Den tänkande bokhyllan
21 dec 2016 • 3 min
En bokhylla som vet vilka böcker låntagarna gillar mest och där författaren på en skärm berättar om verket besökaren håller i. Framtiden är redan här, på biblioteket i Mårtensdal i Helsingfors grannstad Vanda.
Sedan i våras finns en alldeles speciell hylla i Mårtensdals bibliotek. Den kallas till vardags älyhylly (smarta hyllan) och här testas det senaste inom teknologi.
Bibliotekschef Heli Ronkainen och bibliotekarie Lasse Pekkarinen berättar att testhyllan redan delvis förändrat deras arbetssätt.
Vad är detta för hylla?
– Det är en hylla vi inrättade i våras och för ändamålet köpte vi in 200 garanterat populära vuxenböcker. Mest är det romaner men även facklitteratur och allt på finska. Böckerna har försetts med tre stycken klistermärken och det är med hjälp av dessa vi prövar ny teknik. Det märke som har direkt med själva hyllan att göra kallas för RFID, vilket står för Radio-Frequency Identification.
Och hur fungerar det?
– I hyllan finns en särskild läsare som RFID-klistermärket kommunicerar med. Därför registreras det automatiskt när en bok har tagits ur hyllan och när den lämnats tillbaka.
När låntagaren tar ut och tittar på en bok aktiveras en bildskärm i hyllan. Ännu visar den bara skriftlig information rörande boken, men framöver kan exempelvis en video sättas igång där bokens författare själv berättar om sitt verk.
Testhyllan ska även kunna ge tips om vilka böcker låntagarna uppskattar mest?
– Det stämmer och är något vi delvis redan testat. Vi låter låntagarna lägga den bok de ska lämna tillbaka antingen i en hög med ”bra böcker” eller i en annan hög. RFID-systemet läser av det hela och vi bibliotekarier får värdefull information.
Det finns två andra klistermärken i böckerna. Vad är det för märken?
– De kallas NFC-märken och det står för Near Field Communication, på svenska ”närfältskommunikation”. Att använda dem förutsätter att låntagaren har Helmetbibliotekens egen app Taskukirjasto (Fickbiblioteket som BBL skrev om i nr 7) nedladdad. Helmet är ett samarbete mellan biblioteken i Helsingfors samt grannstäderna Vanda, Esbo och Grankulla. Ett av NFC-märkena används vid utlåning. Det enda kunden behöver göra är att lägga mobilen mot märket och sedan genomföra själva lånet.
Vad är vitsen med det?
– Utlåningen blir enklare. Om vi exempelvis anordnar pop up-bibliotek på ett köp-centrum här i närheten kan vi ta med några av de 200 specialmärkta böckerna. Den som har Helmets app i sin mobil kan då genast låna dessa, utan att behöva upp-söka biblioteket. På så sätt kan biblioteket i framtiden nå ut bättre utanför sina egna fyra väggar, exempelvis till skolor och sjukhus.
Okej. Vad är det andra NFC-märket?
– Den leder direkt till en nätsida, där låntagaren med sitt lånekortsnummer kan få rekommendationer utifrån tidigare lån. Det är lite som när man går in och köper böcker på nätet och får rekommendationen ”Du som köpt denna bok är kanske också intresserad av de här”.
Ni är först i Finland med denna ”smarta hylla”. Har ni fått mycket besök av kollegor?
– Inte ännu. En hel del tycker nog att det här med olika konstiga förkortningar verkar svårt. Men tekniken är mycket användarvänlig!
Vad har försöket hittills betytt för er bibliotekarier?
– Hyllan har blivit en slags mittpunkt på biblioteket. Vi sitter inte längre så mycket i diskar utan rör oss och är mer tillgängliga för kunderna. Det är också lättare att fråga bibliotekarien till råds när han eller hon så att säga finns ute på golvet, exempelvis vid testhyllan.
På sikt, hur kan ny teknik ytterligare komma att påverka bibliotekariernas yrkesvardag?
– Det sägs att tekniken kan hota våra jobb. Men det tror vi inte, snarare förändras vår roll. Ju mer vi slipper rena rutinsysslor som att manuellt hålla reda på böcker, desto mer får vi rollen av rådgivare som guidar kunden rätt på biblioteket.
Senaste nytt
Slopade förseningsavgifter – fenomen som länge varit på tillväxt
I Botkyrka har avgifterna precis tagits bort medan Karlskoga tog steget för sex år sedan. ”Det kostade oss mer än vi fick tillbaka.”
15 okt 2024 • 4 min
Stora jättarna på plats när öppen vetenskap diskuteras
Nästa vecka möts företrädare för förlagen och biblioteksvärlden för att prata om öppen tillgång på konferensen Lund Online. Parterna står fortfarande långt ifrån varandra.
14 okt 2024 • 2 min
Nytt ljus på lärosätesbiblioteken
Studenter och yrkesverksamma bibliotekarier, men även ledningarna för universitet och högskolor är målgruppen för en ny antologi om Sveriges lärosätesbibliotek. "Här vill vi ge en övergripande bild som saknats."
11 okt 2024 • 2 min
Därför har Biblioteksbladets coronagrupp bytt namn
Biblioteksbladet hade en stor men sedan länge avsomnad grupp på Facebook. Kunde vi stöpa om den för att få nya insikter om vad som rör sig i bibliotekssektorn? Vägen till ett svar på frågan blev kort och krokig – men nu hoppas jag att vi har hittat fram.
10 okt 2024 • 2 min
Ljudboken har tagit över
Ljudböcker säljer bäst, mer tid läggs på lyssning än på läsning, några av de mest framgångsrika författarna publiceras bara digitalt. Papprets dominans har brutits. Utom på biblioteken.
9 okt 2024 • 10 min
Förbjudna böcker uppmärksammas på norska – ”fantastiskt gensvar”
För första gången hakar hela Norge på Banned books week, men i norskt namn. Gensvaret har varit enormt, berättar initiativtagare på Oslo universitetsbibliotek.
8 okt 2024 • 3 min
Efter ett år av krig – ”Skrämmande tyst”
I våras kritiserade bibliotekarien Soledad Cartagena sina kollegor runtom i landet för passivitet om kriget mellan Israel och Hamas. Vad har hänt sedan dess?
7 okt 2024 • 3 min
Fokus på livet ska slå hål på fördomar
Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.
7 okt 2024 • 4 min
Över 700 deltar i vecka mot bokförbud
Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.
4 okt 2024 • < 1 min
Efter Stärkta bibliotek: ”Utmaning att bibehålla framstegen”
Det statliga stödet Stärkta bibliotek var framgångsrikt, konstaterar Kulturrådet. Nu kvarstår en utmaning i att bibehålla och vidareutveckla de framsteg som blev möjliga tack vare stödet.
3 okt 2024 • < 1 min
V och C efterlyser skarpare lagstiftning om skolbibliotek
Både Vänsterpartiet och Centerpartiet vill se skarpare skrivningar i nya lagen om vilka skolor som kan undantas från kravet på att ha bemannat skolbibliotek.
2 okt 2024 • < 1 min
Internet Archive fällt för pandemibibliotek
Efter ett utslag i domstol reducerar just nu Internet Archive mängden tillgängliga böcker. I ett uttalande skriver arkivets grundare Brewster Kahle att han respekterar domstolen men står fast vid målet att göra skapa nätåtkomst till all kunskap.
2 okt 2024 • 2 min
0 kommentarer