LitteraLund 2012

20 feb 2012 • 2 min

Den 16-21 april arrangerar Lunds kommun för sjunde gången bokfestivalen LitteraLund Festival, en vecka med program för barn, unga och...

Den 16-21 april arrangerar Lunds kommun för sjunde gången bokfestivalen LitteraLund Festival, en vecka med program för barn, unga och vuxna. Nu är programmet klar.

Festivalen består av fyra delar: ett skolprogram, 16-20 april med författarbesök och workshops för skolbarn och skolungdom; Ett offentligt program för ungdomar samt ett likaledes för barn där utgångspunkten är boken och berättelsen med anknytning till andra konstarter.

Konferensprogrammet är satt till den 19-20 april och då möter bibliotekarier, pedagoger, förläggare, journalister och andra som arbetar med barns och ungas läsning närmare trettio svenska, nordiska och internationella gäster. Konferensen rymmer tretton programpunkter – allt från Alfons till urban fantasy. Invigningstalar gör Katti Hoflin, numera chef för Dunkers kulturhus.

De internationella gästerna är Josephine Angelini (USA), som i Starcrossed förvandlar grekisk mytologi till romantisk action, och bilderboksmakarna Stephanie Blake (USA/Frankrike)och Charlotte Gastaut (Frankrike).

Maria Turtschaninoff (Finland) skriver liksom svenska Nene Ormes urban fantasy som utspelas i Helsingfors respektive Malmö. På Litteralund möts de i ett samtal med Elin Fahlstedt, som debuterade 2011, och fantasyveteranen Niklas Krog.

Alfons Åberg fyller fyrtio år! Lund firar med en Alfons-utställning på Kulturen och Gunilla Bergström medverkar i konferensprogrammet.

LitteraLund sätter fokus på frågor och händelser i tiden genom debatter och samtal. I år handlar det om barns och ungas delaktighet och eget skapande med medverkande bl a från ALMA, Kulturrådet, TioTretton/Kulturhuset (Stockholm).

Under LitteraLund Festival 2012 deltar också Sveriges första läsambassadör Johan Unenge och författarna Mats Wahl, Eva Susso, Moni Nilsson, Martin Olczak samt Sara Lundberg.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Om nationalismens påverkan på kulturen

Färre översättningar, mindre utländsk litteratur och stängning av Världskulturmuseet. Det är några, av många, farhågor som en sent insatt panel lyfte på Bokmässan, med anledning av Sverigedemokraternas framgångar i valet.

23 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

Förändrade arbetsuppgifter kan vara en förklaring till att många som arbetar på bibliotek funderar på att byta yrke. Men det behövs också mer resurser och fler yrkesgrupper på biblioteken, konstaterades i ett samtal på Bokmässan.

22 sep 2022 • 2 min

Debatt

Slutreplik: Låt oss mötas och diskutera

Vi vill stötta, men stöttandet måste också få innehålla konstruktiv kritik. Det skriver Linnéa Jönsson och Eleonor Pavlov i sin slutreplik om Malmö stadsbiblioteks ”känsliga ämnen”-koncept.

21 sep 2022 • 4 min

Ledare

Används bibliotekens potential som läsfrämjare?

Det talas mycket om bibliotekens viktiga roll för att främja läsandet i Sverige. Men bibliotekspersonalen ges ingen eller väldigt lite tid för egen läsning. Och allra konstigast är att de inte ens pratar om det själva, skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

19 sep 2022 • 2 min