Enskede bibliotek nyöppnar

3 dec 2014 • < 1 min

Ännu ett Stockholmsbibliotek har fått ett välbehövligt ansiktslyft. På fredag (den 5 december) slår Enskede bibliotek i Dalens centrum i...

Enskede bibliotek-19Ännu ett Stockholmsbibliotek har fått ett välbehövligt ansiktslyft. På fredag (den 5 december) slår Enskede bibliotek i Dalens centrum i Stockholm åter upp portarna efter ett halvår av renoveringar. Men själva invigningskalaset hålls först lördagen den 17 januari.

Entrén in från torget har blivit handikappvänlig och biblioteket har fått bättre belysning, ny toalett, nytt mötes- och studierum samt sist men inte minst en större barnavdelning. Allt detta har besökarna har efterfrågat, enligt Anna Liljemark, projektledare på Stockholms stadsbibliotek.

– På våren 2013 frågade vi besökarna på vilket sätt biblioteket kunde bli bättre. Svaret var ganska entydigt: en större barnavdelning, bra läsplatser, mer färg på väggarna, bättre belysning, skönare fåtöljer och ett studierum. Och det är det vi nu försöker leva upp till.

Biblioteket ligger intill ett servicehus i vilket det finns ett café och restaurang. Nu finns en öppning mellan de olika verksamheterna som gör att biblioteket blir mer tillgängligt för de som bor i servicehuset och biblioteksbesökarna kan i sin tur lätt slinka in och fika.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Skolbibliotek

Ny lag om skolbibliotek på väg

Elever ska som regel ha tillgång till ett skolbibliotek på sin skola. Och det ska vara bemannat av utbildade bibliotekarier. Det skriver regeringen i det lagförslag som nu skickas till Lagrådet.

17 jun 2024 • 2 min

Nyheter

En hel dag om bibliotek i Almedalen

Under rubriken Biblioteksarenan ägnas en hel dag av Almedalsveckan till samtal om bibliotek. Bland panellisterna finns Kajsa Ravin, Göran Arrius, Brit Stakston och Silvia Ernhagen.

17 jun 2024 • < 1 min

Reportage

Bytte socialtjänsten mot biblioteket

Efter 15 år i socialtjänsten började Gabriella Andersson för tre år sedan att utbilda sig till bibliotekarie. Nu tar hon examen. ”Jag har fått en djupare förståelse för bredden i det här yrket.”

14 jun 2024 • 2 min

Reportage

Ett kulturarv med växande hål

Medieutvecklingen är blixtsnabb, lagarna föråldrade, Kungliga biblioteket ligger efter – och frågor om framtiden möts med politisk tystnad. Samtidigt försöker 13 personer bevara fler minnen av 2020-talet.

7 jun 2024 • 9 min