Medis – nytt tunnelbanebibliotek?
27 jan 2014 • 2 min
I Medborgarhuset vid Medborgarplatsen i Stockholm ligger stadens största stadsdelsbibliotek och enda renodlade ungdomsbibliotek Punkt Medis. Medborgarhuset, som invigdes 1939,...

I Medborgarhuset vid Medborgarplatsen i Stockholm ligger stadens största stadsdelsbibliotek och enda renodlade ungdomsbibliotek Punkt Medis. Medborgarhuset, som invigdes 1939, är nu i behov av omfattande renoveringar. I samband med dessa kan biblioteket få byta lokaliteter i huset permanent.
Medborgarhuset i Stockholm byggdes för att tillgodose invånarnas behov av samlings- och möteslokaler, bibliotek och bad. Byggnaden som består av tre sammankopplade huskroppar är på totalt 14 000 kvadratmeter. I det västra huset finns lokalerna som bland annat rymmer biblioteket, ungdomsbiblioteket, studie- och möteslokaler samt Kulturskolans teaterverksamhet med därtill hörande förråd och verkstäder.
Nu planeras för en omfattande renovering av huset, bland annat lever inte tillgängligheten och logistiklösningar upp till dagens krav.
Kulturnämnden i Stockholm har gett klartecken för att gå vidare med ett förslag – det s k utvecklingsalternativet – som inte bara innebär en upprustning utan även en utveckling av Medborgarhusets verksamheter.
För bibliotekets del kommer det att innebära ganska stora förändringar. Kulturförvaltningens avsikt är att förbättra sambandet mellan bibliotek och kulturskola genom att bland annat skapa möjligheter för gemensamt utnyttjande av administrativa ytor som mötesrum och arbetsplatser. Det stora i förslaget är dock att biblioteket flyttar från sina nuvarande lokaler i entréplan i västra flygeln till den östra flygeln mot Götgatan med verksamheten placerad mellan våning -2 och våning 3. Biblioteket ska kunna nås direkt via en ny entré som byggs i tunnelbaneplanet i hörnet Götgatan/Folkungagatan samt via en ny entré från Götgatan. Alla verksamheter i huset – även biblioteket – ska kunna nås via en ny huvudentré mellan trapporna mot Medborgarplatsens torg.
Martin Hafström, enhetschef för bl a Medborgarplatsens bibliotek, betonar att det här är ett inriktningsbeslut.
– Det som ska utredas är om det finns andra lokallösningar för biblioteket i det här huset och då vill Fastighetskontoret gå vidare och titta på det som man kallar östra flygeln som börjar i källaren där Göta källare idag håller till och slutar högst upp där Kulturskolan har verksamhet. Var biblioteket ska vara är inte på något sätt spikat. Nu ska det utredas och tycker man då att det är ett lysande förslag då tar man ett genomförandebeslut.
Martin Hafström säger att biblioteket är trångbott i dagens lokaler.
– En barnavdelning på 100 kvadrat på dagens Södermalm – det är för lite. Därtill kommer att de nuvarande lokalerna inte är tillgängliga för funktionshindrade.
En flytt till Medborgarhusets östra flygel skulle för Kulturförvaltningens verksamheter totalt innebära 25 procent mer i yta jämfört med idag.
– Det är inte säkert att det här är en lysande idé i slutändan men det kan vara värt att titta på. Inriktningsbeslutet innebär att vi får mer fakta och sedan måste vi ta ställning till om vi tycker att det är bra.
I biblioteksdelen genomfördes en ombyggnad 2004-2005 då ungdomsbiblioteket Punkt Medis och en ny biblioteksentré skapades
Ett beslut om att genomföra ”utvecklingsalternativet” kan tas redan i höst. Ombyggnationen är då planerad att påbörjas under år 2015 och pågå i etapper till år 2017. Investeringsutgifterna är beräknade till totalt 285 miljoner kronor.
Senaste nytt
Efterlyser samtal om framtida Wlic – ”En rejäl utmaning”
Bra att det inte blir något Wlic i Dubai, säger Helene Öberg. Nu efterlyser hon en diskussion om hur villkoren bör se ut för framtida arrangörer. Men det är ingen lätt fråga, då den årliga konferensen utgör en viktig inkomst för Ifla.
4 okt 2023 • 2 min

Wlic i Dubai inställt
Biblioteksfederationen Ifla har fått hård kritik för beslutet att förlägga nästa års världskongress till Förenade Arabemiraten. Nu har landet dragit tillbaka sitt erbjudande att genomföra arrangemanget.
3 okt 2023 • < 1 min

Rektorer kritiska till riktade bidrag för skolbibliotek
Skollagen ska ändras så att kraven på bemannade skolbibliotek blir tydligare, meddelar regeringen. Men rektorerna är skeptiska till ändringen.
3 okt 2023 • 2 min

Hotet mot bibliotekens demokratiska uppdrag
En stark polarisering i samhället kastar en mörk skugga över bibliotekets verksamhet. Torbjörn Nilsson, stadsbibliotekarie i Malmö, pekar på tre lokala exempel och lyfter vilka förändringar han ser för biblioteket i ett allt hårdare samhällsklimat.
3 okt 2023 • 2 min

Poesi som höjer rösten och farväl till autofiktionen
Hur ser tendenserna i skönlitteraturen ut? Biblioteksbladet pratar litterära trender med Sorin Masifi, Ingrid Elam och Lina Wolff.
2 okt 2023 • 11 min

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan
Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.
29 sep 2023 • 3 min

Så kan biblioteken använda digital teknik
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min

Framtid, litteratur och ny teknik i fokus på Bokmässan
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min

Årets främsta läsupplevelser – bland bibliotekarierna
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min

Var tionde folkbibliotekarie utsatt för politiska påtryckningar
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min

AI-frågor till biblioteken
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
0 kommentarer