Dubbelt guld för Biblioteksbladet

9 nov 2023 • 2 min

Biblioteksbladet knep guldet i två kategorier på Publishinggalan 2023. ”Fantastiskt roligt”, säger chefredaktör Thord Eriksson.

Biblioteksbladet var nominerad i två kategorier: Medlemstidningar yrke och Digital produktion. Och det blev alltså guld i båda kategorierna. Det nummer som prisades var nummer 4, 2022, med en granskning av den internationella biblioteksfederationen Ifla. Då gjordes även en digital edition översatt till engelska, därav de dubbla priserna.

Biblioteksbladet nummer 4, Ifla-numret, 2022.

Motiveringen i kategorin Medlemstidningar yrke löd: ”För en seriös och engagerande tidning, med vågad layout, god typografi och suggestiva illustrationer.”

I Ifla-numret granskades turerna kring den internationella biblioteksfederationen där generalsekreteraren misstänktes för både ekonomiska oegentligheter och en minst sagt omodern ledarstil som ledde till att medarbetare blev sjuka och lämnade federationen. Huvudreportaget i tidningen skrevs av Lisa Bjurwald och Tzenko Stoyanov har gjort illustrationerna. AD är Christian Williamsson.

Texterna, som hade relevans för och lästes över hela världen, översattes och utöver det vanliga magasinet som kommer ut fyra gånger per år publicerades en särskild digital utgåva av Ifla-numret. Detta vann också guld på Publishinggalan med motiveringen: ”För hög konstnärlig verkshöjd, välskrivna texter, god typografi och en layout som sticker ut.”

– Det är glädjande och uppmuntrande att hårt arbete och höga ambitioner uppmärksammas och premieras, säger Thord Eriksson, chefredaktör för Biblioteksbladet.

 

Den engelska editionen hittar du här:

Biblioteksbladet 4, 2022. In English

Fler texter från granskningen av Ifla finns här:

›› Rädsla. Sjukdom. Tystnad.

›› Allvarliga anklagelser mot Iflas generalsekreterare – ”Jag är skakad”

›› Nödropet från personalen: ”Soul killer”, ”Where careers go to die”

›› Trakasserier och mobbning sedan 2019

›› Avsatt chef ansvarig för Bill Gates-miljoner

 

 

 

Jesper Rönndahl var konfrencier på Publishinggalan och delade ut priserna. På scenen Annika Clemens, Thord Eriksson och Silvia Ernhagen, generalsekreterare på Svensk biblioteksförening. Foto: Helene Claesson Jennische

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Vill göra sjukhusbiblioteken synligare

Sjukhusens bibliotek berörs när de ekonomiskt krisande regionerna ska spara pengar. Det kan försämra vårdkvaliteten, hävdar Anna Videfrost, ordförande i Föreningen Sveriges sjukhusbibliotekschefer, SSBC.

21 maj 2024 • 3 min

Nyheter

Så ska bokens värde säkras

Politiken bryr sig inte om litteraturen. Det anser Sveriges författarförbund som samlar representanter från litteraturområdet för att stärka branschens intressen.

15 maj 2024 • 2 min

Politik

Få "library lovers" i Sverige

I en ansats att lyfta biblioteksfrågorna har organisationen Public Libraries 2030 utmanat EU-parlamentariker att bli en biblioteksälskare, en "library lover". I Sverige är det bara en politiker som har antagit utmaningen.

7 maj 2024 • 3 min