Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
24 nov 2020 • 2 min
Vilka villkor gäller för den som använder sig av internet på biblioteken? Det varierar från kommun till kommun och insynen brister eftersom det saknas nationell samordning, enligt en rapport från Högskolan i Borås.
Vad gäller egentligen för användning av internet på folkbibloteken? Det är oklart och det saknas gemensamma riktlinjer.
Regleringar på internet diskuteras på flera håll i samhället, men sällan på folkbiblioteken. Exempelvis införs olika typer av filter på skolor och sociala medie-företagens ansvar att agera grindvakt diskuteras allt oftare. Men på biblioteken som ska garantera tillgång till fri information för medborgarna är det ofta otydligt vilka regleringar som gäller och hur användarnas integritet skyddas.
Det konstaterar rapporten Skyddsvärden i vågskålen, skriven av Veronica Johansson och Maria Lindh på Högskolan i Borås. Rapporten är beställd av Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen, Kultur i Halland och Biblioteksutveckling i Sörmland.
Regleringar kan handla om filter för att inte komma åt exempelvis porrsidor på nätet. Det kan också handla om exempelvis krav på identifikation vid inloggning, upprättandet av villkor och regler för att använda internet på biblioteket.
Många gånger rår biblioteken inte själva över vilka regleringar och skydd för användarnas integritet som ska gälla utan är hänvisade till kommunernas it-avdelningar. Det finns bibliotek där personalen upplever att deras uppdrag och behov missförstås eller till och med motarbetas av kommunens it-avdelning. Dessa skulle gärna ha mer inflytande över de frågorna.
Biblioteken kan i stället vara beroende av att ha goda kontakter med personal på it-avdelningen för att kunna påverka genom informella vägar. I övrigt begränsas de regleringar som biblioteken själva kan göra oftast till det som kan göras i det fysiska biblioteksrummet.
Det leder till att det är otydligt vilka regleringar som gäller för den som använder internet på biblioteken. Och biblioteken hindras från att ta ett större ansvar efter som det saknas nationell samordning och tydliga riktlinjer om ansvarsfördelning mellan bibliotek och it-avdelningar.
Men eftersom tillhandahållandet av internet är en viktig del i bibliotekens uppdrag att möjliggöra för alla medborgare att ta del av information, behöver biblioteken bli mer aktiva, konstateras i rapporten.
För att nå dit behöver flera saker utvecklas. Dels behövs mer utbildning, både för nuvarande och blivande bibliotekarier i frågor om internet och personlig integritet. Och dels behöver biblioteken ta ett större ansvar för användarutbildningar. Det måste också finnas tydliga integritetspolicyer och användarregler för internettjänster på biblioteken.
Rapporten efterlyser också politisk lobbying för att lyfta medvetenheten kring att även tillhandahållandet av internet ingår i bibliotekens uppdrag. Och biblioteken bör få ökad insyn i och kunna påverka kommunernas it-policy. Dessa möjligheter bör se likadana ut i alla kommuner.
Nästan 600 böcker i Ukraina har förbjudits för att de anses innehålla rysk propaganda. ”Syftar till att likvidera Ukrainas självständighet.”
19 jun 2025 • 2 min
För många symboliserar bibliotek det goda samhället. Men för att det ska fortsätta vara så måste all bibliotekspersonal arbeta under rimliga villkor, skriver Leodan Rodriguez.
18 jun 2025 • 3 min
Biblioteksarenan är politikerveckans plats för samtal om bibliotek och frågor som rör dem. Notera onsdagen den 25 juni på Almedalsbibliotekets barnavdelning.
17 jun 2025 • < 1 min
Svensk biblioteksförening uppskattar att AI-kommissionen ser bibliotekens potential när Sveriges befolkning ska folkbildas om AI. Men viktiga behov och utmaningar nämns inte ens i förslaget, skriver föreningen i sitt remissyttrande.
16 jun 2025 • 2 min
Ukrainska författare åker med böcker till bibliotek på krigshärjade och tidigare ockuperade platser. Biblioteksbladet var med på en resa i Tjernihiv-regionen.
16 jun 2025 • 11 min
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min
0 kommentarer