Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
24 nov 2020 • 2 min
Vilka villkor gäller för den som använder sig av internet på biblioteken? Det varierar från kommun till kommun och insynen brister eftersom det saknas nationell samordning, enligt en rapport från Högskolan i Borås.
Vad gäller egentligen för användning av internet på folkbibloteken? Det är oklart och det saknas gemensamma riktlinjer.
Regleringar på internet diskuteras på flera håll i samhället, men sällan på folkbiblioteken. Exempelvis införs olika typer av filter på skolor och sociala medie-företagens ansvar att agera grindvakt diskuteras allt oftare. Men på biblioteken som ska garantera tillgång till fri information för medborgarna är det ofta otydligt vilka regleringar som gäller och hur användarnas integritet skyddas.
Det konstaterar rapporten Skyddsvärden i vågskålen, skriven av Veronica Johansson och Maria Lindh på Högskolan i Borås. Rapporten är beställd av Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen, Kultur i Halland och Biblioteksutveckling i Sörmland.
Regleringar kan handla om filter för att inte komma åt exempelvis porrsidor på nätet. Det kan också handla om exempelvis krav på identifikation vid inloggning, upprättandet av villkor och regler för att använda internet på biblioteket.
Många gånger rår biblioteken inte själva över vilka regleringar och skydd för användarnas integritet som ska gälla utan är hänvisade till kommunernas it-avdelningar. Det finns bibliotek där personalen upplever att deras uppdrag och behov missförstås eller till och med motarbetas av kommunens it-avdelning. Dessa skulle gärna ha mer inflytande över de frågorna.
Biblioteken kan i stället vara beroende av att ha goda kontakter med personal på it-avdelningen för att kunna påverka genom informella vägar. I övrigt begränsas de regleringar som biblioteken själva kan göra oftast till det som kan göras i det fysiska biblioteksrummet.
Det leder till att det är otydligt vilka regleringar som gäller för den som använder internet på biblioteken. Och biblioteken hindras från att ta ett större ansvar efter som det saknas nationell samordning och tydliga riktlinjer om ansvarsfördelning mellan bibliotek och it-avdelningar.
Men eftersom tillhandahållandet av internet är en viktig del i bibliotekens uppdrag att möjliggöra för alla medborgare att ta del av information, behöver biblioteken bli mer aktiva, konstateras i rapporten.
För att nå dit behöver flera saker utvecklas. Dels behövs mer utbildning, både för nuvarande och blivande bibliotekarier i frågor om internet och personlig integritet. Och dels behöver biblioteken ta ett större ansvar för användarutbildningar. Det måste också finnas tydliga integritetspolicyer och användarregler för internettjänster på biblioteken.
Rapporten efterlyser också politisk lobbying för att lyfta medvetenheten kring att även tillhandahållandet av internet ingår i bibliotekens uppdrag. Och biblioteken bör få ökad insyn i och kunna påverka kommunernas it-policy. Dessa möjligheter bör se likadana ut i alla kommuner.
Efter två decennier kan det volontärdrivna uppslagsverket Wikipedia inspirera biblioteken till spridande av demokrati och bildning.
15 jan 2021 • 2 min
Förvaltningsrätten i Växjö ska pröva om det var lagligt när Sölvesborgs kommun stängde sina bibliotek. Sedan överklagandet lämnades in har de allra flesta kommuner i landet fattat samma beslut. Vad säger egentligen lagen om det?
14 jan 2021 • 4 min
Biblioteket värnar inte demokratin bara genom att finnas. Det krävs ett strävsamt och ibland konfliktfyllt arbete, skriver Sofia Lenninger.
13 jan 2021 • 4 min
Ett digitalt bibliotek har redan skickats till månen för att bevara mänsklig kultur för framtiden. I år ska biblioteket utökas med mer information.
12 jan 2021 • 2 min
Amerikanska ex-presidenter brukar inrätta ett bibliotek och museum där spåren av deras tid vid makten bevaras. Snart är det Donald Trumps tur.
8 jan 2021 • 3 min
En skåpbil ombyggd till bibliotek åker runt bland flyktingläger i Aten.
7 jan 2021 • 4 min
Först rekommenderades stängning av alla bibliotek. Sedan – efter att de flesta stängt – ändrade myndigheterna sina råd. Betyder det att biblioteken nu kan öppna igen? "Inget jag kan uttala mig om", sa Anders Tegnell vid tisdagens pressträff där han samtidigt framhöll att så många som möjligt bör jobba hemifrån.
5 jan 2021 • 2 min
Det ena skolbiblioteket var ett livlöst museum. Det andra var ett obemannat rum med böcker från 70-talet. Sedan ändrades nästan allt.
4 jan 2021 • 12 min
Dags att satsa på digitalisering av kulturarvet. Det skriver riksbibliotekarie Karin Grönvall och cheferna för fyra andra kulturarvsinstitutioner i en debattartikel i måndagens Dagens Nyheter.
3 jan 2021 • < 1 min
Trots vissa ändringar nämns biblioteken fortfarande i samma mening som gym, djurparker och campingplatser.
29 dec 2020 • 2 min
Efter att hastigt ha stängt biblioteken i Göteborg helgen före jul öppnar de igen nästa vecka. ”Viktig grundpelare för människors rättigheter.”
29 dec 2020 • < 1 min
Vi har en överlägsen vinnare med hela 14 rätt i årets julkalender. Här är de rätta svaren i Biblioteksbladets utmaning.
24 dec 2020 • 5 min
0 kommentarer