Dubbelt guld för Biblioteksbladet

9 nov 2023 • 2 min

Biblioteksbladet knep guldet i två kategorier på Publishinggalan 2023. ”Fantastiskt roligt”, säger chefredaktör Thord Eriksson.

Biblioteksbladet var nominerad i två kategorier: Medlemstidningar yrke och Digital produktion. Och det blev alltså guld i båda kategorierna. Det nummer som prisades var nummer 4, 2022, med en granskning av den internationella biblioteksfederationen Ifla. Då gjordes även en digital edition översatt till engelska, därav de dubbla priserna.

Biblioteksbladet nummer 4, Ifla-numret, 2022.

Motiveringen i kategorin Medlemstidningar yrke löd: ”För en seriös och engagerande tidning, med vågad layout, god typografi och suggestiva illustrationer.”

I Ifla-numret granskades turerna kring den internationella biblioteksfederationen där generalsekreteraren misstänktes för både ekonomiska oegentligheter och en minst sagt omodern ledarstil som ledde till att medarbetare blev sjuka och lämnade federationen. Huvudreportaget i tidningen skrevs av Lisa Bjurwald och Tzenko Stoyanov har gjort illustrationerna. AD är Christian Williamsson.

Texterna, som hade relevans för och lästes över hela världen, översattes och utöver det vanliga magasinet som kommer ut fyra gånger per år publicerades en särskild digital utgåva av Ifla-numret. Detta vann också guld på Publishinggalan med motiveringen: ”För hög konstnärlig verkshöjd, välskrivna texter, god typografi och en layout som sticker ut.”

– Det är glädjande och uppmuntrande att hårt arbete och höga ambitioner uppmärksammas och premieras, säger Thord Eriksson, chefredaktör för Biblioteksbladet.

 

Den engelska editionen hittar du här:

Biblioteksbladet 4, 2022. In English

Fler texter från granskningen av Ifla finns här:

›› Rädsla. Sjukdom. Tystnad.

›› Allvarliga anklagelser mot Iflas generalsekreterare – ”Jag är skakad”

›› Nödropet från personalen: ”Soul killer”, ”Where careers go to die”

›› Trakasserier och mobbning sedan 2019

›› Avsatt chef ansvarig för Bill Gates-miljoner

 

 

 

Jesper Rönndahl var konfrencier på Publishinggalan och delade ut priserna. På scenen Annika Clemens, Thord Eriksson och Silvia Ernhagen, generalsekreterare på Svensk biblioteksförening. Foto: Helene Claesson Jennische

0 kommentarer

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min