Medis – nytt tunnelbanebibliotek?

27 jan 2014 • 2 min

I Medborgarhuset vid Medborgarplatsen i Stockholm ligger stadens största stadsdelsbibliotek och enda renodlade ungdomsbibliotek Punkt Medis. Medborgarhuset, som invigdes 1939,...

I Medborgarhuset vid Medborgarplatsen i Stockholm ligger stadens största stadsdelsbibliotek och enda renodlade ungdomsbibliotek Punkt Medis. Medborgarhuset, som invigdes 1939, är nu i behov av omfattande renoveringar. I samband med dessa kan biblioteket få byta lokaliteter i huset permanent.

Medborgarhuset i Stockholm byggdes för att tillgodose invånarnas behov av samlings- och möteslokaler, bibliotek och bad. Byggnaden som består av tre sammankopplade huskroppar är på totalt 14 000 kvadratmeter. I det västra huset finns lokalerna som bland annat rymmer biblioteket, ungdomsbiblioteket, studie- och möteslokaler samt Kulturskolans teaterverksamhet med därtill hörande förråd och verkstäder.

Nu planeras för en omfattande renovering av huset, bland annat lever inte tillgängligheten och logistiklösningar upp till dagens krav.

Kulturnämnden i Stockholm har gett klartecken för att gå vidare med ett förslag – det s k utvecklingsalternativet – som inte bara innebär en upprustning utan även en utveckling av Medborgarhusets verksamheter.

För bibliotekets del kommer det att innebära ganska stora förändringar. Kulturförvaltningens avsikt är att förbättra sambandet mellan bibliotek och kulturskola genom att bland annat skapa möjligheter för gemensamt utnyttjande av administrativa ytor som mötesrum och arbetsplatser. Det stora i förslaget är dock att biblioteket flyttar från sina nuvarande lokaler i entréplan i västra flygeln till den östra flygeln mot Götgatan med verksamheten placerad mellan våning -2 och våning 3. Biblioteket ska kunna nås direkt via en ny entré som byggs i tunnelbaneplanet i hörnet Götgatan/Folkungagatan samt via en ny entré från Götgatan. Alla verksamheter i huset – även biblioteket – ska kunna nås via en ny huvudentré mellan trapporna mot Medborgarplatsens torg.

Martin Hafström, enhetschef för bl a Medborgarplatsens bibliotek, betonar att det här är ett inriktningsbeslut.

– Det som ska utredas är om det finns andra lokallösningar för biblioteket i det här huset och då vill Fastighetskontoret gå vidare och titta på det som man kallar östra flygeln som börjar i källaren där Göta källare idag håller till och slutar högst upp där Kulturskolan har verksamhet. Var biblioteket ska vara är inte på något sätt spikat. Nu ska det utredas och tycker man då att det är ett lysande förslag då tar man ett genomförandebeslut.

Martin Hafström säger att biblioteket är trångbott i dagens lokaler.
– En barnavdelning på 100 kvadrat på dagens Södermalm – det är för lite. Därtill kommer att de nuvarande lokalerna inte är tillgängliga för funktionshindrade.

En flytt till Medborgarhusets östra flygel skulle för Kulturförvaltningens verksamheter totalt innebära 25 procent mer i yta jämfört med idag.
– Det är inte säkert att det här är en lysande idé i slutändan men det kan vara värt att titta på. Inriktningsbeslutet innebär att vi får mer fakta och sedan måste vi ta ställning till om vi tycker att det är bra.

I biblioteksdelen genomfördes en ombyggnad 2004-2005 då ungdomsbiblioteket Punkt Medis  och en ny biblioteksentré skapades

Ett beslut om att genomföra ”utvecklingsalternativet” kan tas redan i höst. Ombyggnationen är då planerad att påbörjas under år 2015 och pågå i etapper till år 2017. Investeringsutgifterna är beräknade till totalt 285 miljoner kronor.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min