Dubbel planering inför hösten
18 jun 2020 • 3 min
Efter en vår som kommer att gå till historien förbereder sig många universitetsbibliotek på en höst som också kommer att vara bortom det normala. Viruset finns kvar och alla måste anpassa sig.

Ett fåtal universitets- och högskolebibliotek planerar att hålla öppet som vanligt i höst, visar en enkät som Biblioteksbladet har skickat ut. Men många planerar för fortsatta begränsningar även om flera högskolor håller undervisning på plats till hösten.
”Vissa rutiner kring fysisk distansering kommer säkert bestå under en längre tid”, skriver Ann-Sofie Axelsson, chef för Chalmers bibliotek.
Högskolan i Kristianstad planerar för en hybridlösning för all verksamhet och biblioteket kommer att vara delvis öppet. I Uppsala planerar universitetsbiblioteket att hålla fortsatt öppet med minskad bemanning och begränsade öppettider.
På GIH i Stockholm har biblioteket fått i uppdrag att förbereda för (minst) två alternativ: distansundervisning och campusundervisning. ”Vi har också pratat om en hybridlösning, där till exempel de nya studenterna kan inleda studierna på campus”, skriver Lotta Haglund, chef för biblioteket.
Trots många svårigheter har smittan också fört med sig lärdomar. Nästan alla som har svarat uppger att vissa förändringar är bra även i en framtid utan pandemi. ”Vi bemannar i dagsläget infotjänsten hemifrån och har börjat med chatt. Detta kommer sannolikt att fortsätta i någon utsträckning även efter pandemin”, skriver Björn Ericsson, sektionschef på Anna Lindh-biblioteket på Försvarshögskolan.
På Örebro universitetsbibliotek har det vuxit fram ett ökat samarbete mellan avdelningar som bibliotekschef Marie Danielsen hoppas kan finnas kvar. Hon räknar också med fler digitala möten och minskat resande mellan enheter och inom landet.
Flera bibliotek talar om digitala språng, men konstaterar samtidigt att vikten av det fysiska biblioteket har tydliggjorts.
”Det har nog aldrig varit tydligare att ett bibliotek består till lika delar av det fysiska rummet, möten mellan människor i olika former, och tillgång till kunskap digitalt och fysiskt”, skriver Sara Kjellberg, bibliotekschef på Malmö universitet.
På Dalarnas högskola har biblioteket hållit öppet som vanligt, trots pandemin. På frågan vad som har varit svårast svarar bibliotekschef Eva Nordgren: ”…hur personalen ska skyddas från smitta och känna sig så trygga som det går och ändå ge en god service”. Dalarnas högskola planerar att ha biblioteket fortsatt öppet som vanligt i höst.
Läs mer: Campus stängde, men biblioteket i Södertörn höll öppet för studenterna
Fler svar ur enkäten:
Väntar ni er några bestående förändringar när pandemin är över?
”Ja, enklare att jobba hemifrån, färre resor och ha kvar lite mer digital informationstjänst än vad vi hade tidigare”, – Hanna Gadd, chef vid biblioteket på Trollhättans högskola.
”All distanshandledning och -undervisning som genomförts nu har ju verkligen öppnat upp ögonen även på oss. Detta kommer antagligen påverka verksamheten.” – Katharina Nordling, tillförordnad bibliotekschef Borås högskola.
”Vi flyttade snabbt ut en del av vår verksamhet online; till exempel bokad eller drop in handledning av olika slag och Språkcafé, vilket har blivit oerhört uppskattat så dessa verksamheter kommer vi absolut att fortsätta med framöver som komplement till de fysiska när vi kan dra igång dessa igen.” – Anna Kågedal, avdelningschef Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).
”Ja. Förstärkt och utbyggt digital service. Färre resor och färre fysiska möten. Snabbare kommunikation och information.” – Universitetsbiblioteket vid Lunds universitet.
”Ja. Digital service, digitala möten och distansarbete har blivit en ännu mer naturlig del av verksamheten.” – Lisa Petersen, bibliotekschef vid Mälardalens högskola.
Vad har varit svårast?
”Att belysa värdet i att hålla biblioteket öppet och att kommunicera att vi är del av det allmänna biblioteksväsendet och att vi också har att stödja allmänheten. Balansen mellan att finnas tillgängliga kontra begränsa smittspridning för personal – svårt att hitta helt rätt där.” – Kristoffer Palage, bibliotekschef Luleå tekniska universitet.
”Många studenter vistas i lokalerna. De grupparbetar och sitter tätt. Svårt att ändra på detta, trots att vi glesat ut sittplatserna och de känner till rekommendationen om social distans.” – Lunds tekniska högskola.
”Många snabba beslut utifrån osäkra förutsättningar. Dilemmat mellan att erbjuda en god studiemiljö för studenter (från det egna och andra lärosäten) och samtidigt undvika smittspridning.” – Lotta Gustafsson, bibliotekschef vid högskolan i Skövde.
”Att hitta balansen i att följa direktiven om distansstudier och minskandet av smittspridningen samtidigt som vi måste hålla litteraturflödet igång för våra egna studenter och lärare, men också för externa eftersom vi är ett av de bibliotek i Sverige som fjärrutlånar mest.” – Morgan Palmqvist, överbibliotekarie vid Göteborgs universitet.
”Känslor av isolering när man arbetar hemma…, hur man hantera oron för att bli smittad, översyn på arbetsmiljö hemma.” – David Lawrence, chef vid Linköpings universitetsbibliotek.
”Att upprätthålla biblioteksservice till högskolans studenter i form av ordinarie bokutlåning och studiemiljö samt att inte kunna erbjuda studenter kurslitteratur i e-form då våra studenter till största del använder kurslitteratur på svenska (där avtal mot svenska högskolor och universitet inte erbjuds av med svenska förlag).” – Eva Unemo Wahlfridsson, bibliotekschef vid Sophiahemmet högskola
”Att få material från andra bibliotek till våra användare. Vissa leveranser har varit försenade/inte kommit. Att nå ut till studenterna.” – Biblioteket vid fakulteten för humaniora och teologi vid Lunds universitet.
Senaste nytt

Extra pengar för kompetens inom läsfrämjande
Det treåriga regeringsuppdraget Läsfrämjandelyft för folkbibliotek går mot sitt slut. Nu fördelar Kulturrådet 23 miljoner till 253 kommuner och 19 regioner. Här är kommunerna som får mest – och minst. Hela listan!
6 dec 2023 • 2 min

Besvikelse över tystnaden från biblioteken efter den 7 oktober
Hamas brutala attack i Israel den 7 oktober drabbar även den judiska minoriteten i Sverige. På resursbiblioteket för jiddisch finns både en rädsla för den ökade hotbilden och en besvikelse över biblioteksvärldens tystnad.
5 dec 2023 • 4 min

Helene Öberg om vikten av att förstå kraften i AI
Vi vill inte att unga människor ska växa upp utan att förstå digital utveckling. Vi vill inte heller att de växer upp utan läsning. De förstår själva att båda behövs, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
1 dec 2023 • 2 min

Omfamna, bemästra och använd AI
Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.
30 nov 2023 • 2 min

"Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en ny konstform i mitt liv"
AI-konstnären Annika Nordenskiöld har skapat bilderna till det nya numret av Biblioteksbladet. "Jag försöker få fram bilder som känns och som har någon sorts mänsklig närvaro."
29 nov 2023 • 2 min

Hotat samarbete lever vidare – åtminstone en tid
Svenska Daisykonsortiet, SDK, lever vidare. Det beslutades på förra veckans årsmöte. Nu tillsätts en arbetsgrupp som ska utreda konsortiets framtid.
29 nov 2023 • 3 min

Gammal data hotas av utrotning
Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.
28 nov 2023 • 3 min

Följ prisutdelningen på Augustgalan
Augustgalan hölls på måndagskvällen. Se hela prisutdelningen i efterhand här.
27 nov 2023 • < 1 min
Augustpriset: "Det är värdefullt med vårt perspektiv i juryn"
I kväll delas Augustpriserna ut. Salomon Hellman gör sitt andra år som ordförande i den jurygrupp som delar ut priset i barn- och ungdomskategorin. Han är bibliotekarie och inköpsansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Stockholms stadsbibliotek.
27 nov 2023 • < 1 min

Sökes: person med koll på åldrade data och gammal utrustning – ”Läget är akut”
Hos Kungliga biblioteket pågår rekryteringen till en nyckelposition inom digitalt bevarande. Men det går trögt. ”Vi behöver hitta kompetenser som finns i andra branscher.”
27 nov 2023 • 3 min

"Biblioteket spelar en huvudroll för att förstå Nordirlands förflutna"
25 år har gått sedan långfredagsavtalet slöts den 10 april 1998. Sedan dess råder fred i Nordirland, men såren finns kvar och minnena av konflikten, The Troubles, finns bevarade på The Linen Hall Library i Belfast.
24 nov 2023 • 6 min

Vill vi ha fler icke-vita bibliotekarier så behöver vi prata om rasism
Bibliotek präglas av systematisk rasism och omedvetna fördomar. Den skeva representation avskräcker synliga minoriteter från yrket, skriver bibliotekarien Surrah al-Himidy.
23 nov 2023 • 3 min
0 kommentarer