Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
1 jun 2018 • 2 min
Reaktionerna har varit starka efter att budgeten för Kortedala bibliotek har stramats åt. Nu vill allmänheten visa sitt stöd för biblioteket och på söndag arrangeras en fest.
I december öppnar Världslitteraturhuset, ett nytt mångspråksbibliotek i Gamlestaden i Göteborg. Det har lett till att budgeten för tre folkbiblioteken i stadsdelen Östra i Göteborg har blivit 20 procent mindre.
– På grund av omfördelningen har medlen minskat mycket mer för Kortedala bibliotek, tidigare hade vi drygt 5,6 miljoner kronor och nästa år får vi ungefär 3 miljoner, alltså drygt hälften, säger Kerstin Årre, bibliotekschef i Östra Göteborg.
Det har tidigare funnits planer på att flytta biblioteket en billigare lokal, men nu har beslut tagits om att biblioteket ska bli kvar på samma plats. Men den åtstramade budgeten innebär mindre verksamhet.
– Biblioteket kommer inte att flyttas men vi får färre tjänster och det ska flytta in andra verksamheter i lokalerna för att bekosta hyran. Vi kommer inte att få ett bibliotek som motsvarar behovet i Kortedala, och det har lett till starka reaktioner från allmänheten, något vi är glada över eftersom det visar vad biblioteket betyder för de boende i området, säger Kerstin Årre.
Läraren Catherine Holt har varit med och bildat en protestgrupp på Facebook med drygt 1 600 medlemmar. Gruppen har samlat in 4 100 namnunderskrifter för att få politikerna att ändra sitt beslut.
– Jag bor i Bergsjön som ligger nära Kortedala och besöker ofta biblioteket med min dotter. De har en väldigt fin barnavdelning. Jag vikarierar också som lärare och ser i mitt arbete hur biblioteket fungerar som ett bra komplement till skolan, det hjälper barnen att nå målen. Det här är ett område som har mycket problem med trångboddhet och elever har inte alltid möjlighet till studiero hemma, därför är biblioteket viktigt för dem, säger Cathrine Holt.
På söndag arrangerar protestgruppen en fest på Kortedala torg
– Det är ett sätt att göra Kortedalaborna engagerade. Vi ser biblioteket som en demokratisk mötesplats, en plats där vi överbygger skillnader mellan människor och träffas över åldersgränser och etniska- och sociala gränser. Biblioteket är en demokratisk inkluderande mötesplats och det vill vi återskapa på festen, du ska kunna komma dit och vara delaktig oavsett vem du är.
Vad händer på festen?
– Det blir livemusik, en clown, ansiktsmålning och ett bokbord där man kan byta barnböcker med varandra. Det kommer också att finnas speakers corner dit besökare kan komma och säga sin mening om kommunens beslut eller prata om vad biblioteket betyder. Vi har även bjudit in politikerna som får komma och säga sin mening, säger Catrine Holt.
Den tyska utrotningen började med ett angrepp mot ett bibliotek. Böcker brändes och en av historiens första kända transpersoner antas ha mördats vid attacken. "Där var vi 1933 och dit tycks vi återvända 2023. Vad kan vi göra?", skriver Niklas Ferdinand Carlsson.
24 mar 2023 • 5 min
Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.
23 mar 2023 • 2 min
Det finns gott om jobb för bibliotekarier och utsikterna ser lika goda ut för den som kommer ut på arbetsmarknaden om fem år, enligt en rapport från Saco.
21 mar 2023 • < 1 min
276 ukrainska bibliotek har skadats i kriget. 47 har förstörts helt och 42 bibliotek har förlorat alla sina samlingar. Och det är siffror som förändras varje dag, poängterar Tetiana Chorna, universitetsbibliotekarie på Kiev-Mohyla-akademin, på besök i Uppsala.
20 mar 2023 • 3 min
Stockholms stadsbiblioteks ansökan om tillträdesförbud för en besökare nekades av Västerorts åklagarkammare. Anledningen är att Tensta bibliotek delar lokaler med ett medborgarkontor.
20 mar 2023 • 2 min
Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.
17 mar 2023 • 2 min
Försäljningen av Axiell media innebär inte att Axiell group vill skala ner. Försäljningen var smärtsam, men nödvändig och Axiell vill fortsätta växa på andra sätt, berättar koncernchef Joel Sommerfeldt för Biblioteksbladet.
16 mar 2023 • 2 min
Axiell group säljer Axiell media till danska e-boksdistributören Publizon som nu blir Nordens ledande digitala bokdistributör.
14 mar 2023 • < 1 min
Örebro bibliotek har anställt en bibliotekssocionom och därmed försökt definiera gränsen för bibliotekssystemet. Genom att ta vårt uppdrag på allvar kan vi hjälpas åt att överbrygga klyftorna i samhället, skriver Lars Hilmersson och Lotta Perkiö.
14 mar 2023 • 4 min
Silvia Ernhagen. Så heter Svensk biblioteksförenings nya generalsekreterare. Hon ser fram emot att driva bibliotekspolitik och tycker att det demokratiska uppdraget är "otroligt viktigt".
14 mar 2023 • 3 min
I 18 år har Thomas Öhnell levererat lästips och begärt in sena boklån från långtidsdömda på Hall. När nya regeringen ropar efter hårdare straff och högre murar är det inte första gången han hör det. ”Jag blir alltid lite orolig.”
13 mar 2023 • 4 min
Efter Biblioteksbladets avslöjanden om missförhållanden har den tyska organisationen VDB ställt frågor till Ifla. Uteblivna svar gör att VDB tills vidare avstår från att delta i arbete rörande organisationen.
10 mar 2023 • 2 min
0 kommentarer