E-boksleverantören Axiell media säljs till Publizon

14 mar 2023 • < 1 min

Axiell group säljer Axiell media till danska e-boksdistributören Publizon som nu blir Nordens ledande digitala bokdistributör.

Publizon A/S som köper Axiell media AB har i flera år försett danska förlag och bibliotek med digitala böcker. Företaget står bakom den digitala biblioteksplattformen ”Ereolen” som förser alla danska folkbibliotek med digital litteratur. Med köpet av Axiell media, som är den del av Axiell group som levererar och distribuerar digitala produkter och tjänster för bibliotek och skolor, blir Publizon den ledande aktören på området i Norden.

Lasse Nyrup, vd på Publizon, beskriver köpet som en unik möjlighet att skapa en distributionslösning i världsklass.

– Volym är en viktig faktor för att skapa en attraktiv lösning för publicister och med förvärvet av Axiell media kortar vi avståndet till nya marknader på ett ögonblick, säger han i ett pressmeddelande.

Eva Houltzén, tidigare vd för Axiell media, följer med till Publizon och blir vd för de svenska och finska bolagen.

Joel Sommerfeldt, vd och koncernchef för Axiell group är, enligt pressmeddelandet, nöjd med försäljningen.

– Jag är stolt över att vi har hittat ett sätt att driva marknaden för e-media och streamade böcker framåt på det sätt den förtjänar samt att vi hittat en ny ägare som kan fortsätta att stärka erbjudandet på marknaden, säger han.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Bibliotek oförberedda på lag om tillgänglighet

Nästa sommar träder en ny lag om tillgängliga medier i kraft. Myndigheten för tillgängliga medier informerar just nu bibliotekspersonal, men bilden är ännu oklar. "Vi vet inte riktigt hur bibliotek och läsare kommer påverkas."

23 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min