Kunskapsutbyte Växjö-Sydafrika

21 feb 2012 • < 1 min

I början av februari reste åtta representanter från Växjö kommun – bland dem Anna-Karin Axelsson, bibliotekschef i Växjö kommun och...

I början av februari reste åtta representanter från Växjö kommun – bland dem Anna-Karin Axelsson, bibliotekschef i Växjö kommun och en doktorand från Linnéuniversitet – för att besöka kommunens samarbetspart i Sydafrika: Tlokwe City Council, Potchefstroom. Besöket är uppföljning av det besök som gjordes av representanter från Sydafrika i Växjö i slutet av förra året.

Projektet är en fortsättning på ett utbyte kring biblioteksfrågor som skedde under 2009/2010 och innebär en fördjupning inom de områden som identifierades som intressanta och där man såg att det fanns lärdomar att göra från respektive håll. Samarbetet Växjö-Sydafrika syftar till ett kunskapsutbyte kring digitalt berättande, användandet av mobiltjänster, mobila bibliotekstjänster såsom bokbuss och dess sydafrikanska motsvarighet – container libraries – samt integrerade bibliotek. 

Från Växjös sida hade man extra fokus på användandet av mobiltjänster och s k container libraries – enkla bibliotek som sätts upp i kåkstäderna och som lätt kan flyttas när invånarna ger sig av till ställen där jobben finns.

Läs mer i kommande nummer av BBL (nr 2/2012)

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Lätt att få jobb för bibliotekarier

I takt med att AI används alltmer kommer bibliotekariernas kompetens att bli mer eftertraktad. Det spår Saco i sin senaste rapport och slår fast att det kommer att vara fortsatt lätt för bibliotekarier att hitta jobb.

27 mar 2024 • < 1 min

Nyheter

Bildspel: Glittrigt avslut på Marskonferensen

Marskonferensen avslutades med glitter och dans. Men också med allvar. Petter Wallenberg och Inga Tvivel (Jan Ericson) från Bland drakar och dragqueens berättade om sitt arbete och om det hot och hat som nu är deras vardag.

22 mar 2024 • 2 min

Nyheter

KB rustar för krig

Samtidigt som kostnaderna stiger behövs det mer resurser för att ”etablera en ändamålsenlig krigsorganisation”, skriver KB i sitt budgetunderlag för 2025–2027. ”Det kan bli väldigt tuffa prioriteringar”, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.

20 mar 2024 • 2 min