Äldre äldre i digitalt utanförskap
30 sep 2024 • 3 min
Hur mår svenskarna på internet år 2024? Både bra och dåligt, visar Internetstiftelsens årliga rapport. Gladast är Facebook-användare i pensionsåldern, medan 00-talisterna lever utsatt på sociala medier och de allra äldsta behöver stort digitalt stöd.
Äldre behöver hjälp med mycket på internet. Fortfarande är det ett fåtal över 75 som använder digitala tjänster regelbundet.
Var femte svensk behöver hjälp att klara den digitala vardagen. Mest stöd behöver kvinnor över 75 år, men även yngre kan behöva hjälp med sådant som att förstå tekniska termer, hantera lösenord och installera bank-id. Det visar rapporten Svenskarna och internet (länk), som för tjugofemte året i rad undersökt våra digitala vanor och attityder.
Sammanfattningsvis ligger resultaten i stort sett på samma nivåer som förra året.
Samtliga tillfrågade i åldrarna 16 till 64 år använder internet. Bland pensionärer uppger 5 procent att de aldrig är på internet. I gruppen som är 75 år och äldre säger 10 procent av kvinnorna och 5 procent av männen att de behöver hjälp med nästan allt på nätet.
– Nästa generations pensionärer kommer att vara mycket mer digitalt närvarande, eftersom de hunnit börja använda internet i arbetslivet. Samtidigt får det nog ses som ett permanent tillstånd att äldre är långsammare på att ta till sig ny teknik. Det kommer ju hela tiden nya digitala tjänster, säger Måns Jonasson på Internetstiftelsen som står bakom rapporten.
Rapporten går inte in på var och hur digital hjälp och stöd tillhandahålls, men Måns Jonasson konstaterar att biblioteken kan spela en viktig roll.
– DigidelCenter, som i en del kommuner finns bland annat på biblioteken, kan vara betydelsefulla för de internetanvändare som behöver hjälp.
Stor vikt i rapporten läggs vid sociala medier. Nästan alla tillfrågade, 94 procent, har sociala medier och de flesta använder flera plattformar parallellt. Youtube, Facebook och Instagram är fortfarande störst, medan nya plattformar har svårt att etablera sig. Threads, Metas alternativ till X, används exempelvis bara av någon procent.
Tiktok och Snapchat minskar bland de yngsta
TikTok ökar totalt, men minskar markant bland de yngsta. Samma sak gäller Snapchat. Måns Jonasson tror att debatten om skärmtid och sociala medier är en bidragande orsak och att föräldrar har börjat begränsa sina yngre barns närvaro i de specifika kanalerna.
De upplevda problemen med sociala medier är samma som tidigare år. Framförallt unga kvinnor känner sig mer ensamma och misslyckade av att jämföra sig med andra på sociala medier.
Samtidigt visar svaren att bland äldre fyller sociala medier en viktig och positiv funktion. Delaktighet i Facebook-grupper och större möjlighet att hålla kontakt med nära och kära upplevs som mycket betydelsefullt.
– Många pensionärer har mycket bättre kontakt med barn och barnbarn än man hade förr. De äldre grupperna känner inte att de slösar bort sin tid på sociala medier, utan använder det mer som en tjänst bland andra, konstaterar Måns Jonasson.
Näthatet fortsätter att växa
En mer dyster slutsats i rapporten är att näthatet fortsätter växa. Också här är skillnaden mellan åldersgrupper stor. Bland unga män födda på 2000-talet har var fjärde drabbats av näthat.
– Det råder uppenbarligen ett väldigt mycket hårdare klimat i de forum där unga – framförallt pojkar och män – vistas, säger Måns Jonasson som menar att det ändå finns skäl att hoppas på en ljusare framtid:
– Många föräldrar har sett mobilen som en plats där ungarna får vara för sig själva, men den attityden börjar vända. Det är svårt att lägga sig i vad tonåringar gör på nätet, men om man börjar prata om det redan när barnen får sin första mobil i lågstadieåldern kan man lägga grunden för ett bra beteende.
För andra året i rad har Internetstiftelsen ställt frågor om AI. Resultaten presenteras i en kompletterande studie. Svaren visar att ungefär en tredjedel av de tillfrågade, 34 procent, har använt ett AI-verktyg – företrädesvis ChatGPT. Skillnaden mellan åldersgrupper är stor även här. 60 procent av 18 till 34-åringarna har använt AI, medan motsvarande siffra är 10 procent bland alla över 65 år.
Inställningen till artificiell intelligens är överlag mer skeptisk än Måns Jonasson förväntat sig. Exempelvis kan bara två av tio tänka sig att åka AI-styrd kollektivtrafik eller att fråga AI om dagsaktuella samhällsnyheter.
– De flesta vet att AI är på gång, men är inte så jättesugna på att det ska ta över.
På frågor om olika former av digital övervakning för att underlätta brottsbekämpning är en majoritet positiva. Bara 20 procent av de svarande tycker exempelvis att kameraövervakning ska vara förbjudet och endast 4 procent anser att det är viktigare att värna den personliga integriteten än att polisen får rätt att ta del av personliga konversationer på nätet.
Svaren förvånar Måns Jonasson:
– Jag hade inte väntat mig att en så pass stor majoritet är beredda att gå så långt för att ge polisen verktyg att bekämpa brottslighet. Det är inte säkert att svenskar i gemen helt har satt sig in i vad det innebär.
LÄS OCKSÅ Biblioteket lånar ut robotdammsugare till äldre ››
Senaste nytt
Ljudboken har tagit över
Ljudböcker säljer bäst, mer tid läggs på lyssning än på läsning, några av de mest framgångsrika författarna publiceras bara digitalt. Papprets dominans har brutits. Utom på biblioteken.
9 okt 2024 • 10 min
Förbjudna böcker uppmärksammas på norska – ”fantastiskt gensvar”
För första gången hakar hela Norge på Banned books week, men i norskt namn. Gensvaret har varit enormt, berättar initiativtagare på Oslo universitetsbibliotek.
8 okt 2024 • 3 min
Efter ett år av krig – ”Skrämmande tyst”
I våras kritiserade bibliotekarien Soledad Cartagena sina kollegor runtom i landet för passivitet om kriget mellan Israel och Hamas. Vad har hänt sedan dess?
7 okt 2024 • 3 min
Fokus på livet ska slå hål på fördomar
Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.
7 okt 2024 • 3 min
Över 700 deltar i vecka mot bokförbud
Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.
4 okt 2024 • < 1 min
Efter Stärkta bibliotek: ”Utmaning att bibehålla framstegen”
Det statliga stödet Stärkta bibliotek var framgångsrikt, konstaterar Kulturrådet. Nu kvarstår en utmaning i att bibehålla och vidareutveckla de framsteg som blev möjliga tack vare stödet.
3 okt 2024 • < 1 min
V och C efterlyser skarpare lagstiftning om skolbibliotek
Både Vänsterpartiet och Centerpartiet vill se skarpare skrivningar i nya lagen om vilka skolor som kan undantas från kravet på att ha bemannat skolbibliotek.
2 okt 2024 • < 1 min
Internet Archive fällt för pandemibibliotek
Efter ett utslag i domstol reducerar just nu Internet Archive mängden tillgängliga böcker. I ett uttalande skriver arkivets grundare Brewster Kahle att han respekterar domstolen men står fast vid målet att göra skapa nätåtkomst till all kunskap.
2 okt 2024 • 2 min
Hon tar kampen mot bokförbuden
Situationen för bibliotekarier hårdnar på många håll i USA. I ett besök på Bokmässan berättade Tricina Strong-Beebe, skolbibliotekarie i New Jersey, om trakasserierna. Men också om det bästa vapnet mot förbudsivrarna.
1 okt 2024 • 3 min
Ny bok om samisk kultur till hjälp för bibliotekarier
Med kortfattad och konkret information vill Hanna Schimmer ge folkbiblioteken enkla verktyg för att förbättra sin verksamhet gentemot den samiska befolkningen med nysläppta boken Nya stigar. ”Ingen ska kunna säga att de inte har tid att läsa.”
27 sep 2024 • 2 min
Agnes Török ny läsambassadör
Traditionsenligt presenterades den nya läsambassadören på Bokmässan. Agnes Török heter den som ska ta över uppdraget att väcka nyfikenhet och intresse för läsning och litteratur.
26 sep 2024 • 2 min
Nya lagkrav på tillgänglighet – hur påverkas biblioteken?
Nästa sommar införs nya lagen om tillgänglighet. En del i den är att alla e-böcker ska vara tillgängliga för personer med olika typer av funktionsnedsättning, något som ställer stora krav på både bibliotek och förlag. ”Kommer att kräva en del av oss alla.”
26 sep 2024 • 2 min
0 kommentarer