Förslag: skapa digital plattform
1 feb 2021 • 2 min
Ge Kungliga biblioteket i uppdrag att skapa en nationell digital biblioteksplattform, föreslår Post- och telestyrelsen i en färsk rapport.


Bland förslagen i Kungliga bibliotekets nationella biblioteksstrategi som lämnades till regeringen för snart två år sedan, skisseras en digital biblioteksplattform för att säkra tillgång och distribution av e-medier för Sveriges låntagare.
I en färsk rapport om den digitala omställningen till följd av pandemin, ställer sig nu Post- och telestyrelsen, PTS, bakom idén. Budskapet är tydligt: Ge KB i uppdrag att införa denna nationella digitala biblioteksplattform.
Bland en sådan plattforms förtjänster framhåller PTS demokratiaspekter som ökad tillgänglighet och likvärdighet såväl som överskådlighet och mer gynnsamma ekonomiska villkor för biblioteken.
PTS pekar på KB:s särlösningar under pandemin – som till exempel att dagstidningsdatabasen under en period var helt öppen – och menar att det påvisar möjligheten att öka tillgången till digitalt material genom avtal med rättighetsorganisationerna. En viktig erfarenhet som ger kunskapsunderlag för att även skapa permanenta lösningar, menar PTS.
I ett mejl till Biblioteksbladet skriver riksbibliotekarie Karin Grönvall att PTS har fångat upp att pandemin har synliggjort och förstärkt behovet av digitala bibliotekstjänster för en likvärdig service i hela landet.

”Vi ser fram emot en förnyad dialog med sektorn om hur vi kan samverka och vad vi kan lösa på den nationella nivån … Vi ser också framemot en fördjupad dialog med våra uppdragsgivare; För att skapa användbara tjänster med angeläget innehåll krävs ett tydligt uppdrag och en ordentlig satsning.”
PTS uppmanar även regeringen att ge KB förnyat uppdrag att fortsätta med Digitalt först, den treåriga satsningen för att lyfta bibliotekspersonalens digitala kompetens, som avslutades förra året.
Rapporten är resultatet av regeringsuppdraget att kartlägga och analysera erfarenheter och behov av åtgärder för att leva och verka digitalt i spåren av pandemin.
Senaste nytt

Läsning i fokus på årets bokmässa
Hur kan biblioteken bli en farligare plats? De är en av frågorna som ställs på höstens bokmässa som med lästält, drakar och dragqueens och kändisar som läser sagor vill locka barn och unga till mässan.
8 jun 2023 • 2 min

Prisas för sin innovativa kraft
Katarina Standár utses till Årets informationsspecialist 2023. Hon har utvecklat bibliotekets varumärke och hittat nya vägar för open access-frågor. ”Handlar om tillgängliggörande på bibliotek.”
8 jun 2023 • < 1 min

Vi ses i Visby!
Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.
7 jun 2023 • 2 min

Skrytsam AI för dialog med ungdomar
Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.
5 jun 2023 • 3 min

Sista året för Stärkta bibliotek – här är hela listan
Enligt kulturminister Parisa Liljestrand har stödet för Stärkta bibliotek varit framgångsrikt. När det nu delas ut för sista gången väntar dock ministern på förslag på nya stödformer.
1 jun 2023 • 2 min

En outsider med uppdrag att förändra på insidan
Pamela Schultz Nybacka hade ett särskilt uppdrag när bibliotekarieutbildningen på Södertörns högskola startades: bredda rekryteringen. Men hittills har de nya studenterna varit svåra att locka.
31 maj 2023 • 7 min

"Vad är egentligen ett bibliotek?" Jag förstår inte frågan
Karin Linder om en frågeställning som ofta hörs i biblioteksvärlden. "Ett fegt sätt att genom låtsat problematiserande styra en framåtsyftande diskussion."
30 maj 2023 • 2 min

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min
0 kommentarer