E-boksleverantören Axiell media säljs till Publizon

14 mar 2023 • < 1 min

Axiell group säljer Axiell media till danska e-boksdistributören Publizon som nu blir Nordens ledande digitala bokdistributör.

Publizon A/S som köper Axiell media AB har i flera år försett danska förlag och bibliotek med digitala böcker. Företaget står bakom den digitala biblioteksplattformen ”Ereolen” som förser alla danska folkbibliotek med digital litteratur. Med köpet av Axiell media, som är den del av Axiell group som levererar och distribuerar digitala produkter och tjänster för bibliotek och skolor, blir Publizon den ledande aktören på området i Norden.

Lasse Nyrup, vd på Publizon, beskriver köpet som en unik möjlighet att skapa en distributionslösning i världsklass.

– Volym är en viktig faktor för att skapa en attraktiv lösning för publicister och med förvärvet av Axiell media kortar vi avståndet till nya marknader på ett ögonblick, säger han i ett pressmeddelande.

Eva Houltzén, tidigare vd för Axiell media, följer med till Publizon och blir vd för de svenska och finska bolagen.

Joel Sommerfeldt, vd och koncernchef för Axiell group är, enligt pressmeddelandet, nöjd med försäljningen.

– Jag är stolt över att vi har hittat ett sätt att driva marknaden för e-media och streamade böcker framåt på det sätt den förtjänar samt att vi hittat en ny ägare som kan fortsätta att stärka erbjudandet på marknaden, säger han.

0 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan

Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.

29 sep 2023 • 3 min

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min