Utmaning: Likvärdighet för digitala tjänster
25 feb 2021 • < 1 min
Tre år har gått och projektet Digitalt först med användaren i fokus är avslutat. I slutrapporten konstateras att biblioteken måste fortsätta jobba för ökad likvärdighet för de digitala tjänster som erbjuds, sade riksbibliotekarie Karin Grönvall vid slutkonferensen.

Karin Grönvall tackade alla som har varit inblandade i projektet Digitalt först med användaren i centrum.
I drygt två år hann folk- och regionbibliotek jobba med att öka såväl bibliotekspersonalens som allmänhetens digitala kompetens när pandemin slog till med full kraft. Det blev skarpt läge och konsekvenserna av det digitala utanförskapet blev tydligare. Snabbt ställde många bibliotek om och erbjöd digitala tjänster och det blev påtagligt hur relevant satsningen på Digitalt först är, slår Kungliga biblioteket fast i slutrapporten.
Många lärdomar har gjorts under projektets tre år och flera frågor finns att ta med in i framtiden. Bibliotekssfären behöver gå vidare från det som i början handlade om att göra samma sak som tidigare, men digitalt.
– Vi behöver utveckla våra kärnkompetenser i en digital tid. Vi utformar vår verksamhet under helt andra villkor i en digital värld, sade Karin Grönvall.
Slutkonferensen hölls online och därmed lämnades också slutrapporten över digitalt till regeringen genom att Karin Grönvall mejlade över den till Ulf Dernevik, politisk sakkunnig hos kulturminister Amanda Lind.
– Det initiala intrycket är positivt, sade Ulf Dernevik när han tog emot rapporten.
Han konstaterade att arbetet behöver fortsätta på flera plan, bland annat bör Digitekets arbete fortgå.
– Detta är lärdomar som vi bör förvalta på bästa sätt.
Han medgav också att bibliotekssfären behöver finansiering för att kunna arbeta vidare med lärdomarna. Däremot kunde han inte nämna när besked kommer om den nationella biblioteksstrategin som helhet.
– Det händer lite grand ändå, det finns delförslag som kommer ur strategin. Exempelvis skolbiblioteksutredningen som behöver tas om hand på något sätt och satsningen på de nationella minoritetsspråken.
Pandemin har gjort att vissa frågor har försenats, enligt Ulf Dernevik, däribland den nationella biblioteksstrategin.
– Vi får samla ihop oss och återkomma om det.
Senaste nytt

Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min

Tror på effekt av tillträdesförbudet
I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.
19 jan 2023 • 4 min

Små bibliotek för alla – en rörelse över hela världen
Små bibliotekslådor, Little Free Library, är en läsfrämjande rörelse som har spridit sig över världen. Målet är att få fler barn och unga att läsa.
18 jan 2023 • < 1 min

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot
Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”
17 jan 2023 • < 1 min

Bibliotekarie i topp tio bland unga tjejers önskan om yrke
Att jobba som bibliotekarie må inte vara den största drömmen bland ungdomar, men en färsk rapport visar att yrket finns med på topp tio när unga kvinnor listar vad de kan tänka sig jobba med. Intresset är mindre bland unga män.
17 jan 2023 • 1 min

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek
Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.
16 jan 2023 • < 1 min
0 kommentarer