Utmaning: Likvärdighet för digitala tjänster

25 feb 2021 • < 1 min

Tre år har gått och projektet Digitalt först med användaren i fokus är avslutat. I slutrapporten konstateras att biblioteken måste fortsätta jobba för ökad likvärdighet för de digitala tjänster som erbjuds, sade riksbibliotekarie Karin Grönvall vid slutkonferensen.

I drygt två år hann folk- och regionbibliotek jobba med att öka såväl bibliotekspersonalens som allmänhetens digitala kompetens när pandemin slog till med full kraft. Det blev skarpt läge och konsekvenserna av det digitala utanförskapet blev tydligare. Snabbt ställde många bibliotek om och erbjöd digitala tjänster och det blev påtagligt hur relevant satsningen på Digitalt först är, slår Kungliga biblioteket fast i slutrapporten.

Många lärdomar har gjorts under projektets tre år och flera frågor finns att ta med in i framtiden. Bibliotekssfären behöver gå vidare från det som i början handlade om att göra samma sak som tidigare, men digitalt.

– Vi behöver utveckla våra kärnkompetenser i en digital tid. Vi utformar vår verksamhet under helt andra villkor i en digital värld, sade Karin Grönvall.

Slutkonferensen hölls online och därmed lämnades också slutrapporten över digitalt till regeringen genom att Karin Grönvall mejlade över den till Ulf Dernevik, politisk sakkunnig hos kulturminister Amanda Lind.

– Det initiala intrycket är positivt, sade Ulf Dernevik när han tog emot rapporten.

Han konstaterade att arbetet behöver fortsätta på flera plan, bland annat bör Digitekets arbete fortgå.

– Detta är lärdomar som vi bör förvalta på bästa sätt.

Han medgav också att bibliotekssfären behöver finansiering för att kunna arbeta vidare med lärdomarna. Däremot kunde han inte nämna när besked kommer om den nationella biblioteksstrategin som helhet.

– Det händer lite grand ändå, det finns delförslag som kommer ur strategin. Exempelvis skolbiblioteksutredningen som behöver tas om hand på något sätt och satsningen på de nationella minoritetsspråken.

Pandemin har gjort att vissa frågor har försenats, enligt Ulf Dernevik, däribland den nationella biblioteksstrategin.

– Vi får samla ihop oss och återkomma om det.

Hela slutrapporten finns att läsa här.

0 kommentarer

Senaste nytt

Ledare

Ur takt med läsvanorna

Samtidigt som ljudboken dominerar bokbranschen tycks tiden ha stannat på svenska folkbibliotek. "Att inte det diskuteras mer är en gåta", skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

19 sep 2024 • 2 min

Annons

Annons

Enkel utskriftslösning med självbetjäning för moderna bibliotek – inklusive utskriftsenhet

Med tillgänglighet och enkelhet som främsta drivkrafter har mer än 80 bibliotek i Sverige insett behovet av att uppgradera sina offentliga utskriftstjänster och har, precis som Southampton, valt KUARIO. Tillsammans med den lokala partnern Qlosr erbjuder KUARIO en snabb och säker självbetjäningslösning samt utrustning och installation på biblioteken. 

19 sep 2024 • 2 min

Nyheter

Biblioteket lånar ut robotdammsugare till äldre

I en ansats att möta den demografiska utmaningen lånar Nyköpings stadsbibliotek ut smarta klockor och robotdammsugare. Det är ett av flera välfärdsbibliotek som har vuxit fram i landet för att underlätta för äldre att bo kvar hemma.

17 sep 2024 • 3 min

Nyheter

Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen

Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.

12 sep 2024 • 2 min

Nyheter

Boktips på nytt sätt

Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.

10 sep 2024 • 4 min

Nyheter

Symbolisk timme för läsning

På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.

6 sep 2024 • 2 min