Dödshotades efter sagostund – nu har första domen fallit
5 nov 2024 • 4 min
När Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholms stad, läste sagor klädd som dragqueen var responsen överväldigande. Men han möttes även av rena dödshot. Nu har ett av hoten lett till en dom i hovrätten.
Sagostunden var en motståndshandling för Jan Jönsson (L). Även om det var "som att ställa sig under en latrintunna" tror han att drag håller på att bli folkligt.
En bild på en hängd man med en snara runt halsen och texten ”The cure for pedophelia” (botemedlet för pedofili) i ett meddelande på plattformen X, tidigare Twitter. Meddelandet är adresserat till Jan Jönsson, eller pingat Jan Jönsson, som flitiga användare av plattformen formulerar sig. Samma man har även skickat vidare en bild på Jan Jönsson, klädd som dragqueen, med texten ”Häng pedofilerna”.
Mannen som publicerade inläggen är bara en av flera som har polisanmälts efter den storm av inlägg som Jan Jönsson fick ta emot efter att han hade klätt sig som dragqueen och läst sagor för barn. I dagarna föll domen i Svea hovrätt. Mannen döms för olaga hot och hovrätten skärpte straffet från tingsrättens 40 dagsböter till 60 dagsböter, samt fastslog skadeståndet på 10 000 kronor till Jan Jönsson.
– Det var viktigt att det blev en fällande dom. Jag har varit med om fall tidigare där personer har friats på grund av juridiska teknikaliteter. Och att straffet skärptes visar att hovrätten har sett på detta med större allvar. Rätten slår fast att det går en gräns för yttrandefriheten. Det går inte att hota med att människor ska bli hängda, säger Jan Jönsson.
– Det är en lättnad för egen del, men jag har också pratat med andra utsatta som av olika orsaker inte orkar polisanmäla och jag känner att det är viktigt även för deras skull.
En motståndshandling
Att klä sig som dragqueen och läsa sagor för barn ser Jan Jönsson som en motståndshandling mot de politiska krafter som försöker hindra fri kultur, krafter som finns i hela västvärlden. Han gjorde detta när våren gick över till sommar förra året. Det var en vår som hade präglats av politiska försök att stoppa sagostunder på bibliotek, uttalanden om att föräldrar som låter sina barn gå på sagostunder med dragqueens borde orosanmälas och en upptrappning av bokförbuden i USA.
Läs också ›› ”Nu måste vi plötsligt ha ordningsvakter – det är ju helt sjukt”
I stort sett möttes sagostunden av oerhört positiva reaktioner, berättar Jan Jönsson.
– Vi fick en respons som var överväldigande. Min känsla var att människor tyckte att, ”äntligen, någon som gör något som inte bara är en tweet”. Vi hade undersökt noga innan om dragartisterna själva skulle tycka att det var dåligt, då hade vi inte gjort det. Men de hade inget emot det, även om de generellt inte vill bli kopplade till partipolitik.
Men så fanns alltså även det motsatta.
– Paradoxalt nog var det också som att ställa sig under en latrintunna, bildligt sett, säger Jan Jönsson.
– Jag har aldrig fått så många förfärliga kommentarer som under veckorna efter. Det var kopplat till att det är äckligt och att det har något med pedofili att göra.
De flesta av de tusentals kommentarerna var inte uttalade hot, utan ”bara” otrevliga. Men det fanns också de som gick över gränsen.
– Bland dem handlade det nästan uteslutande om dödshot.
I höstas arrangerade Jan Jönsson en sagostund med Bland drakar och dragqueens i riksdagen (så fullsatt i andrakammarsalen att alla som ville delta inte fick plats, ”väldigt glädjande”). I samband med det kom ytterligare en skur av otrevliga mejl och inlägg, bland dem även några hot.
– Problemet är att jag har börjat bli lite van. Jag har varit med ett antal vändor, även i andra frågor. Men på något vis tar man ändå åt sig av det här dåliga, särskilt när det handlar om någon form av sexualisering av mig som person, det får jag nog säga tar en del, berättar Jan Jönsson.
– Men jag har tyckt att det är en viktig motståndshandling och därför valde jag återigen att dressa upp som drag inför en halv miljon människor och gå i Pride-tåget i Stockholm. De ska inte lyckas med någon tystnadskampanj. Det är det bästa försvaret. Om de fortsätter, då skriker jag ännu högre.
Politiker har ett stort ansvar för tonen i samtalen som förs på sociala medier, tycker Jan Jönsson. Om politiker uttalar sig respektlöst och hatiskt sätter det standarden och puttar fram gränserna för vad andra tycker sig kunna göra.
– Jag tycker att många i svensk politik har ett grovt språkbruk och hatiskt uttryck i sin egen kommunikation. Det är inte att bära sitt politiska ämbete med något slags ansvar eller värdighet.
Retoriken påverkar också verkliga skeenden, konstaterar han vidare. Sagoföreställningar blir störda av folk som kommer och skriker, vakter behöver kallas in och ibland måste sagostunderna hållas bakom låsta dörrar.
Tror att drag är på väg att normaliseras
Att hatet riktar sig just mot dragqueens tror han är samma typ av retorik som tidigare fanns kring pride, när hbtqi-rörelsen började sin kamp. Den konflikten finns knappt längre och det är svårt för högerextrema krafter att nå vinster i den för egen del. De skulle framstå som knäppa, tror Jan Jönsson. I stället riktar de in sig mot dragqueens.
– Då blir allt som är någon form av könsöverskridande uttryck konstigt eller i vissa fall ”äckligt”. Och när politiska krafter underblåser det, det är då hatet kliver fram.
Han vill uppmana alla kommuner som håller sagostunder med dragqueens att backa upp dem som blir utsatta för hot. Polisanmälningar måste göras och stöd i eventuella rättsprocesser ges av arbetsgivaren.
– Ska vi komma till rätta med det här måste de som blir utsatta känna att det har hundraprocentigt stöd.
Samtidigt tror han att dragqueens är på väg åt samma håll som övriga hbtqi-rörelsen. Sagostunderna är populärare än någonsin.
– Publiken vill ha det, det är alltid fullsatt. Sedan är det idiotiskt att man måste kalla in ordningsvakter på grund av att politiker eldar på delar av allmänheten att uttrycka sitt förakt. Men jag tror att även det här på sikt kommer att bli normaliserat, säger han.
– Det går inte att komma ifrån att drag håller på att bli folkligt.
Läs också ›› Glittriga läsambassadörer utgår från barnens perspektiv
Senaste nytt
Bildspel: En byggnad för en digital framtid
I dag invigs Agnes kulturhus i Gävle med nya stadsbiblioteket. Se bilderna här!
6 dec 2024 • 3 min
Blir det nationell bokcensur med Trump som president?
Flera av USA:s delstater har infört lagar som gör det möjligt att rensa bort misshagliga böcker från skolor och bibliotek. Med Donald Trump i Vita huset och republikansk majoritet i kongressen växer oron för motsvarande lagstiftning på nationell nivå.
6 dec 2024 • 2 min
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
Vad ska hända med Birgitta Dahls privata bibliotek?
Innan före detta talmannen Birgitta Dahl gick bort försökte hon hitta ett nytt hem för sitt privata bibliotek, bestående av tiotusentals volymer. Det arbetet pågår fortfarande, nu med hjälp från vännen Lars Ilshammar. Frågan är: Vem vill ta emot samlingen?
29 nov 2024 • 2 min
Analog utlåning i Kumla efter cyberangrepp
I början av november drabbades Kumla kommun av ett cyberangrepp som påverkade biblioteket och bokbussen. Sedan dess har nästan all utlåning skötts analogt och biblioteket har uppmanat låntagare att ha kvar böckerna hemma.
28 nov 2024 • 2 min
Tillgång till bibliotek en mänsklig rättighet
En lag som får papperslösa att dra sig för att gå till biblioteket, hade varit ett brott mot internationell rätt. Det slås fast av FN:s särskilda rapportör för kulturella rättigheter.
28 nov 2024 • 3 min
Förslag: Ge biblioteken uppdrag att informera om AI
Hundra miljoner kronor om året till folkbiblioteken för att sprida kunskap om AI. Det är ett av förslagen i AI-kommissionens slutrapport.
26 nov 2024 • < 1 min
53 878 ska rapportera papperslösa – sista ordet är inte sagt
Bibliotekarier och andra yrkesgrupper undantas från plikten att rapportera papperslösa. Men så länge andra offentliganställda förväntas ägna sig åt angiveri kan företeelsen sprida sig.
26 nov 2024 • 2 min
0 kommentarer