Dubbel planering inför hösten

18 jun 2020 • 3 min

Efter en vår som kommer att gå till historien förbereder sig många universitetsbibliotek på en höst som också kommer att vara bortom det normala. Viruset finns kvar och alla måste anpassa sig.

Ett fåtal universitets- och högskolebibliotek planerar att hålla öppet som vanligt i höst, visar en enkät som Biblioteksbladet har skickat ut. Men många planerar för fortsatta begränsningar även om flera högskolor håller undervisning på plats till hösten.

”Vissa rutiner kring fysisk distansering kommer säkert bestå under en längre tid”, skriver Ann-Sofie Axelsson, chef för Chalmers bibliotek.

Högskolan i Kristianstad planerar för en hybridlösning för all verksamhet och biblioteket kommer att vara delvis öppet. I Uppsala planerar universitetsbiblioteket att hålla fortsatt öppet med minskad bemanning och begränsade öppettider.

På GIH i Stockholm har biblioteket fått i uppdrag att förbereda för (minst) två alternativ: distansundervisning och campusundervisning. ”Vi har också pratat om en hybridlösning, där till exempel de nya studenterna kan inleda studierna på campus”, skriver Lotta Haglund, chef för biblioteket.

Trots många svårigheter har smittan också fört med sig lärdomar. Nästan alla som har svarat uppger att vissa förändringar är bra även i en framtid utan pandemi. ”Vi bemannar i dagsläget infotjänsten hemifrån och har börjat med chatt. Detta kommer sannolikt att fortsätta i någon utsträckning även efter pandemin”, skriver Björn Ericsson, sektionschef på Anna Lindh-biblioteket på Försvarshögskolan.

På Örebro universitetsbibliotek har det vuxit fram ett ökat samarbete mellan avdelningar som bibliotekschef Marie Danielsen hoppas kan finnas kvar. Hon räknar också med fler digitala möten och minskat resande mellan enheter och inom landet.

Flera bibliotek talar om digitala språng, men konstaterar samtidigt att vikten av det fysiska biblioteket har tydliggjorts.

”Det har nog aldrig varit tydligare att ett bibliotek består till lika delar av det fysiska rummet, möten mellan människor i olika former, och tillgång till kunskap digitalt och fysiskt”, skriver Sara Kjellberg, bibliotekschef på Malmö universitet.

På Dalarnas högskola har biblioteket hållit öppet som vanligt, trots pandemin. På frågan vad som har varit svårast svarar bibliotekschef Eva Nordgren: ”…hur personalen ska skyddas från smitta och känna sig så trygga som det går och ändå ge en god service”. Dalarnas högskola planerar att ha biblioteket fortsatt öppet som vanligt i höst.

Läs mer: Campus stängde, men biblioteket i Södertörn höll öppet för studenterna

Fler svar ur enkäten:

Väntar ni er några bestående förändringar när pandemin är över?

”Ja, enklare att jobba hemifrån, färre resor och ha kvar lite mer digital informationstjänst än vad vi hade tidigare”, – Hanna Gadd, chef vid biblioteket på Trollhättans högskola.

”All distanshandledning och -undervisning som genomförts nu har ju verkligen öppnat upp ögonen även på oss. Detta kommer antagligen påverka verksamheten.” – Katharina Nordling, tillförordnad bibliotekschef Borås högskola.

”Vi flyttade snabbt ut en del av vår verksamhet online; till exempel bokad eller drop in handledning av olika slag och Språkcafé, vilket har blivit oerhört uppskattat så dessa verksamheter kommer vi absolut att fortsätta med framöver som komplement till de fysiska när vi kan dra igång dessa igen.” – Anna Kågedal, avdelningschef Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

”Ja. Förstärkt och utbyggt digital service. Färre resor och färre fysiska möten. Snabbare kommunikation och information.” – Universitetsbiblioteket vid Lunds universitet.

”Ja. Digital service, digitala möten och distansarbete har blivit en ännu mer naturlig del av verksamheten.” – Lisa Petersen, bibliotekschef vid Mälardalens högskola.

Vad har varit svårast?

”Att belysa värdet i att hålla biblioteket öppet och att kommunicera att vi är del av det allmänna biblioteksväsendet och att vi också har att stödja allmänheten. Balansen mellan att finnas tillgängliga kontra begränsa smittspridning för personal – svårt att hitta helt rätt där.” – Kristoffer Palage, bibliotekschef Luleå tekniska universitet.

”Många studenter vistas i lokalerna. De grupparbetar och sitter tätt. Svårt att ändra på detta, trots att vi glesat ut sittplatserna och de känner till rekommendationen om social distans.” – Lunds tekniska högskola.

”Många snabba beslut utifrån osäkra förutsättningar. Dilemmat mellan att erbjuda en god studiemiljö för studenter (från det egna och andra lärosäten) och samtidigt undvika smittspridning.” – Lotta Gustafsson, bibliotekschef vid högskolan i Skövde.

”Att hitta balansen i att följa direktiven om distansstudier och minskandet av smittspridningen samtidigt som vi måste hålla litteraturflödet igång för våra egna studenter och lärare, men också för externa eftersom vi är ett av de bibliotek i Sverige som fjärrutlånar mest.” – Morgan Palmqvist, överbibliotekarie vid Göteborgs universitet.

”Känslor av isolering när man arbetar hemma…, hur man hantera oron för att bli smittad, översyn på arbetsmiljö hemma.” – David Lawrence, chef vid Linköpings universitetsbibliotek.

”Att upprätthålla biblioteksservice till högskolans studenter i form av ordinarie bokutlåning och studiemiljö samt att inte kunna erbjuda studenter kurslitteratur i e-form då våra studenter till största del använder kurslitteratur på svenska (där avtal  mot svenska högskolor och universitet inte erbjuds av med svenska förlag).” – Eva Unemo Wahlfridsson, bibliotekschef vid Sophiahemmet högskola

”Att få material från andra bibliotek till våra användare. Vissa leveranser har varit försenade/inte kommit. Att nå ut till studenterna.” – Biblioteket vid fakulteten för humaniora och teologi vid Lunds universitet.

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Ett sätt att splittra samhället på djupet

Motståndet mot en lag om anmälningsplikt är massivt. Det stod klart – om någon tidigare svävade i ovisshet om saken – under ett seminarium i riksdagen på onsdagsförmiddagen.”Det är Pandoras box – vägen in i ett angiverisamhälle.”

29 maj 2024 • 3 min

Politik

Samtal om anmälningsplikten i riksdagen

Vad skulle en ny lag om anmälningsplikt innebära i praktiken? I morgon, onsdag, debatteras frågan av riksdagsledamöterna Muharrem Demirok (C), Amanda Lind (MP), Magnus Resare (M) och Camilla Mårtensen (L).

28 maj 2024 • 2 min

Digitalisering

AI bidrar till samtal om EU

I Karlskrona kan biblioteksbesökarna snacka EU med en chattrobot. AI görs därmed till en del av ett utvidgat referenssamtal, säger Bengt-Gunnar Österberg, bibliotekarie och platsansvarig för stadsbiblioteks digitala center.

27 maj 2024 • 3 min

Nyheter

Finska tips om nationellt e-bibliotek

Omvärldsbevakning, AI och tips att ta med sig för den som vill skapa nationellt e-bibliotek var några frågor som lyftes på Biblioteteksdagarnas första dag på Sara kulturhus i Skellefteå.

22 maj 2024 • 8 min

Nyheter

Vill göra sjukhusbiblioteken synligare

Sjukhusens bibliotek berörs när de ekonomiskt krisande regionerna ska spara pengar. Det kan försämra vårdkvaliteten, hävdar Anna Videfrost, ordförande i Föreningen Sveriges sjukhusbibliotekschefer, SSBC.

21 maj 2024 • 3 min