Omtag i KB-jakt på unik digital kompetens
14 dec 2023 • 2 min
KB gör ett omtag i jakten på nyckelkompetens för digitalt bevarande. Nu även med hjälp av alla tips som strömmade in när Biblioteksbladet berättade om den kommande rekryteringen.
Det är komplex teknisk kompetens som KB söker. Den kunskap som efterfrågas sträcker sig från maskiner som användes på 1930-talet fram till dagens teknik.
Charlotte Ahlgren är biträdande chef för KB:s avdelning för Bevarande och digitisering och hon konstaterar att de i den förra rekryteringsomgången inte fick sökande som motsvarade de kvalifikationer som Kungliga biblioteket krävde i sin annons.
Därför gör de nu ett omtag, gör om kravprofilen samtidigt som de noggrant behöver följa den procedur det innebär att utlysa en tjänst i en statlig myndighet. Nu hoppas de ha en ny annons ute före julhelgen.
– Vi brottas lite, kan man säga, med att få en beskrivning som ska kunna fungera på ett sådant sätt att väldigt många känner sig intresserade av att söka det här jobbet. Vi behöver verkligen den kompetensen, säger Charlotte Ahlgren.
Arbetsuppgifterna för denna blivande KB-medarbetare kommer exempelvis att vara att ”extrahera digital information i varierande format från olika typer av databärare” samt ”service av den utrustning som behövs vid avspelning av äldre AV-medier”.
– När annonsen väl kommer ut igen hoppas vi att vi kan träffa rätt och att det då kan gå ganska snabbt, förklarar Charlotte Ahlgren.
Kungliga biblioteket upptäckte tämligen tidigt i den första rekryteringsomgången inte nått ut i rätt kanaler, som Charlotte Ahlgren uttrycker det.
Däremot har Biblioteksbladets artikel inneburit att KB har fått in många entusiastiska spontanansökningar och dessutom har många erbjudit sig att tipsa om tjänsten i sina egna nätverk och andra har tipsat om vilka personer och nätverk som skulle kunna vara aktuella.
– Alla de personerna har jag nu i en lång lista med kontaktuppgifter och vi kommer att skicka annonslänken till alla, när annonsen väl kommer ut. Så hoppas vi att de kan sprida budskapet. Alla måste få samma möjligheter att få söka och bli prövade mot de kraven som kommer att ställas, säger Charlotte Ahlgren som gläds åt det stora engagemanget.
Hon lägger till att det är ett komplext område rent tekniskt, tekniken sträcker sig över väldigt många år, från maskiner som användes på 1930-40-talen ända fram till nu. Hon tror att det blir svårt att hitta en person som redan har all den kunskap och erfarenhet som eftersöks.
– Men vi siktar högt och tror att om vi hittar en person med rätt grundkompetens så kommer det att vara som i alla andra jobb, att den utvecklas vidare med tiden, konstaterar Charlotte Ahlgren.
Läs också ››
Senaste nytt
Metoder från skolan dämpade stöket
Biblioteket i Broby hade problem med stökiga ungdomar. Nya grepp och ett nytt bemötande har gjort situationen bättre. "Bara genom att säga välkommen så skapar du någonting."
21 jan 2025 • 6 min
Nya projekt för ung läsning följs för kunskapsinhämtning
Speaker's Corner, läsambassadörer och läsvisare. Åtta biblioteksprojekt har valts ut som särskilt intressanta för att öka ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
20 jan 2025 • 2 min
Ambulans för böcker ska rädda tryckt kulturarv
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Beredskapsplan gör det synligt vad bibliotek kan bidra med
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Los Angeles: Bibliotek hjälper och brinner
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Bibliotekens verksamhet kartlagd för att utnyttjas vid bedrägeri
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Dansk encyklopedi ratar Meta
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
SvD:s ledarsida klipper och klistrar
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Välkommet besked om tillgänglighetslagen
Nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet av tillgänglighetsdirektivet försenas för e-böcker. Branschens aktörer är nöjda över beskedet.
9 jan 2025 • 2 min
Uppskjuten tillgänglighet
EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.
7 jan 2025 • < 1 min
Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar
Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättsskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”
7 jan 2025 • 5 min
Skolbibliotek och kärv ekonomi dominerade 2024
En tillbakablick på året som gått visar att de biblioteksfrågor som dominerade handlade om skolbibliotek, ekonomi, anmälningsplikt och läshjälp för studenter. God jul önskar Biblioteksbladet!
20 dec 2024 • 6 min
0 kommentarer