BBL testar: Nya appen Härlitt
29 maj 2017 • 2 min
Länsbiblioteket i Västerbotten har lanserat en ny app för alla som är intresserade av västerbottniska författare – och vi har testat den!


Västerbottens litteratur presenteras på ett modernt och interaktivt sätt i nya appen Härlitt. Det här ligger i tiden. I stället för att besökaren hänvisas till metallskyltar på fasader eller tryckta foldrar får hen en egen guide direkt i mobilen.
När appen öppnas visas en karta över Västerbotten med symboler för platser och spår. Sedan är det bara att börja. På kartan visas din position och bakom symbolen ”plats” går det att läsa om platser som skildras i litterära verk, skrivna av både nya och gamla författare.

Den som går runt i Umeå kan uppleva platser som beskrivs i Frida Åslunds självbiografiska barnbok Folke och Frida. Själv besöker jag det gamla cellfängelset från 1800-talet och med ens förflyttas jag tillbaka i tiden. Jag läser om hur Frida Åslund upplevde fängelset som liten och hur förunderligt det var att porten på gaveln öppnades för besökare trots att det inte fanns några fönster på väggen. Hur visste de att det kom besök?
Det är spännande att uppleva staden på det här sättet och se den växa. Dessutom gör appen att jag vandrar runt på platser jag annars inte skulle gått till som vanlig turist. [fakta id=”16246″]
Texterna är skrivna av särskilt utvalda skribenter. Ett minus är att jag, vad jag kan se, inte kan läsa mer om vad de har för bakgrund.
Förutom platser finns det också ”spår” runt om i landskapet. Dessa låses endast upp när användaren befinner sig intill dem. Spåren behöver inte vara kopplade till litterära verk utan kan vara ögonblicksbilder: Någon som ser tillbaka på sitt gamla jobb som bildlärare i skolan som numera är hotell. Eller en som sitter i timmar på biblioteket och läser serieböcker.
Länsbiblioteket i Västerbotten lanserade en första version i mars och än så länge är det mesta skrivet på svenska. Det är synd eftersom det utesluter många grupper. Jag saknar även fler bilder, hur såg egentligen fängelset ut på 1800-talet?
I det stora hela ett kul och spännande grepp som förhoppningsvis kommer att växa till fler delar av landet.
Senaste nytt

Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min

Tror på effekt av tillträdesförbudet
I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.
19 jan 2023 • 4 min

Små bibliotek för alla – en rörelse över hela världen
Små bibliotekslådor, Little Free Library, är en läsfrämjande rörelse som har spridit sig över världen. Målet är att få fler barn och unga att läsa.
18 jan 2023 • < 1 min

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot
Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”
17 jan 2023 • < 1 min

Bibliotekarie i topp tio bland unga tjejers önskan om yrke
Att jobba som bibliotekarie må inte vara den största drömmen bland ungdomar, men en färsk rapport visar att yrket finns med på topp tio när unga kvinnor listar vad de kan tänka sig jobba med. Intresset är mindre bland unga män.
17 jan 2023 • 1 min

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek
Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.
16 jan 2023 • < 1 min
0 kommentarer