Omtag i KB-jakt på unik digital kompetens

14 dec 2023 • 2 min

KB gör ett omtag i jakten på nyckelkompetens för digitalt bevarande. Nu även med hjälp av alla tips som strömmade in när Biblioteksbladet berättade om den kommande rekryteringen.

Charlotte Ahlgren är biträdande chef för KB:s avdelning för Bevarande och digitisering och hon konstaterar att de i den förra rekryteringsomgången inte fick sökande som motsvarade de kvalifikationer som Kungliga biblioteket krävde i sin annons.

Därför gör de nu ett omtag, gör om kravprofilen samtidigt som de noggrant behöver följa den procedur det innebär att utlysa en tjänst i en statlig myndighet. Nu hoppas de ha en ny annons ute före julhelgen.

– Vi brottas lite, kan man säga, med att få en beskrivning som ska kunna fungera på ett sådant sätt att väldigt många känner sig intresserade av att söka det här jobbet. Vi behöver verkligen den kompetensen, säger Charlotte Ahlgren.

Arbetsuppgifterna för denna blivande KB-medarbetare kommer exempelvis att vara att ”extrahera digital information i varierande format från olika typer av databärare” samt ”service av den utrustning som behövs vid avspelning av äldre AV-medier”.

– När annonsen väl kommer ut igen hoppas vi att vi kan träffa rätt och att det då kan gå ganska snabbt, förklarar Charlotte Ahlgren.

Kungliga biblioteket upptäckte tämligen tidigt i den första rekryteringsomgången inte nått ut i rätt kanaler, som Charlotte Ahlgren uttrycker det.

Däremot har Biblioteksbladets artikel inneburit att KB har fått in många entusiastiska spontanansökningar och dessutom har många erbjudit sig att tipsa om tjänsten i sina egna nätverk och andra har tipsat om vilka personer och nätverk som skulle kunna vara aktuella.

Charlotte Ahlgren. Foto: Jens Östman

– Alla de personerna har jag nu i en lång lista med kontaktuppgifter och vi kommer att skicka annonslänken till alla, när annonsen väl kommer ut. Så hoppas vi att de kan sprida budskapet. Alla måste få samma möjligheter att få söka och bli prövade mot de kraven som kommer att ställas, säger Charlotte Ahlgren som gläds åt det stora engagemanget.

Hon lägger till att det är ett komplext område rent tekniskt, tekniken sträcker sig över väldigt många år, från maskiner som användes på 1930-40-talen ända fram till nu. Hon tror att det blir svårt att hitta en person som redan har all den kunskap och erfarenhet som eftersöks.

– Men vi siktar högt och tror att om vi hittar en person med rätt grundkompetens så kommer det att vara som i alla andra jobb, att den utvecklas vidare med tiden, konstaterar Charlotte Ahlgren.

Läs också ››

Gammal data hotas av utrotning

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nytt råd ska rädda kulturarvet

Kungliga biblioteket får tillsammans med en rad andra myndigheter i uppdrag att bilda ett råd för att skydda kulturarvet. ”I en orolig värld blir bibliotekens och arkivens betydelse ännu mer central.”

1 mar 2024 • < 1 min

Krönika

Ingen kan väl vara emot öppen vetenskap?

Demokrati, kunskap och att forsknings­resultat ska göra största möjliga nytta. Det borde räcka som drivkrafter för att göra vetenskapen öppen till 2030, skriver Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Silvia Ernhagen.

1 mar 2024 • 2 min

Ledare

140 miljoner argument för öppen tillgång

De vetenskapliga förlagen tjänar obegripligt mycket pengar. Det drabbar alla, från allmänheten till forskare, när miljoner som kunde ha gått till forskning i stället blir vinst hos världens största kapitalförvaltare.

28 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min