LitteraLund 2012

20 feb 2012 • 2 min

Den 16-21 april arrangerar Lunds kommun för sjunde gången bokfestivalen LitteraLund Festival, en vecka med program för barn, unga och...

Den 16-21 april arrangerar Lunds kommun för sjunde gången bokfestivalen LitteraLund Festival, en vecka med program för barn, unga och vuxna. Nu är programmet klar.

Festivalen består av fyra delar: ett skolprogram, 16-20 april med författarbesök och workshops för skolbarn och skolungdom; Ett offentligt program för ungdomar samt ett likaledes för barn där utgångspunkten är boken och berättelsen med anknytning till andra konstarter.

Konferensprogrammet är satt till den 19-20 april och då möter bibliotekarier, pedagoger, förläggare, journalister och andra som arbetar med barns och ungas läsning närmare trettio svenska, nordiska och internationella gäster. Konferensen rymmer tretton programpunkter – allt från Alfons till urban fantasy. Invigningstalar gör Katti Hoflin, numera chef för Dunkers kulturhus.

De internationella gästerna är Josephine Angelini (USA), som i Starcrossed förvandlar grekisk mytologi till romantisk action, och bilderboksmakarna Stephanie Blake (USA/Frankrike)och Charlotte Gastaut (Frankrike).

Maria Turtschaninoff (Finland) skriver liksom svenska Nene Ormes urban fantasy som utspelas i Helsingfors respektive Malmö. På Litteralund möts de i ett samtal med Elin Fahlstedt, som debuterade 2011, och fantasyveteranen Niklas Krog.

Alfons Åberg fyller fyrtio år! Lund firar med en Alfons-utställning på Kulturen och Gunilla Bergström medverkar i konferensprogrammet.

LitteraLund sätter fokus på frågor och händelser i tiden genom debatter och samtal. I år handlar det om barns och ungas delaktighet och eget skapande med medverkande bl a från ALMA, Kulturrådet, TioTretton/Kulturhuset (Stockholm).

Under LitteraLund Festival 2012 deltar också Sveriges första läsambassadör Johan Unenge och författarna Mats Wahl, Eva Susso, Moni Nilsson, Martin Olczak samt Sara Lundberg.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min

Essä

Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar

Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättsskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”

7 jan 2025 • 5 min