LitteraLund 2012

20 feb 2012 • 2 min

Den 16-21 april arrangerar Lunds kommun för sjunde gången bokfestivalen LitteraLund Festival, en vecka med program för barn, unga och...

Den 16-21 april arrangerar Lunds kommun för sjunde gången bokfestivalen LitteraLund Festival, en vecka med program för barn, unga och vuxna. Nu är programmet klar.

Festivalen består av fyra delar: ett skolprogram, 16-20 april med författarbesök och workshops för skolbarn och skolungdom; Ett offentligt program för ungdomar samt ett likaledes för barn där utgångspunkten är boken och berättelsen med anknytning till andra konstarter.

Konferensprogrammet är satt till den 19-20 april och då möter bibliotekarier, pedagoger, förläggare, journalister och andra som arbetar med barns och ungas läsning närmare trettio svenska, nordiska och internationella gäster. Konferensen rymmer tretton programpunkter – allt från Alfons till urban fantasy. Invigningstalar gör Katti Hoflin, numera chef för Dunkers kulturhus.

De internationella gästerna är Josephine Angelini (USA), som i Starcrossed förvandlar grekisk mytologi till romantisk action, och bilderboksmakarna Stephanie Blake (USA/Frankrike)och Charlotte Gastaut (Frankrike).

Maria Turtschaninoff (Finland) skriver liksom svenska Nene Ormes urban fantasy som utspelas i Helsingfors respektive Malmö. På Litteralund möts de i ett samtal med Elin Fahlstedt, som debuterade 2011, och fantasyveteranen Niklas Krog.

Alfons Åberg fyller fyrtio år! Lund firar med en Alfons-utställning på Kulturen och Gunilla Bergström medverkar i konferensprogrammet.

LitteraLund sätter fokus på frågor och händelser i tiden genom debatter och samtal. I år handlar det om barns och ungas delaktighet och eget skapande med medverkande bl a från ALMA, Kulturrådet, TioTretton/Kulturhuset (Stockholm).

Under LitteraLund Festival 2012 deltar också Sveriges första läsambassadör Johan Unenge och författarna Mats Wahl, Eva Susso, Moni Nilsson, Martin Olczak samt Sara Lundberg.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min