Dubbel planering inför hösten
18 jun 2020 • 3 min
Efter en vår som kommer att gå till historien förbereder sig många universitetsbibliotek på en höst som också kommer att vara bortom det normala. Viruset finns kvar och alla måste anpassa sig.
Ett fåtal universitets- och högskolebibliotek planerar att hålla öppet som vanligt i höst, visar en enkät som Biblioteksbladet har skickat ut. Men många planerar för fortsatta begränsningar även om flera högskolor håller undervisning på plats till hösten.
”Vissa rutiner kring fysisk distansering kommer säkert bestå under en längre tid”, skriver Ann-Sofie Axelsson, chef för Chalmers bibliotek.
Högskolan i Kristianstad planerar för en hybridlösning för all verksamhet och biblioteket kommer att vara delvis öppet. I Uppsala planerar universitetsbiblioteket att hålla fortsatt öppet med minskad bemanning och begränsade öppettider.
På GIH i Stockholm har biblioteket fått i uppdrag att förbereda för (minst) två alternativ: distansundervisning och campusundervisning. ”Vi har också pratat om en hybridlösning, där till exempel de nya studenterna kan inleda studierna på campus”, skriver Lotta Haglund, chef för biblioteket.
Trots många svårigheter har smittan också fört med sig lärdomar. Nästan alla som har svarat uppger att vissa förändringar är bra även i en framtid utan pandemi. ”Vi bemannar i dagsläget infotjänsten hemifrån och har börjat med chatt. Detta kommer sannolikt att fortsätta i någon utsträckning även efter pandemin”, skriver Björn Ericsson, sektionschef på Anna Lindh-biblioteket på Försvarshögskolan.
På Örebro universitetsbibliotek har det vuxit fram ett ökat samarbete mellan avdelningar som bibliotekschef Marie Danielsen hoppas kan finnas kvar. Hon räknar också med fler digitala möten och minskat resande mellan enheter och inom landet.
Flera bibliotek talar om digitala språng, men konstaterar samtidigt att vikten av det fysiska biblioteket har tydliggjorts.
”Det har nog aldrig varit tydligare att ett bibliotek består till lika delar av det fysiska rummet, möten mellan människor i olika former, och tillgång till kunskap digitalt och fysiskt”, skriver Sara Kjellberg, bibliotekschef på Malmö universitet.
På Dalarnas högskola har biblioteket hållit öppet som vanligt, trots pandemin. På frågan vad som har varit svårast svarar bibliotekschef Eva Nordgren: ”…hur personalen ska skyddas från smitta och känna sig så trygga som det går och ändå ge en god service”. Dalarnas högskola planerar att ha biblioteket fortsatt öppet som vanligt i höst.
Läs mer: Campus stängde, men biblioteket i Södertörn höll öppet för studenterna
Fler svar ur enkäten:
Väntar ni er några bestående förändringar när pandemin är över?
”Ja, enklare att jobba hemifrån, färre resor och ha kvar lite mer digital informationstjänst än vad vi hade tidigare”, – Hanna Gadd, chef vid biblioteket på Trollhättans högskola.
”All distanshandledning och -undervisning som genomförts nu har ju verkligen öppnat upp ögonen även på oss. Detta kommer antagligen påverka verksamheten.” – Katharina Nordling, tillförordnad bibliotekschef Borås högskola.
”Vi flyttade snabbt ut en del av vår verksamhet online; till exempel bokad eller drop in handledning av olika slag och Språkcafé, vilket har blivit oerhört uppskattat så dessa verksamheter kommer vi absolut att fortsätta med framöver som komplement till de fysiska när vi kan dra igång dessa igen.” – Anna Kågedal, avdelningschef Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).
”Ja. Förstärkt och utbyggt digital service. Färre resor och färre fysiska möten. Snabbare kommunikation och information.” – Universitetsbiblioteket vid Lunds universitet.
”Ja. Digital service, digitala möten och distansarbete har blivit en ännu mer naturlig del av verksamheten.” – Lisa Petersen, bibliotekschef vid Mälardalens högskola.
Vad har varit svårast?
”Att belysa värdet i att hålla biblioteket öppet och att kommunicera att vi är del av det allmänna biblioteksväsendet och att vi också har att stödja allmänheten. Balansen mellan att finnas tillgängliga kontra begränsa smittspridning för personal – svårt att hitta helt rätt där.” – Kristoffer Palage, bibliotekschef Luleå tekniska universitet.
”Många studenter vistas i lokalerna. De grupparbetar och sitter tätt. Svårt att ändra på detta, trots att vi glesat ut sittplatserna och de känner till rekommendationen om social distans.” – Lunds tekniska högskola.
”Många snabba beslut utifrån osäkra förutsättningar. Dilemmat mellan att erbjuda en god studiemiljö för studenter (från det egna och andra lärosäten) och samtidigt undvika smittspridning.” – Lotta Gustafsson, bibliotekschef vid högskolan i Skövde.
”Att hitta balansen i att följa direktiven om distansstudier och minskandet av smittspridningen samtidigt som vi måste hålla litteraturflödet igång för våra egna studenter och lärare, men också för externa eftersom vi är ett av de bibliotek i Sverige som fjärrutlånar mest.” – Morgan Palmqvist, överbibliotekarie vid Göteborgs universitet.
”Känslor av isolering när man arbetar hemma…, hur man hantera oron för att bli smittad, översyn på arbetsmiljö hemma.” – David Lawrence, chef vid Linköpings universitetsbibliotek.
”Att upprätthålla biblioteksservice till högskolans studenter i form av ordinarie bokutlåning och studiemiljö samt att inte kunna erbjuda studenter kurslitteratur i e-form då våra studenter till största del använder kurslitteratur på svenska (där avtal mot svenska högskolor och universitet inte erbjuds av med svenska förlag).” – Eva Unemo Wahlfridsson, bibliotekschef vid Sophiahemmet högskola
”Att få material från andra bibliotek till våra användare. Vissa leveranser har varit försenade/inte kommit. Att nå ut till studenterna.” – Biblioteket vid fakulteten för humaniora och teologi vid Lunds universitet.
Senaste nytt
Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen
Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.
12 sep 2024 • 2 min
De är höstens krönikörer
Biblioteksbladet vill att fler personliga och initierade röster med ett ärende ska höras. Miriam Nauri och Jan Scherman är höstens krönikörer.
11 sep 2024 • < 1 min
Boktips på nytt sätt
Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.
10 sep 2024 • 4 min
Årets pristagare: ”Jag har visat dem vad ett skolbibliotek kan vara”
Hur lyckas man med skolbiblioteket? Stick ut hakan och visa vad en bibliotekarie kan erbjuda, säger Felix Sjögren på Årets skolbibliotek.
9 sep 2024 • 3 min
Symbolisk timme för läsning
På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.
6 sep 2024 • 2 min
Svensk kommitté skapad för att skydda kulturarvet
Säkerhetsläget i Europa ställer nya krav på kunskap om kulturarvet. I dagarna bildas en nationell kommitté i Sverige för att skydda kulturarvet.
5 sep 2024 • < 1 min
Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?
Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”
4 sep 2024 • 5 min
Efter hackerattacken: KB lär av brittiska erfarenheter
Tio månader efter ransomwareattacken mot British Library är flera fysiska och digitala arkiv fortfarande stängda. ”Det finns ingen silver bullet som kan rädda och försvara oss”, säger KB:s it-chef om händelsen.
3 sep 2024 • 3 min
Prischanser för Biblioteksbladet
Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.
2 sep 2024 • < 1 min
Prisat skolbibliotek ”fullt integrerat”
Skolbiblioteket på Nydalaskolan i Malmö har gått från att vara en separat enhet till att vara helt integrerad i skolverksamheten. Nu utnämns det till Årets skolbibliotek.
2 sep 2024 • < 1 min
KB: Stora skillnader i kommunernas planer för skolbibliotek
Skolbibliotekens synlighet varierar kraftigt i de kommunala biblioteksplanerna. Många uttrycker ambitioner men, ”ambitionsnivån ser väldigt olika ut”.
2 sep 2024 • < 1 min
Här lånar biblioteket ut konsertbiljetter
Carmen eller Beethovens första är några alternativ som erbjuds när biblioteket i Jönköping lånar ut biljetter till föreställningar med Jönköpings sinfonietta.
30 aug 2024 • 2 min
0 kommentarer