BBL testar: Nya appen Härlitt

29 maj 2017 • 2 min

Länsbiblioteket i Västerbotten har lanserat en ny app för alla som är intresserade av västerbottniska författare – och vi har testat den!

Några bilder från appen.
Några bilder från appen.

Västerbottens litteratur presenteras på ett modernt och interaktivt sätt i nya appen Härlitt. Det här ligger i tiden. I stället för att besökaren hänvisas till metallskyltar på fasader eller tryckta foldrar får hen en egen guide direkt i mobilen.

När appen öppnas visas en karta över Västerbotten med symboler för platser och spår. Sedan är det bara att börja. På kartan visas din position och bakom symbolen ”plats” går det att läsa om platser som skildras i litterära verk, skrivna av både nya och gamla författare.

Det gamla fängelset i Umeå. Foto: Stina Loman
Det gamla fängelset i Umeå. Foto: Stina Loman

Den som går runt i Umeå kan uppleva platser som beskrivs i Frida Åslunds självbiografiska barnbok Folke och Frida. Själv besöker jag det gamla cellfängelset från 1800-talet och med ens förflyttas jag tillbaka i tiden. Jag läser om hur Frida Åslund upplevde fängelset som liten och hur förunderligt det var att porten på gaveln öppnades för besökare trots att det inte fanns några fönster på väggen. Hur visste de att det kom besök?

Det är spännande att uppleva staden på det här sättet och se den växa. Dessutom gör appen att jag vandrar runt på platser jag annars inte skulle gått till som vanlig turist. [fakta id=”16246″]

Texterna är skrivna av särskilt utvalda skribenter. Ett minus är att jag, vad jag kan se, inte kan läsa mer om vad de har för bakgrund.

Förutom platser finns det också ”spår” runt om i landskapet. Dessa låses endast upp när användaren befinner sig intill dem. Spåren behöver inte vara kopplade till litterära verk utan kan vara ögonblicksbilder: Någon som ser tillbaka på sitt gamla jobb som bildlärare i skolan som numera är hotell. Eller en som sitter i timmar på biblioteket och läser serieböcker.

Länsbiblioteket i Västerbotten lanserade en första version i mars och än så länge är det mesta skrivet på svenska. Det är synd eftersom det utesluter många grupper. Jag saknar även fler bilder, hur såg egentligen fängelset ut på 1800-talet?

I det stora hela ett kul och spännande grepp som förhoppningsvis kommer att växa till fler delar av landet.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min

Essä

Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar

Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”

7 jan 2025 • 5 min

Krönika

Biblioteken står inför en guldålder

Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.

19 dec 2024 • 2 min