Utmaning: Likvärdighet för digitala tjänster

25 feb 2021 • < 1 min

Tre år har gått och projektet Digitalt först med användaren i fokus är avslutat. I slutrapporten konstateras att biblioteken måste fortsätta jobba för ökad likvärdighet för de digitala tjänster som erbjuds, sade riksbibliotekarie Karin Grönvall vid slutkonferensen.

I drygt två år hann folk- och regionbibliotek jobba med att öka såväl bibliotekspersonalens som allmänhetens digitala kompetens när pandemin slog till med full kraft. Det blev skarpt läge och konsekvenserna av det digitala utanförskapet blev tydligare. Snabbt ställde många bibliotek om och erbjöd digitala tjänster och det blev påtagligt hur relevant satsningen på Digitalt först är, slår Kungliga biblioteket fast i slutrapporten.

Många lärdomar har gjorts under projektets tre år och flera frågor finns att ta med in i framtiden. Bibliotekssfären behöver gå vidare från det som i början handlade om att göra samma sak som tidigare, men digitalt.

– Vi behöver utveckla våra kärnkompetenser i en digital tid. Vi utformar vår verksamhet under helt andra villkor i en digital värld, sade Karin Grönvall.

Slutkonferensen hölls online och därmed lämnades också slutrapporten över digitalt till regeringen genom att Karin Grönvall mejlade över den till Ulf Dernevik, politisk sakkunnig hos kulturminister Amanda Lind.

– Det initiala intrycket är positivt, sade Ulf Dernevik när han tog emot rapporten.

Han konstaterade att arbetet behöver fortsätta på flera plan, bland annat bör Digitekets arbete fortgå.

– Detta är lärdomar som vi bör förvalta på bästa sätt.

Han medgav också att bibliotekssfären behöver finansiering för att kunna arbeta vidare med lärdomarna. Däremot kunde han inte nämna när besked kommer om den nationella biblioteksstrategin som helhet.

– Det händer lite grand ändå, det finns delförslag som kommer ur strategin. Exempelvis skolbiblioteksutredningen som behöver tas om hand på något sätt och satsningen på de nationella minoritetsspråken.

Pandemin har gjort att vissa frågor har försenats, enligt Ulf Dernevik, däribland den nationella biblioteksstrategin.

– Vi får samla ihop oss och återkomma om det.

Hela slutrapporten finns att läsa här.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Trängd folkbildning hot mot biblioteken

Strypta anslag drabbar studieförbunden, Utbildningsradion och biblioteken. I ett kritiskt remissyttrande slår Svensk biblioteksförening fast att folkbildningen är hotad och kan försvinna på många platser i Sverige och Kungliga biblioteket föreslår ett nytt delmål för folkbildningen.

9 dec 2024 • 2 min