Filmfestivaler skyldiga leverera pliktexemplar – hotades av böter
26 aug 2024 • 2 min
När filmfestivaler under pandemin började sända över nätet för att överleva blev konsekvensen att de blev skyldiga att leverera pliktexemplar. Annars hotades de av böter. "Det var ett jättestort jobb", säger Julia Granath från Föreningen Sveriges filmfestivaler.
Att leverera pliktexemplar innebar mycket merjobb för filmfestivalerna, berättar Julia Granath, ordförande i Föreningen Sveriges filmfestivaler.
När pandemin hade ett fast grepp om hela samhället hösten 2020 blev möjligheten att strömma film över nätet faktorn som innebar skillnaden mellan att ställa in eller ställa om. Många valde det senare när det inte längre gick att samla publiken i biosalongerna.
Genom detta steg blev festivalerna skyldiga att börja leverera pliktexemplar av filmerna de visade till Kungliga biblioteket. Julia Granath, ordförande i Föreningen Sveriges filmfestivaler, berättar att detta väckte förvåning och undran.
– Vi köper ju bara rättigheter till en eller två visningar, säger hon.
Festivalen hon själv leder, Buff Filmfestival i Malmö, gick snabbt med på kraven, trots att de var förknippade med mycket extra arbete för en organisation med små resurser.
– När vi fick hotet om vite så började vi leverera, för vi kan inte riskera det. Men det var ett jättestort jobb. Och jag vet flera andra som också bara har kapitulerat och inte orkat driva saken, säger Julia Granath.
Stockholms filmfestival var inte lika medgörlig utan ansökte i slutet av 2022 om dispens från KB:s krav. Argumenten var att visningarna inte varit riktade till allmänheten utan till medlemmar och att de företrädesvis utländska filmerna inte rört ”svenska förhållanden”, och därmed inte levde upp till kriterier som avgör om pliktlagstiftningen ska gälla.
Rättade sig efter kraven efter hot om vite
En delgivningsman sökte i slutet av förra året upp festivalens styrelseordförande utanför dennes hem i Stockholms skärgård, och delgav honom detta besked.
Festivalen skulle bli skyldigt att betala vite om inte ett 70-tal filmer levererades till KB senast i slutet av maj. Även Stockholms filmfestival har rättat sig efter KB:s krav.
– Vi förstår deras målbild, men det har varit svårt att förstå varför det här gäller oss då vi som festival inte äger rättigheterna till filmerna, säger programchefen Beatrice Karlsson.
Leveranserna innebär ett konkret arbete med att kontakta bolagen som har rättigheterna till varje enskild film för att få dem att godkänna att de skickas till KB för att sparas där.
– En del tycker att det är en märklig förfrågan. Och det går väl i linje med det vi och många andra festivaler har försökt uttrycka: i och med att det inte är vi som har rättigheterna till filmerna är det märkligt att vi blir skyldiga att lämna in dem, säger Beatrice Karlsson.
Vissa, i synnerhet mindre bolag med smalare utgivning, tillåter inte att deras filmer skickas till KB.
– De vänder sig emot att hela filmfilen ska lämnas in, att det inte räcker med filmfakta och kontaktuppgifter.
Under den senaste upplagan av Stockholms filmfestival i höstas förekom ingen streaming. Förändringen var ingen konsekvens av pliktleveranserna, enligt Beatrice Karlsson.
– Vi hade nyligen vår juniorfilmfestival och där vill vi vara en nationell plattform, så då använde vi det digitala.
Att detta innebär att filmer lämnas till KB finns nu inskrivet i festivalens avtal med filmdistributörerna.
– Vi har fått svar från rättighetsinnehavare som säger att de aldrig mer kommer att tacka ja till digitalt deltagande på festivaler i Sverige, säger Beatrice Karlsson.
Artikeln publicerades i Biblioteksbladet nummer 2, 2024, Numret om e-plikten.
Senaste nytt
Unik studenthistoria digitaliserad
Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”
23 jan 2025 • 3 min
KB:s insamling av medier fortsatt viktig – även under krig
Kungliga biblioteket begärde 46 extra miljoner för att göra nationalbiblioteket redo i fall av krig. Men det blev inga extrapengar från regeringen och KB måste göra omprioriteringar för att göra nödvändiga förberedelser.
22 jan 2025 • < 1 min
Metoder från skolan dämpade stöket
Biblioteket i Broby hade problem med stökiga ungdomar. Nya grepp och ett nytt bemötande har gjort situationen bättre. "Bara genom att säga välkommen så skapar du någonting."
21 jan 2025 • 6 min
Nya projekt för ung läsning följs för kunskapsinhämtning
Speaker's Corner, läsambassadörer och läsvisare. Åtta biblioteksprojekt har valts ut som särskilt intressanta för att öka ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
20 jan 2025 • 2 min
Ambulans för böcker ska rädda tryckt kulturarv
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Beredskapsplan gör det synligt vad bibliotek kan bidra med
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Los Angeles: Bibliotek hjälper och brinner
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Bibliotekens verksamhet kartlagd för att utnyttjas vid bedrägeri
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Dansk encyklopedi ratar Meta
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
SvD:s ledarsida klipper och klistrar
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Välkommet besked om tillgänglighetslagen
Nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet av tillgänglighetsdirektivet försenas för e-böcker. Branschens aktörer är nöjda över beskedet.
9 jan 2025 • 2 min
Uppskjuten tillgänglighet
EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.
7 jan 2025 • < 1 min
0 kommentarer