Festligt när bibliotekspriser delades ut
17 nov 2022 • 5 min
Applåder, blommor och plaketter delades ut när författare, bildkonstnärer och bibliotekarier prisades på Svensk biblioteksförenings kansli på torsdagskvällen.

Prisutdelning på Svensk biblioteksförening 2022.
Det var fullsatt i hörsalen på Svensk biblioteksförenings kansli i centrala Stockholm när årets priser skulle delas ut. Priserna gick till såväl författare som bildsättare och, givetvis, bibliotekarier. Skratt, applåder och glada miner avlöste varandra.
Bland pristagarna fanns gänget som jobbar på folkbiblioteket i en liten kommun i södra delen av Östergötland, på gränsen till Småland. Med personlighet och energi har personalen på Ydre bibliotek jobbat för att bygga relationer med läsarna. Årets Bengt Hjelmqvists pris för framstående insatser på folkbiblioteksområdet gick till biblioteket i en av landets minsta kommuner, med bara 3 700 invånare.

– Vi har tagit fasta på att bli ett personligt bibliotek och låta låntagarna vara med och styra verksamheten, sade Christine Åström, en av pristagarna på scenen.
Priset på 25 000 kronor ska de använda för att fortsätta med det arbete de har startat.

Greta Renborgs pris, för biblioteksanställda som har lyckats med god marknadsföring, gick till Elisabeth Skog och Jeanette Malm från Halmstads bibliotek.
– Ni har verkligen lyckats sätta biblioteket på kartan, konstaterade kvällens konferencier, Eva Fred.
Efter att ha gått en utbildning i biblioterapi har de startat flera grupper och på så sätt spridit vetskapen om biblioteket till nya grupper. Bland annat kommunens beroendeenhet har hört av sig med fråga om samarbete, något som har lett till nya besökare.
– Påfallande många av dem hade aldrig varit på bibblan tidigare, men i princip alla gick ut därifrån med en bok under armen och ett lånekort i handen och de har varit skitstolta, berättade Elisabeth Skog.

Vandringspriset för Årets mobila bibliotek gick till bokbussarna i Göteborg och projektledare Albin Berggren tog emot priset på scen.
– När barnen kommer in i bokbussarna får de ofta en wow-upplevelse. Miljön är gjord för att väcka fantasin.

Kvällens nyaste pris, Barnrättsutmärkelsen Elefanten, delades ut första gången 2019. 2022 gick det till Athanasios Patsias, enhetschef vid Biblioteken i Malmö, för arbetet med att ta fram en resurskartläggningsmodell.
– Vi ville kolla hur det ser ut i verkligheten, är barn och unga en prioriterad grupp. Vi tog fram modeller för att mäta tre områden: personal, lokalytor och våra programbudgetar.
Det visade sig att prioriteringen mot barn och unga inte var så stor i Malmö som man kanske hade trott.
– Det visade att vi lägger 18 procent av vår arbetstid på direktkontakt med barn, det kanske inte är riktigt tillräckligt. Vi har en del att jobba med, sade Athanasios Patsias från scen.

Molly Zimmerman-Feely tog emot 2022 års Collijnpris för bästa uppsats inom biblioteks- och informationsvetenskap. I uppsatsen studerade hon hur nyhetsmedier på tjeckiska förhöll sig till falsk information som spreds under pandemins första månader.

Aniarapriset för författare av skönlitteratur för vuxna gick till Hans Gunnarsson för novellsamlingen Bor man i Bromma. Priset består av en skulptur av Linnéa Jörpeland och en prissumma på 50 000 kronor.

Elsa Beskow-plaketten gick till Jonas Tjäder och Maja Knochenhauer för boken Bokstavshusen, en unik ABC-bok där varje bokstav har ett eget hur. Bokstaven B har givetvis biblioteket. Boken har varit så pass framgångsrik att intressenter från Sydamerika har hört av sig och boken nu ska göras i spansk version.

Elaf Ali tog emot Carl von Linné-plaketten för bästa fackbok för barn eller ungdomar för sin bok Vem har sagt något om kärlek? En själbiografisk bok som beskriver det hedersförtryck Elaf Ali växte upp i.
– Boken innehåller faktaavsnitt för att visa att det här är större än mig och min familj, berättar hon.
– Det var också viktigt att mina föräldrar skulle komma till tals. Jag ville ha pappas syn på det han tänkte då och vad han tänker nu.
För hennes pappa ändrade sig till slut, men processen med att jobba med boken var tuff.
– Det var otroligt jobbigt och mycket tårar. Men efteråt är jag tacksam över att jag valde att göra det.
Hon berättade också om hur hon inte hade någon att vända sig till när hon var ung, något som har blivit bättre. Så sent som hösten 2022 har Skolverket lagt in hedersbegreppet i läroplanen.
– Det tog mig lång tid att fatta vad jag var utsatt för.

Nils Holgersson-plaketten, som första gången delades ut 1950 till Astrid Lindgren, gick 2022 till Annelie Drewsen för boken Prinsen av Porte de la Chapelle. Huvudpersonen är en pojke som ursprungligen kommer från Afghanistan och har befunnit sig i Sverige i några år när han får reda på att han inte får stanna. Han tar sig genom Europa till Frankrike och försöker klara sig där.
– Jag jobbade som gymnasielärare och mötte de här personerna, för de finns på riktigt. Det är därför jag skriver om det.

Senaste nytt

Lämnar Iflas styrelse i protest
Halo Locher lämnar Iflas styrelse med omedelbar verkan. Anledningen är förfarandet när organisationen ska rekrytera ny generalsekreterare. ”Inte förenligt med mitt samvete.”
29 mar 2023 • < 1 min

Ministermöten om skolbibliotek och armlängds avstånd
Samtalen om armlängds avstånd fortsätter i dag, onsdag. Nu med kulturminister Parisa Liljestrand. Dessutom träffar Svensk biblioteksförening både kulturministern och skolminister Lotta Edholm för prata läsning och skolbibliotek.
29 mar 2023 • < 1 min

Startar bibliotek för social rättvisa
Organisationen Helamalmö startar sitt andra bibliotek. Ambitionen är samarbeta med universitetsbibliotek runtom i landet. ”När nya rapporter kommer så ska man kunna läsa dem hos oss”, säger verksamhetsledaren Nicolas Lunabba.
28 mar 2023 • 2 min

Bibliotekarier med särskilt fokus på regnbågsfrågor
Västerås är det första folkbiblioteket i Sverige med så kallade regnbågsbibliotekarier. De tre är specialiserade på hbtq-frågor och hbtq-relaterad litteratur.
28 mar 2023 • 3 min

Behövs folkbibliotekens eget museum?
Trots uppmärksamhet och uppskattning är framtiden för Biblioteksmuseet i Borås oviss. Det behövs bidrag till drift och fler engagerade individer – "och det brådskar", skriver Biblioteksmuseiföreningens ordförande Tommy Olsson.
27 mar 2023 • 3 min

Biblioteket som vägrade brinna: 90 år av demokrati och frihetskamp
Den tyska utrotningen började med ett angrepp mot ett bibliotek. "Där var vi 1933 och dit tycks vi återvända 2023. Vad kan vi göra?", skriver Niklas Ferdinand Carlsson.
24 mar 2023 • 5 min

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns
Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.
23 mar 2023 • 2 min

Fortsatt brist på bibliotekarier
Det finns gott om jobb för bibliotekarier och utsikterna ser lika goda ut för den som kommer ut på arbetsmarknaden om fem år, enligt en rapport från Saco.
21 mar 2023 • < 1 min

Ukrainska bibliotekarier kämpar för att rädda kulturarvet
276 ukrainska bibliotek har skadats i kriget. 47 har förstörts helt och 42 bibliotek har förlorat alla sina samlingar. Och det är siffror som förändras varje dag, poängterar Tetiana Chorna, universitetsbibliotekarie på Kiev-Mohyla-akademin, på besök i Uppsala.
20 mar 2023 • 3 min

Ansökte om tillträdesförbud – åklagaren sa nej
Stockholms stadsbiblioteks ansökan om tillträdesförbud för en besökare nekades av Västerorts åklagarkammare. Anledningen är att Tensta bibliotek delar lokaler med ett medborgarkontor.
20 mar 2023 • 2 min

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan
Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.
17 mar 2023 • 2 min

Axiells vd: Andra bolag är bättre än vi på mediemarknaden
Försäljningen av Axiell media innebär inte att Axiell group vill skala ner. Försäljningen var smärtsam, men nödvändig och Axiell vill fortsätta växa på andra sätt, berättar koncernchef Joel Sommerfeldt för Biblioteksbladet.
16 mar 2023 • 2 min
0 kommentarer