Enskede bibliotek nyöppnar

3 dec 2014 • < 1 min

Ännu ett Stockholmsbibliotek har fått ett välbehövligt ansiktslyft. På fredag (den 5 december) slår Enskede bibliotek i Dalens centrum i...

Enskede bibliotek-19Ännu ett Stockholmsbibliotek har fått ett välbehövligt ansiktslyft. På fredag (den 5 december) slår Enskede bibliotek i Dalens centrum i Stockholm åter upp portarna efter ett halvår av renoveringar. Men själva invigningskalaset hålls först lördagen den 17 januari.

Entrén in från torget har blivit handikappvänlig och biblioteket har fått bättre belysning, ny toalett, nytt mötes- och studierum samt sist men inte minst en större barnavdelning. Allt detta har besökarna har efterfrågat, enligt Anna Liljemark, projektledare på Stockholms stadsbibliotek.

– På våren 2013 frågade vi besökarna på vilket sätt biblioteket kunde bli bättre. Svaret var ganska entydigt: en större barnavdelning, bra läsplatser, mer färg på väggarna, bättre belysning, skönare fåtöljer och ett studierum. Och det är det vi nu försöker leva upp till.

Biblioteket ligger intill ett servicehus i vilket det finns ett café och restaurang. Nu finns en öppning mellan de olika verksamheterna som gör att biblioteket blir mer tillgängligt för de som bor i servicehuset och biblioteksbesökarna kan i sin tur lätt slinka in och fika.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nytt råd ska rädda kulturarvet

Kungliga biblioteket får tillsammans med en rad andra myndigheter i uppdrag att bilda ett råd för att skydda kulturarvet. ”I en orolig värld blir bibliotekens och arkivens betydelse ännu mer central.”

1 mar 2024 • < 1 min

Krönika

Ingen kan väl vara emot öppen vetenskap?

Demokrati, kunskap och att forsknings­resultat ska göra största möjliga nytta. Det borde räcka som drivkrafter för att göra vetenskapen öppen till 2030, skriver Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Silvia Ernhagen.

1 mar 2024 • 2 min

Ledare

140 miljoner argument för öppen tillgång

De vetenskapliga förlagen tjänar obegripligt mycket pengar. Det drabbar alla, från allmänheten till forskare, när miljoner som kunde ha gått till forskning i stället blir vinst hos världens största kapitalförvaltare.

28 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min