Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
8 dec 2020 • 2 min
När det uppmärksammade Girjasmålet skulle upp i Högsta domstolen insåg domarna att bara ett fåtal exemplar fanns kvar av en bok de behövde för att avgöra ärendet. Då fick de nys om projektet Juridikbok.se som precis hade startat.
Allt började inne på Dag Hammarskjöldbiblioteket i Uppsala. Cecilia Natvig stod med det sista exemplaret som överhuvud taget fanns av boken Mot en ny kommunalrätt av Lena Markusson i handen.
Cecilia Natvig är chef vid avdelningen för media vid Uppsala universitetsbibliotek och insåg att om boken hon höll i skulle förstöras skulle ingen någonsin kunna ta del av innehållet igen. Det fanns inga reservexemplar på biblioteket och på förlaget var böckerna slut och skulle inte tryckas igen. Hon och en kollega upprördes lite över att studenterna slarvar och förstör och ibland till och med stjäl böcker från biblioteket.
– Vi dividerade lite och sa att tänk om man fick möjlighet att digitalisera de här böckerna som snart inte finns längre. Vi skulle kunna tillgängliggöra boken för vem som helst som är intresserad av den, inte bara för studenten som råkar komma först och kan låna boken.
Sagt och gjort. Författaren kontaktades (”hon blev jätteglad”), förlaget kontaktades (”de sade åh, vad roligt”) och sedan kunde boken digitaliseras.
Det var början till det som har kommit att bli Juridikbok.se, en nationell stiftelse och ett samarbete mellan alla universitetsbibliotek med juridiska utbildningar, domstolsväsendet, juridiska förlag och advokatbyråer. Målet är att digitalisera och tillgängliggöra svensk juridisk litteratur som inte längre går att sälja. I Danmark finns ett liknande samarbete, Jurabog.dk, som har fungerat som inspiration för den svenska stiftelsen.
Sajten är inte färdig än, men kommer troligen att lanseras i början av nästa år. Där ska den som vill kunna hitta titlar som annars är svåra eller snart omöjliga att hitta som fysiska exemplar.
– Hos oss har vi 20 titlar liggande på bordet med klara avtal med författare och förlag, säger Cecilia Natvig.
Så snart de tekniska frågorna är lösta och finansiering fixad ska de antingen placeras i en digitaliseringsrobot, eller, om det handlar om det absolut sista exemplaret, fotograferas av sida för sida.
För rättsväsendet är det ett viktigt projekt.
– Inom juridik finns inget bäst-före-datum. Gamla upplagor används fortfarande. Även när lagen ändras behöver man gå tillbaka och se vad det finns för historia bakom, säger Cecilia Natvig.
När Girjasmålet kom upp i Högsta domstolen stod de som skulle avgöra om staten eller samebyn hade rätt att besluta över jakt- och fiskerättigheterna i samebyn, inför ett dilemma. Det fanns knappt några exemplar kvar av Bertil Bengtssons, för målet viktiga bok, Samerätt.
– När sista boken inte finns tillgänglig längre kan de inte använda den för sitt arbete. Samma problem gäller för advokatbyråer. Det gör detta till en rättssäkerhetsfråga.
Efter två decennier kan det volontärdrivna uppslagsverket Wikipedia inspirera biblioteken till spridande av demokrati och bildning.
15 jan 2021 • 2 min
Förvaltningsrätten i Växjö ska pröva om det var lagligt när Sölvesborgs kommun stängde sina bibliotek. Sedan överklagandet lämnades in har de allra flesta kommuner i landet fattat samma beslut. Vad säger egentligen lagen om det?
14 jan 2021 • 4 min
Biblioteket värnar inte demokratin bara genom att finnas. Det krävs ett strävsamt och ibland konfliktfyllt arbete, skriver Sofia Lenninger.
13 jan 2021 • 4 min
Ett digitalt bibliotek har redan skickats till månen för att bevara mänsklig kultur för framtiden. I år ska biblioteket utökas med mer information.
12 jan 2021 • 2 min
Amerikanska ex-presidenter brukar inrätta ett bibliotek och museum där spåren av deras tid vid makten bevaras. Snart är det Donald Trumps tur.
8 jan 2021 • 3 min
En skåpbil ombyggd till bibliotek åker runt bland flyktingläger i Aten.
7 jan 2021 • 4 min
Först rekommenderades stängning av alla bibliotek. Sedan – efter att de flesta stängt – ändrade myndigheterna sina råd. Betyder det att biblioteken nu kan öppna igen? "Inget jag kan uttala mig om", sa Anders Tegnell vid tisdagens pressträff där han samtidigt framhöll att så många som möjligt bör jobba hemifrån.
5 jan 2021 • 2 min
Det ena skolbiblioteket var ett livlöst museum. Det andra var ett obemannat rum med böcker från 70-talet. Sedan ändrades nästan allt.
4 jan 2021 • 12 min
Dags att satsa på digitalisering av kulturarvet. Det skriver riksbibliotekarie Karin Grönvall och cheferna för fyra andra kulturarvsinstitutioner i en debattartikel i måndagens Dagens Nyheter.
3 jan 2021 • < 1 min
Trots vissa ändringar nämns biblioteken fortfarande i samma mening som gym, djurparker och campingplatser.
29 dec 2020 • 2 min
Efter att hastigt ha stängt biblioteken i Göteborg helgen före jul öppnar de igen nästa vecka. ”Viktig grundpelare för människors rättigheter.”
29 dec 2020 • < 1 min
Vi har en överlägsen vinnare med hela 14 rätt i årets julkalender. Här är de rätta svaren i Biblioteksbladets utmaning.
24 dec 2020 • 5 min
0 kommentarer