Hotat digitalt bibliotek försvarar sig
11 aug 2020 • 2 min
Fyra amerikanska förlagsjättar gillade inte det ”nationella krisbibliotek" som i början av pandemin skapade fri tillgång till miljoner böcker via nätet. Internet Archive avvisar nu påståendet att verksamheten strider mot upphovsrätten.
I vanliga fall använder Internet Archive en form för utlån där antalet fysiska exemplar av en bok reglerar hur många låntagare som samtidigt kan ta del av boken digitalt. Vid pandemins utbrott i senvintras övergavs dock modellen tillfälligt och möjligheten att låna släpptes fri i ett ”nationellt krisbibliotek”.
Initiativet hyllades bland annat av representanter från högprofilerade amerikanska universitet som MIT och Brown, men snart hördes också kritik från författare som såg sig utsatta för en piratattack. ”De skannar in böcker olagligt och lägger ut dem online. Det är inget bibliotek” skrev till exempel den hyllade författaren Colson Whitehead på Twitter.
Tidigare i somras kom en reaktion från de fyra stora amerikanska förlagen Hachette, HarperCollins, Wiley och Penguin Random House, vilket Biblioteksbladet skrivit om tidigare. Den stämningsansökan som lämnades in vid en domstol i New York skulle inte bara kunna stoppa alla eventuella planer på fortsatta öppethållande för krisbiblioteket utan sannolikt också få konsekvenser för Internet Archives kontrollerade digitala utlåning.
I en inlaga till domstolen försvarar det digitala biblioteket nu sitt grepp. ”Internet Archive gör vad bibliotek alltid har gjort: köper, samlar, bevarar och delar vår gemensamma kultur. …I motsats till förläggarnas anklagelser är varken Internet Archive eller de hundratals bibliotek och arkiv som visar det sitt stöd, några pirater eller tjuvar. De är bibliotekarier…”
I skrivelsen understryks betydelsen av möjlighet att låna böcker online när hösten nu närmar sig och många kommer att studera på distans.
Internet Archive får stöd av organisationen Authors Alliance.
”Det är verkligen tragiskt att förläggarna mitt i en pandemi försöker förhindra tillgängligheten till ett digitalt offentligt bibliotek, vilket är vad Internet Archive driver”, säger organisationens ordförande Pamela Samuelson, professor i juridik vid Berkeley-universitetet, i ett uttalande.
Senaste nytt
Boktips på nytt sätt
Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.
10 sep 2024 • 4 min
Årets pristagare: ”Jag har visat dem vad ett skolbibliotek kan vara”
Hur lyckas man med skolbiblioteket? Stick ut hakan och visa vad en bibliotekarie kan erbjuda, säger Felix Sjögren på Årets skolbibliotek.
9 sep 2024 • 3 min
Symbolisk timme för läsning
På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.
6 sep 2024 • 2 min
Svensk kommitté skapad för att skydda kulturarvet
Säkerhetsläget i Europa ställer nya krav på kunskap om kulturarvet. I dagarna bildas en nationell kommitté i Sverige för att skydda kulturarvet.
5 sep 2024 • < 1 min
Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?
Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”
4 sep 2024 • 5 min
Efter hackerattacken: KB lär av brittiska erfarenheter
Tio månader efter ransomwareattacken mot British Library är flera fysiska och digitala arkiv fortfarande stängda. ”Det finns ingen silver bullet som kan rädda och försvara oss”, säger KB:s it-chef om händelsen.
3 sep 2024 • 3 min
Prischanser för Biblioteksbladet
Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.
2 sep 2024 • < 1 min
Prisat skolbibliotek ”fullt integrerat”
Skolbiblioteket på Nydalaskolan i Malmö har gått från att vara en separat enhet till att vara helt integrerad i skolverksamheten. Nu utnämns det till Årets skolbibliotek.
2 sep 2024 • < 1 min
KB: Stora skillnader i kommunernas planer för skolbibliotek
Skolbibliotekens synlighet varierar kraftigt i de kommunala biblioteksplanerna. Många uttrycker ambitioner men, ”ambitionsnivån ser väldigt olika ut”.
2 sep 2024 • < 1 min
Här lånar biblioteket ut konsertbiljetter
Carmen eller Beethovens första är några alternativ som erbjuds när biblioteket i Jönköping lånar ut biljetter till föreställningar med Jönköpings sinfonietta.
30 aug 2024 • 2 min
Tips för att läsa och förstå finansiella nyheter
Genom att ha en bättre förståelse för att läsa och förstå finansiella nyheter, kan man enklare fatta bättre ekonomiska beslut. Den här artikeln kommer närmare gå in på grundläggande begrepp att känna till, hur man får en förståelse av aktiemarknadens rörelser samt vikten av att läsa mellan raderna i analytikerrapporter.
28 aug 2024 • 2 min
Pliktlagstiftningen – från censur till resurs för demokratisk utveckling
Även om dagens pliktlagstiftning inte har hängt med i tiden med sociala medier och internet är det mycket som har hänt de senaste 500 åren då pliktlagstiftning infördes för att ha kontroll. Häng med på en tillbakablick!
28 aug 2024 • 3 min
0 kommentarer