi att det kunde vara ett sätt att utveckla själva demokratiaspekten av digital delaktighet.
Vad hoppas ni själva kunna lära er av det här digitala demokratiarbetet?
– Vi har redan lärt oss mycket. Vi har testat fler verktyg än vad vi har visat för allmänheten, så det har fungerat som en intern kompetensutveckling för biblioteket. Så småningom tror att man kommer att använda AI som en naturlig part i referenssamtalet.
Läs också ›› Krav till EU-politikerna: Öronmärk pengar till biblioteken
Senaste nytt
Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt
På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
23 jan 2025 • 2 min
Unik studenthistoria digitaliserad
Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”
23 jan 2025 • 3 min
KB:s insamling av medier fortsatt viktig – även under krig
Kungliga biblioteket begärde 46 extra miljoner för att göra nationalbiblioteket redo i fall av krig. Men det blev inga extrapengar från regeringen och KB måste göra omprioriteringar för att göra nödvändiga förberedelser.
22 jan 2025 • < 1 min
Metoder från skolan dämpade stöket
Biblioteket i Broby hade problem med stökiga ungdomar. Nya grepp och ett nytt bemötande har gjort situationen bättre. "Bara genom att säga välkommen så skapar du någonting."
21 jan 2025 • 6 min
Nya projekt för ung läsning följs för kunskapsinhämtning
Speaker's Corner, läsambassadörer och läsvisare. Åtta biblioteksprojekt har valts ut som särskilt intressanta för att öka ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
20 jan 2025 • 2 min
Ambulans för böcker ska rädda tryckt kulturarv
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Beredskapsplan gör det synligt vad bibliotek kan bidra med
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Los Angeles: Bibliotek hjälper och brinner
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Bibliotekens verksamhet kartlagd för att utnyttjas vid bedrägeri
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Dansk encyklopedi ratar Meta
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
SvD:s ledarsida klipper och klistrar
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Välkommet besked om tillgänglighetslagen
Nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet av tillgänglighetsdirektivet försenas för e-böcker. Branschens aktörer är nöjda över beskedet.
9 jan 2025 • 2 min
0 kommentarer