BBL testar: Nya appen Härlitt

29 maj 2017 • 2 min

Länsbiblioteket i Västerbotten har lanserat en ny app för alla som är intresserade av västerbottniska författare – och vi har testat den!

Några bilder från appen.
Några bilder från appen.

Västerbottens litteratur presenteras på ett modernt och interaktivt sätt i nya appen Härlitt. Det här ligger i tiden. I stället för att besökaren hänvisas till metallskyltar på fasader eller tryckta foldrar får hen en egen guide direkt i mobilen.

När appen öppnas visas en karta över Västerbotten med symboler för platser och spår. Sedan är det bara att börja. På kartan visas din position och bakom symbolen ”plats” går det att läsa om platser som skildras i litterära verk, skrivna av både nya och gamla författare.

Det gamla fängelset i Umeå. Foto: Stina Loman
Det gamla fängelset i Umeå. Foto: Stina Loman

Den som går runt i Umeå kan uppleva platser som beskrivs i Frida Åslunds självbiografiska barnbok Folke och Frida. Själv besöker jag det gamla cellfängelset från 1800-talet och med ens förflyttas jag tillbaka i tiden. Jag läser om hur Frida Åslund upplevde fängelset som liten och hur förunderligt det var att porten på gaveln öppnades för besökare trots att det inte fanns några fönster på väggen. Hur visste de att det kom besök?

Det är spännande att uppleva staden på det här sättet och se den växa. Dessutom gör appen att jag vandrar runt på platser jag annars inte skulle gått till som vanlig turist. [fakta id=”16246″]

Texterna är skrivna av särskilt utvalda skribenter. Ett minus är att jag, vad jag kan se, inte kan läsa mer om vad de har för bakgrund.

Förutom platser finns det också ”spår” runt om i landskapet. Dessa låses endast upp när användaren befinner sig intill dem. Spåren behöver inte vara kopplade till litterära verk utan kan vara ögonblicksbilder: Någon som ser tillbaka på sitt gamla jobb som bildlärare i skolan som numera är hotell. Eller en som sitter i timmar på biblioteket och läser serieböcker.

Länsbiblioteket i Västerbotten lanserade en första version i mars och än så länge är det mesta skrivet på svenska. Det är synd eftersom det utesluter många grupper. Jag saknar även fler bilder, hur såg egentligen fängelset ut på 1800-talet?

I det stora hela ett kul och spännande grepp som förhoppningsvis kommer att växa till fler delar av landet.

0 kommentarer

Senaste nytt

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min