Digitalt fokus i arkivutredningen
18 dec 2019 • 1 min
Riksarkivets övergång till digital informationsförvaltning kommer att kosta mellan cirka 150 miljoner och drygt en halv miljard, enligt Arkivtutredningens betänkande. Kostnaden för digitaliseringen av själva arkivet tillkommer.
På onsdagen lämnade biträdande riksbibliotekarien Lars Ilshammar den arkivutredning som han hösten 2017 fick regeringens uppdrag att göra. Det 668 sidor tjocka betänkandet var inslaget i rött papper med grönt snöre när han överräckte det till kulturminister Amanda Lind. På ett medföljande kort fanns ett julklappsrim:
Nutiden är minneskort/Bleknar snabbt som vinden bort/Om du önskar evigt liv/Satsa därför på …
Första punkten i utredningens direktiv kretsar kring hur samhällsutvecklingen påverkar förutsättningarna för svenska arkiv. I betänkandet, som fått titeln Härifrån till evigheten, pekas digitaliseringen ut som den enskilda förändringen med störst påverkan på sektorn.
Det handlar inte minst om pengar. Enligt en prognos kommer Riksarkivets övergång från analog till digital informationsförvaltning att kosta mellan som minst 131 miljoner och som mest 539 miljoner kronor. Kostnaderna för massdigitalisering av arkivsamlingarna tillkommer, ett belopp som enligt Lars Ilshammar sannolikt kommer att uppgått till flera miljarder kronor.
Trots kostnaderna måste grundantagandet ändå vara att investeringarna är lönsamma, hävdar utredningen. Automatiserad handläggning och AI, artificiell intelligens, bedöms på sikt leda till sänkta kostnader och bättre service.
Ett av utredningens förslag är att Riksarkivet ska få uppdraget att göra en fördjupad utredning av förutsättningarna för massdigitalisering. Ett annat är att Riksarkivet ges uppdraget att i samarbete med universitet, högskolor, Sveriges Kommuner och Regioner samt fackliga organisationer, ta fram en nationell fortbildningsplan för yrkesverksamma arkivarier.
Senaste nytt
Veteraner tipsar: så ska framtidens skolbibliotek vara
Cilla Dalén och Eric Haraldsson ger råd till rektorer, huvudmän och politiker. På så sätt vill de kratta manegen för framtidens skolbibliotekarier.
11 dec 2024 • 2 min
Striden är över för Internet Archive
Stämdes av flera stora bokförlag för att drivit ”nödbibliotek” under början av pandemin. Nu kvarstår ännu en tvist som kan äventyra hela verksamheten.
10 dec 2024 • 2 min
Högljudda företrädare för biblioteken sökes
Oro i valberedningen till Svensk biblioteksförenings styrelse. Det blir allt svårare att hitta kandidater.
10 dec 2024 • 2 min
Trängd folkbildning hot mot biblioteken
Strypta anslag drabbar studieförbunden, Utbildningsradion och biblioteken. I ett kritiskt remissyttrande slår Svensk biblioteksförening fast att folkbildningen är hotad och kan försvinna på många platser i Sverige och Kungliga biblioteket föreslår ett nytt delmål för folkbildningen.
9 dec 2024 • 2 min
Politisk påverkan mindre utbrett än väntat
Politikers synpunkter på bibliotekens utbud har fått uppmärksamhet. Men fenomenet är inte så stort som befarat, visar en rapport från Svensk biblioteksförening.
9 dec 2024 • 4 min
Bildspel: En byggnad för en digital framtid
I dag invigs Agnes kulturhus i Gävle med nya stadsbiblioteket. Se bilderna här!
6 dec 2024 • 3 min
Blir det nationell bokcensur med Trump som president?
Flera av USA:s delstater har infört lagar som gör det möjligt att rensa bort misshagliga böcker från skolor och bibliotek. Med Donald Trump i Vita huset och republikansk majoritet i kongressen växer oron för motsvarande lagstiftning på nationell nivå.
6 dec 2024 • 2 min
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
0 kommentarer