Insynen brister i bibliotekens internettjänster
24 nov 2020 • 2 min
Vilka villkor gäller för den som använder sig av internet på biblioteken? Det varierar från kommun till kommun och insynen brister eftersom det saknas nationell samordning, enligt en rapport från Högskolan i Borås.

Vad gäller egentligen för användning av internet på folkbibloteken? Det är oklart och det saknas gemensamma riktlinjer.
Regleringar på internet diskuteras på flera håll i samhället, men sällan på folkbiblioteken. Exempelvis införs olika typer av filter på skolor och sociala medie-företagens ansvar att agera grindvakt diskuteras allt oftare. Men på biblioteken som ska garantera tillgång till fri information för medborgarna är det ofta otydligt vilka regleringar som gäller och hur användarnas integritet skyddas.
Det konstaterar rapporten Skyddsvärden i vågskålen, skriven av Veronica Johansson och Maria Lindh på Högskolan i Borås. Rapporten är beställd av Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen, Kultur i Halland och Biblioteksutveckling i Sörmland.
Regleringar kan handla om filter för att inte komma åt exempelvis porrsidor på nätet. Det kan också handla om exempelvis krav på identifikation vid inloggning, upprättandet av villkor och regler för att använda internet på biblioteket.
Många gånger rår biblioteken inte själva över vilka regleringar och skydd för användarnas integritet som ska gälla utan är hänvisade till kommunernas it-avdelningar. Det finns bibliotek där personalen upplever att deras uppdrag och behov missförstås eller till och med motarbetas av kommunens it-avdelning. Dessa skulle gärna ha mer inflytande över de frågorna.
Biblioteken kan i stället vara beroende av att ha goda kontakter med personal på it-avdelningen för att kunna påverka genom informella vägar. I övrigt begränsas de regleringar som biblioteken själva kan göra oftast till det som kan göras i det fysiska biblioteksrummet.
Det leder till att det är otydligt vilka regleringar som gäller för den som använder internet på biblioteken. Och biblioteken hindras från att ta ett större ansvar efter som det saknas nationell samordning och tydliga riktlinjer om ansvarsfördelning mellan bibliotek och it-avdelningar.
Men eftersom tillhandahållandet av internet är en viktig del i bibliotekens uppdrag att möjliggöra för alla medborgare att ta del av information, behöver biblioteken bli mer aktiva, konstateras i rapporten.
För att nå dit behöver flera saker utvecklas. Dels behövs mer utbildning, både för nuvarande och blivande bibliotekarier i frågor om internet och personlig integritet. Och dels behöver biblioteken ta ett större ansvar för användarutbildningar. Det måste också finnas tydliga integritetspolicyer och användarregler för internettjänster på biblioteken.
Rapporten efterlyser också politisk lobbying för att lyfta medvetenheten kring att även tillhandahållandet av internet ingår i bibliotekens uppdrag. Och biblioteken bör få ökad insyn i och kunna påverka kommunernas it-policy. Dessa möjligheter bör se likadana ut i alla kommuner.
Senaste nytt

Lämnar Iflas styrelse i protest
Halo Locher lämnar Iflas styrelse med omedelbar verkan. Anledningen är förfarandet när organisationen ska rekrytera ny generalsekreterare. ”Inte förenligt med mitt samvete.”
29 mar 2023 • < 1 min

Ministermöten om skolbibliotek och armlängds avstånd
Samtalen om armlängds avstånd fortsätter i dag, onsdag. Nu med kulturminister Parisa Liljestrand. Dessutom träffar Svensk biblioteksförening både kulturministern och skolminister Lotta Edholm för prata läsning och skolbibliotek.
29 mar 2023 • < 1 min

Startar bibliotek för social rättvisa
Organisationen Helamalmö startar sitt andra bibliotek. Ambitionen är samarbeta med universitetsbibliotek runtom i landet. ”När nya rapporter kommer så ska man kunna läsa dem hos oss”, säger verksamhetsledaren Nicolas Lunabba.
28 mar 2023 • 2 min

Bibliotekarier med särskilt fokus på regnbågsfrågor
Västerås är det första folkbiblioteket i Sverige med så kallade regnbågsbibliotekarier. De tre är specialiserade på hbtq-frågor och hbtq-relaterad litteratur.
28 mar 2023 • 3 min

Behövs folkbibliotekens eget museum?
Trots uppmärksamhet och uppskattning är framtiden för Biblioteksmuseet i Borås oviss. Det behövs bidrag till drift och fler engagerade individer – "och det brådskar", skriver Biblioteksmuseiföreningens ordförande Tommy Olsson.
27 mar 2023 • 3 min

Biblioteket som vägrade brinna: 90 år av demokrati och frihetskamp
Den tyska utrotningen började med ett angrepp mot ett bibliotek. "Där var vi 1933 och dit tycks vi återvända 2023. Vad kan vi göra?", skriver Niklas Ferdinand Carlsson.
24 mar 2023 • 5 min

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns
Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.
23 mar 2023 • 2 min

Fortsatt brist på bibliotekarier
Det finns gott om jobb för bibliotekarier och utsikterna ser lika goda ut för den som kommer ut på arbetsmarknaden om fem år, enligt en rapport från Saco.
21 mar 2023 • < 1 min

Ukrainska bibliotekarier kämpar för att rädda kulturarvet
276 ukrainska bibliotek har skadats i kriget. 47 har förstörts helt och 42 bibliotek har förlorat alla sina samlingar. Och det är siffror som förändras varje dag, poängterar Tetiana Chorna, universitetsbibliotekarie på Kiev-Mohyla-akademin, på besök i Uppsala.
20 mar 2023 • 3 min

Ansökte om tillträdesförbud – åklagaren sa nej
Stockholms stadsbiblioteks ansökan om tillträdesförbud för en besökare nekades av Västerorts åklagarkammare. Anledningen är att Tensta bibliotek delar lokaler med ett medborgarkontor.
20 mar 2023 • 2 min

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan
Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.
17 mar 2023 • 2 min

Axiells vd: Andra bolag är bättre än vi på mediemarknaden
Försäljningen av Axiell media innebär inte att Axiell group vill skala ner. Försäljningen var smärtsam, men nödvändig och Axiell vill fortsätta växa på andra sätt, berättar koncernchef Joel Sommerfeldt för Biblioteksbladet.
16 mar 2023 • 2 min
0 kommentarer