Medis – nytt tunnelbanebibliotek?
27 jan 2014 • 2 min
I Medborgarhuset vid Medborgarplatsen i Stockholm ligger stadens största stadsdelsbibliotek och enda renodlade ungdomsbibliotek Punkt Medis. Medborgarhuset, som invigdes 1939,...

I Medborgarhuset vid Medborgarplatsen i Stockholm ligger stadens största stadsdelsbibliotek och enda renodlade ungdomsbibliotek Punkt Medis. Medborgarhuset, som invigdes 1939, är nu i behov av omfattande renoveringar. I samband med dessa kan biblioteket få byta lokaliteter i huset permanent.
Medborgarhuset i Stockholm byggdes för att tillgodose invånarnas behov av samlings- och möteslokaler, bibliotek och bad. Byggnaden som består av tre sammankopplade huskroppar är på totalt 14 000 kvadratmeter. I det västra huset finns lokalerna som bland annat rymmer biblioteket, ungdomsbiblioteket, studie- och möteslokaler samt Kulturskolans teaterverksamhet med därtill hörande förråd och verkstäder.
Nu planeras för en omfattande renovering av huset, bland annat lever inte tillgängligheten och logistiklösningar upp till dagens krav.
Kulturnämnden i Stockholm har gett klartecken för att gå vidare med ett förslag – det s k utvecklingsalternativet – som inte bara innebär en upprustning utan även en utveckling av Medborgarhusets verksamheter.
För bibliotekets del kommer det att innebära ganska stora förändringar. Kulturförvaltningens avsikt är att förbättra sambandet mellan bibliotek och kulturskola genom att bland annat skapa möjligheter för gemensamt utnyttjande av administrativa ytor som mötesrum och arbetsplatser. Det stora i förslaget är dock att biblioteket flyttar från sina nuvarande lokaler i entréplan i västra flygeln till den östra flygeln mot Götgatan med verksamheten placerad mellan våning -2 och våning 3. Biblioteket ska kunna nås direkt via en ny entré som byggs i tunnelbaneplanet i hörnet Götgatan/Folkungagatan samt via en ny entré från Götgatan. Alla verksamheter i huset – även biblioteket – ska kunna nås via en ny huvudentré mellan trapporna mot Medborgarplatsens torg.
Martin Hafström, enhetschef för bl a Medborgarplatsens bibliotek, betonar att det här är ett inriktningsbeslut.
– Det som ska utredas är om det finns andra lokallösningar för biblioteket i det här huset och då vill Fastighetskontoret gå vidare och titta på det som man kallar östra flygeln som börjar i källaren där Göta källare idag håller till och slutar högst upp där Kulturskolan har verksamhet. Var biblioteket ska vara är inte på något sätt spikat. Nu ska det utredas och tycker man då att det är ett lysande förslag då tar man ett genomförandebeslut.
Martin Hafström säger att biblioteket är trångbott i dagens lokaler.
– En barnavdelning på 100 kvadrat på dagens Södermalm – det är för lite. Därtill kommer att de nuvarande lokalerna inte är tillgängliga för funktionshindrade.
En flytt till Medborgarhusets östra flygel skulle för Kulturförvaltningens verksamheter totalt innebära 25 procent mer i yta jämfört med idag.
– Det är inte säkert att det här är en lysande idé i slutändan men det kan vara värt att titta på. Inriktningsbeslutet innebär att vi får mer fakta och sedan måste vi ta ställning till om vi tycker att det är bra.
I biblioteksdelen genomfördes en ombyggnad 2004-2005 då ungdomsbiblioteket Punkt Medis och en ny biblioteksentré skapades
Ett beslut om att genomföra ”utvecklingsalternativet” kan tas redan i höst. Ombyggnationen är då planerad att påbörjas under år 2015 och pågå i etapper till år 2017. Investeringsutgifterna är beräknade till totalt 285 miljoner kronor.
Senaste nytt

Sista året för Stärkta bibliotek – här är hela listan
Enligt kulturminister Parisa Liljestrand har stödet för Stärkta bibliotek varit framgångsrikt. När det nu delas ut för sista gången väntar dock ministern på förslag på nya stödformer.
1 jun 2023 • 2 min

En outsider med uppdrag att förändra på insidan
Pamela Schultz Nybacka hade ett särskilt uppdrag när bibliotekarieutbildningen på Södertörns högskola startades: bredda rekryteringen. Men hittills har de nya studenterna varit svåra att locka.
31 maj 2023 • 7 min

"Vad är egentligen ett bibliotek?" Jag förstår inte frågan
Karin Linder om en frågeställning som ofta hörs i biblioteksvärlden. "Ett fegt sätt att genom låtsat problematiserande styra en framåtsyftande diskussion."
30 maj 2023 • 2 min

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne
Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.
22 maj 2023 • 2 min

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret
Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 maj 2023 • 2 min

Har nya bibliotekarier kunskaperna som behövs?
Under arbetet med nya numret av Biblioteksbladet skickades frågor till bibliotek om nyutbildade bibliotekariers kompetens. Svaren tyder på ett glapp mellan det verksamheterna behöver och det de nyutbildade har med sig.
19 maj 2023 • 2 min

Färre bibliotek – men besökarna är (nästan) tillbaka
Antalet folkbibliotek fortsätter att minska. Men 2022 års biblioteksstatistik visar att besökarna nästan helt har återvänt efter pandemin.
17 maj 2023 • < 1 min
0 kommentarer