Bibliotekslabbet i Mölndal

4 nov 2013 • < 1 min

Ett digitalt bibliotek utan böcker, en öppen mötesplats och experimentverkstad där framtidens bibliotek kan växa fram – så kan Bibliotekslabbet...

Ett digitalt bibliotek utan böcker, en öppen mötesplats och experimentverkstad där framtidens bibliotek kan växa fram – så kan Bibliotekslabbet i Mölndal beskrivas. I fredags smygöppnade man med bl a en teckningsworkshop.

Bibliotekslabbet är en ny öppen mötesplats för alla belägen i Mölndals centrum. Det som letar efter fysiska böcker letar förgäves – Bibliotekslabbet är främst ett digitalt bibliotek där man har möjlighet att låna en dator, läsa dagstidningar på surfplatta eller bara vara. Men tanken är också att Bibliotekslabbet ska vara en experimentverkstad där besökarna får vara med från början och ta fram det nya bibliotek som ska öppna om ett par åt på samma plats. Idéer och visioner emottages alltså tacksamt.

Bibliotekslabbet kommer att vara öppet på vardagseftermiddagar mellan klockan 14 och 18.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Almedalen

Vi ses i Visby!

Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.

7 jun 2023 • 2 min

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min