Dubbel planering inför hösten
18 jun 2020 • 3 min
Efter en vår som kommer att gå till historien förbereder sig många universitetsbibliotek på en höst som också kommer att vara bortom det normala. Viruset finns kvar och alla måste anpassa sig.
Ett fåtal universitets- och högskolebibliotek planerar att hålla öppet som vanligt i höst, visar en enkät som Biblioteksbladet har skickat ut. Men många planerar för fortsatta begränsningar även om flera högskolor håller undervisning på plats till hösten.
”Vissa rutiner kring fysisk distansering kommer säkert bestå under en längre tid”, skriver Ann-Sofie Axelsson, chef för Chalmers bibliotek.
Högskolan i Kristianstad planerar för en hybridlösning för all verksamhet och biblioteket kommer att vara delvis öppet. I Uppsala planerar universitetsbiblioteket att hålla fortsatt öppet med minskad bemanning och begränsade öppettider.
På GIH i Stockholm har biblioteket fått i uppdrag att förbereda för (minst) två alternativ: distansundervisning och campusundervisning. ”Vi har också pratat om en hybridlösning, där till exempel de nya studenterna kan inleda studierna på campus”, skriver Lotta Haglund, chef för biblioteket.
Trots många svårigheter har smittan också fört med sig lärdomar. Nästan alla som har svarat uppger att vissa förändringar är bra även i en framtid utan pandemi. ”Vi bemannar i dagsläget infotjänsten hemifrån och har börjat med chatt. Detta kommer sannolikt att fortsätta i någon utsträckning även efter pandemin”, skriver Björn Ericsson, sektionschef på Anna Lindh-biblioteket på Försvarshögskolan.
På Örebro universitetsbibliotek har det vuxit fram ett ökat samarbete mellan avdelningar som bibliotekschef Marie Danielsen hoppas kan finnas kvar. Hon räknar också med fler digitala möten och minskat resande mellan enheter och inom landet.
Flera bibliotek talar om digitala språng, men konstaterar samtidigt att vikten av det fysiska biblioteket har tydliggjorts.
”Det har nog aldrig varit tydligare att ett bibliotek består till lika delar av det fysiska rummet, möten mellan människor i olika former, och tillgång till kunskap digitalt och fysiskt”, skriver Sara Kjellberg, bibliotekschef på Malmö universitet.
På Dalarnas högskola har biblioteket hållit öppet som vanligt, trots pandemin. På frågan vad som har varit svårast svarar bibliotekschef Eva Nordgren: ”…hur personalen ska skyddas från smitta och känna sig så trygga som det går och ändå ge en god service”. Dalarnas högskola planerar att ha biblioteket fortsatt öppet som vanligt i höst.
Läs mer: Campus stängde, men biblioteket i Södertörn höll öppet för studenterna
Fler svar ur enkäten:
Väntar ni er några bestående förändringar när pandemin är över?
”Ja, enklare att jobba hemifrån, färre resor och ha kvar lite mer digital informationstjänst än vad vi hade tidigare”, – Hanna Gadd, chef vid biblioteket på Trollhättans högskola.
”All distanshandledning och -undervisning som genomförts nu har ju verkligen öppnat upp ögonen även på oss. Detta kommer antagligen påverka verksamheten.” – Katharina Nordling, tillförordnad bibliotekschef Borås högskola.
”Vi flyttade snabbt ut en del av vår verksamhet online; till exempel bokad eller drop in handledning av olika slag och Språkcafé, vilket har blivit oerhört uppskattat så dessa verksamheter kommer vi absolut att fortsätta med framöver som komplement till de fysiska när vi kan dra igång dessa igen.” – Anna Kågedal, avdelningschef Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).
”Ja. Förstärkt och utbyggt digital service. Färre resor och färre fysiska möten. Snabbare kommunikation och information.” – Universitetsbiblioteket vid Lunds universitet.
”Ja. Digital service, digitala möten och distansarbete har blivit en ännu mer naturlig del av verksamheten.” – Lisa Petersen, bibliotekschef vid Mälardalens högskola.
Vad har varit svårast?
”Att belysa värdet i att hålla biblioteket öppet och att kommunicera att vi är del av det allmänna biblioteksväsendet och att vi också har att stödja allmänheten. Balansen mellan att finnas tillgängliga kontra begränsa smittspridning för personal – svårt att hitta helt rätt där.” – Kristoffer Palage, bibliotekschef Luleå tekniska universitet.
”Många studenter vistas i lokalerna. De grupparbetar och sitter tätt. Svårt att ändra på detta, trots att vi glesat ut sittplatserna och de känner till rekommendationen om social distans.” – Lunds tekniska högskola.
”Många snabba beslut utifrån osäkra förutsättningar. Dilemmat mellan att erbjuda en god studiemiljö för studenter (från det egna och andra lärosäten) och samtidigt undvika smittspridning.” – Lotta Gustafsson, bibliotekschef vid högskolan i Skövde.
”Att hitta balansen i att följa direktiven om distansstudier och minskandet av smittspridningen samtidigt som vi måste hålla litteraturflödet igång för våra egna studenter och lärare, men också för externa eftersom vi är ett av de bibliotek i Sverige som fjärrutlånar mest.” – Morgan Palmqvist, överbibliotekarie vid Göteborgs universitet.
”Känslor av isolering när man arbetar hemma…, hur man hantera oron för att bli smittad, översyn på arbetsmiljö hemma.” – David Lawrence, chef vid Linköpings universitetsbibliotek.
”Att upprätthålla biblioteksservice till högskolans studenter i form av ordinarie bokutlåning och studiemiljö samt att inte kunna erbjuda studenter kurslitteratur i e-form då våra studenter till största del använder kurslitteratur på svenska (där avtal mot svenska högskolor och universitet inte erbjuds av med svenska förlag).” – Eva Unemo Wahlfridsson, bibliotekschef vid Sophiahemmet högskola
”Att få material från andra bibliotek till våra användare. Vissa leveranser har varit försenade/inte kommit. Att nå ut till studenterna.” – Biblioteket vid fakulteten för humaniora och teologi vid Lunds universitet.
Senaste nytt
Veteraner tipsar: så ska framtidens skolbibliotek vara
Cilla Dalén och Eric Haraldsson ger råd till rektorer, huvudmän och politiker. På så sätt vill de kratta manegen för framtidens skolbibliotekarier.
11 dec 2024 • 2 min
Striden är över för Internet Archive
Stämdes av flera stora bokförlag för att drivit ”nödbibliotek” under början av pandemin. Nu kvarstår ännu en tvist som kan äventyra hela verksamheten.
10 dec 2024 • 2 min
Högljudda företrädare för biblioteken sökes
Oro i valberedningen till Svensk biblioteksförenings styrelse. Det blir allt svårare att hitta kandidater.
10 dec 2024 • 2 min
Trängd folkbildning hot mot biblioteken
Strypta anslag drabbar studieförbunden, Utbildningsradion och biblioteken. I ett kritiskt remissyttrande slår Svensk biblioteksförening fast att folkbildningen är hotad och kan försvinna på många platser i Sverige och Kungliga biblioteket föreslår ett nytt delmål för folkbildningen.
9 dec 2024 • 2 min
Politisk påverkan mindre utbrett än väntat
Politikers synpunkter på bibliotekens utbud har fått uppmärksamhet. Men fenomenet är inte så stort som befarat, visar en rapport från Svensk biblioteksförening.
9 dec 2024 • 4 min
Bildspel: En byggnad för en digital framtid
I dag invigs Agnes kulturhus i Gävle med nya stadsbiblioteket. Se bilderna här!
6 dec 2024 • 3 min
Blir det nationell bokcensur med Trump som president?
Flera av USA:s delstater har infört lagar som gör det möjligt att rensa bort misshagliga böcker från skolor och bibliotek. Med Donald Trump i Vita huset och republikansk majoritet i kongressen växer oron för motsvarande lagstiftning på nationell nivå.
6 dec 2024 • 2 min
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
0 kommentarer