E-boksleverantören Axiell media säljs till Publizon

14 mar 2023 • < 1 min

Axiell group säljer Axiell media till danska e-boksdistributören Publizon som nu blir Nordens ledande digitala bokdistributör.

Publizon A/S som köper Axiell media AB har i flera år försett danska förlag och bibliotek med digitala böcker. Företaget står bakom den digitala biblioteksplattformen ”Ereolen” som förser alla danska folkbibliotek med digital litteratur. Med köpet av Axiell media, som är den del av Axiell group som levererar och distribuerar digitala produkter och tjänster för bibliotek och skolor, blir Publizon den ledande aktören på området i Norden.

Lasse Nyrup, vd på Publizon, beskriver köpet som en unik möjlighet att skapa en distributionslösning i världsklass.

– Volym är en viktig faktor för att skapa en attraktiv lösning för publicister och med förvärvet av Axiell media kortar vi avståndet till nya marknader på ett ögonblick, säger han i ett pressmeddelande.

Eva Houltzén, tidigare vd för Axiell media, följer med till Publizon och blir vd för de svenska och finska bolagen.

Joel Sommerfeldt, vd och koncernchef för Axiell group är, enligt pressmeddelandet, nöjd med försäljningen.

– Jag är stolt över att vi har hittat ett sätt att driva marknaden för e-media och streamade böcker framåt på det sätt den förtjänar samt att vi hittat en ny ägare som kan fortsätta att stärka erbjudandet på marknaden, säger han.

0 kommentarer

Senaste nytt

Reportage

Sommarläsning till hängmattan

Sommarregn, sol och bad och förhoppningsvis en välförtjänt ledighet med tid för läsning. Mellan böckerna kanske också lite läsning om bibliotek. Missade du något under våren? Här finns chansen att ta igen.

5 jul 2024 • 4 min

Nyheter

Almedalen 2024: Brotten mot kulturarvet

Riksbibliotekarie Karin Grönvall och riksantikvarie Susanne Thedéen samtalade om hur samhället kan bli bättre på att förhindra brott mot kulturarvet – och komma åt dem som begår brotten. Dessutom berättar åklagare Eva Wintzell om jakten på boktjuvarna i ett inslag.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Vetenskap för miljarder

En för de flesta okänd, men hittills säker, investering är den i vetenskapliga tidskrifter som omsätter miljarder varje år. Det medför stora kostnader för bibliotek och forskare. Panelen med Pamela Schultz Nybacka, Pelle Snickars och Wilhelm Widmark debatterade. Se hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Bibliotekens betydelse i kris

När biblioteken utnämns som en samhällsviktig verksamhet i tider av kris och i värst fall krig, hur går det då med självständigheten? Linda Wagenius resonerade om den frågan tillsammans med Helene Öberg och Lisa Mobrand. Hör hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Ett förlorat kulturarv

Få poddar och youtube-kanaler samlas in och sparas för framtiden. Hur ska minnet av 2020-talet räddas? Hör hela samtalet med Karin Grönvall, Pelle Snickars, Ewa Pihl Krabbe (S) och Marie-Louise Hänel Sandström (M).

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Försvaret av det fria ordet

Silvia Ernhagen, Jesper Bengtsson och Brit Stakston diskuterade hur vi ska se till att inte få ett samhälle där böcker förbjuds på biblioteken. "Vi har en bekymrande förkärlek för att importera allt som kommer från USA."

4 jul 2024 • < 1 min

Essä

Juridisk tvångströja kräver kreativa omvägar

Tidigare har det krävts lagbrott för att rädda kulturarv som annars gått förlorat. Kanske går det att dra nytta av dessa exempel när en digitalt uppdaterad pliktexemplarslag ska implementeras, skriver Pelle Snickars, professor i digitala kulturer.

1 jul 2024 • 7 min