Den tänkande bokhyllan

21 dec 2016 • 3 min

En bokhylla som vet vilka böcker låntagarna gillar mest och där författaren på en skärm berättar om verket besökaren håller i. Framtiden är redan här, på biblioteket i Mårtensdal i Helsingfors grannstad Vanda.

Foto: Sören Viktorsson
Foto: Sören Viktorsson

Sedan i våras finns en alldeles speciell hylla i Mårtensdals bibliotek. Den kallas till vardags älyhylly (smarta hyllan) och här testas det senaste inom teknologi.

Bibliotekschef Heli Ronkainen och bibliotekarie Lasse Pekkarinen berättar att testhyllan redan delvis förändrat deras arbetssätt.

Vad är detta för hylla?

– Det är en hylla vi inrättade i våras och för ändamålet köpte vi in 200 garanterat populära vuxenböcker. Mest är det romaner men även facklitteratur och allt på finska. Böckerna har försetts med tre stycken klistermärken och det är med hjälp av dessa vi prövar ny teknik. Det märke som har direkt med själva hyllan att göra kallas för RFID, vilket står för Radio-Frequency Identification.

Och hur fungerar det?

– I hyllan finns en särskild läsare som RFID-klistermärket kommunicerar med. Därför registreras det automatiskt när en bok har tagits ur hyllan och när den lämnats tillbaka.

När låntagaren tar ut och tittar på en bok aktiveras en bildskärm i hyllan. Ännu visar den bara skriftlig information rörande boken, men framöver kan exempelvis en video sättas igång där bokens författare själv berättar om  sitt verk.

Testhyllan ska även kunna ge tips om vilka böcker låntagarna uppskattar mest?

– Det stämmer och är något vi delvis redan testat. Vi låter låntagarna lägga den bok de ska lämna tillbaka antingen i en hög med ”bra böcker” eller i en annan hög. RFID-systemet läser av det hela och vi bibliotekarier får värdefull information.

Det finns två andra klistermärken i böckerna. Vad är det för märken?

– De kallas NFC-märken och det står för Near Field Communication, på svenska ”närfältskommunikation”. Att använda dem förutsätter att låntagaren har Helmetbibliotekens egen app Taskukirjasto (Fickbiblioteket som BBL skrev om i nr 7) nedladdad. Helmet är ett samarbete mellan biblioteken i Helsingfors samt grannstäderna Vanda, Esbo och Grankulla. Ett av NFC-märkena används vid utlåning. Det enda kunden behöver göra är att lägga mobilen mot märket och sedan genomföra själva lånet.

Vad är vitsen med det?

– Utlåningen blir enklare. Om vi exempelvis anordnar pop up-bibliotek på ett köp-centrum här i närheten kan vi ta med några av de 200 specialmärkta böckerna. Den som har Helmets app i sin mobil kan då genast låna dessa, utan att behöva upp-söka biblioteket. På så sätt kan biblioteket i framtiden nå ut bättre utanför sina egna fyra väggar, exempelvis till skolor och sjukhus.

Okej. Vad är det andra NFC-märket?

– Den leder direkt till en nätsida, där låntagaren med sitt lånekortsnummer kan få rekommendationer utifrån tidigare lån. Det är lite som när man går in och köper böcker på nätet och får rekommendationen ”Du som köpt denna bok är kanske också intresserad av de här”.

Ni är först i Finland med denna ”smarta hylla”. Har ni fått mycket besök av kollegor?

– Inte ännu. En hel del tycker nog att det här med olika konstiga förkortningar verkar svårt. Men tekniken är mycket användarvänlig!

Vad har försöket hittills betytt för er bibliotekarier?

– Hyllan har blivit en slags mittpunkt på biblioteket. Vi sitter inte längre så mycket i diskar utan rör oss och är mer tillgängliga för kunderna. Det är också lättare att fråga bibliotekarien till råds när han eller hon så att säga finns ute på golvet, exempelvis vid testhyllan.

På sikt, hur kan ny teknik ytterligare komma att påverka bibliotekariernas yrkesvardag?

– Det sägs att tekniken kan hota våra jobb. Men det tror vi inte, snarare förändras vår roll. Ju mer vi slipper rena rutinsysslor som att manuellt hålla reda på böcker, desto mer får vi rollen av rådgivare som guidar kunden rätt på biblioteket.

0 kommentarer

Senaste nytt

Politik

SD-kritik mot hbtqi-certifiering och dragqueens

I helgen läser dragqueens sagor på biblioteket i Lomma. Besöket och bibliotekets hbtqi-certifiering har ifrågasatts av Sverigedemokraterna. På biblioteket har kritiken väckt kämpaglöd. ”Nu vill vi ha regnbågsflaggor överallt!”

8 dec 2023 • 3 min

Debatt

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism

Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.

7 dec 2023 • 3 min

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min