Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
8 dec 2020 • 2 min
När det uppmärksammade Girjasmålet skulle upp i Högsta domstolen insåg domarna att bara ett fåtal exemplar fanns kvar av en bok de behövde för att avgöra ärendet. Då fick de nys om projektet Juridikbok.se som precis hade startat.
Allt började inne på Dag Hammarskjöldbiblioteket i Uppsala. Cecilia Natvig stod med det sista exemplaret som överhuvud taget fanns av boken Mot en ny kommunalrätt av Lena Markusson i handen.
Cecilia Natvig är chef vid avdelningen för media vid Uppsala universitetsbibliotek och insåg att om boken hon höll i skulle förstöras skulle ingen någonsin kunna ta del av innehållet igen. Det fanns inga reservexemplar på biblioteket och på förlaget var böckerna slut och skulle inte tryckas igen. Hon och en kollega upprördes lite över att studenterna slarvar och förstör och ibland till och med stjäl böcker från biblioteket.
– Vi dividerade lite och sa att tänk om man fick möjlighet att digitalisera de här böckerna som snart inte finns längre. Vi skulle kunna tillgängliggöra boken för vem som helst som är intresserad av den, inte bara för studenten som råkar komma först och kan låna boken.
Sagt och gjort. Författaren kontaktades (”hon blev jätteglad”), förlaget kontaktades (”de sade åh, vad roligt”) och sedan kunde boken digitaliseras.
Det var början till det som har kommit att bli Juridikbok.se, en nationell stiftelse och ett samarbete mellan alla universitetsbibliotek med juridiska utbildningar, domstolsväsendet, juridiska förlag och advokatbyråer. Målet är att digitalisera och tillgängliggöra svensk juridisk litteratur som inte längre går att sälja. I Danmark finns ett liknande samarbete, Jurabog.dk, som har fungerat som inspiration för den svenska stiftelsen.
Sajten är inte färdig än, men kommer troligen att lanseras i början av nästa år. Där ska den som vill kunna hitta titlar som annars är svåra eller snart omöjliga att hitta som fysiska exemplar.
– Hos oss har vi 20 titlar liggande på bordet med klara avtal med författare och förlag, säger Cecilia Natvig.
Så snart de tekniska frågorna är lösta och finansiering fixad ska de antingen placeras i en digitaliseringsrobot, eller, om det handlar om det absolut sista exemplaret, fotograferas av sida för sida.
För rättsväsendet är det ett viktigt projekt.
– Inom juridik finns inget bäst-före-datum. Gamla upplagor används fortfarande. Även när lagen ändras behöver man gå tillbaka och se vad det finns för historia bakom, säger Cecilia Natvig.
När Girjasmålet kom upp i Högsta domstolen stod de som skulle avgöra om staten eller samebyn hade rätt att besluta över jakt- och fiskerättigheterna i samebyn, inför ett dilemma. Det fanns knappt några exemplar kvar av Bertil Bengtssons, för målet viktiga bok, Samerätt.
– När sista boken inte finns tillgänglig längre kan de inte använda den för sitt arbete. Samma problem gäller för advokatbyråer. Det gör detta till en rättssäkerhetsfråga.
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.
22 sep 2023 • 2 min
En organisation för världens bibliotekarier måste vara ett föredöme. Att Ifla inte klarade det är en stor besvikelse, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 sep 2023 • 2 min
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min
0 kommentarer