Poppis läsrobot i Luleå

14 maj 2018 • 2 min

Roboten Vinci har ökat läslusten hos grundskoleelever i ­Luleå. Nu ska den bli en del av Luleå stadsbiblioteks ­ordinarie verksamhet.

I en liten hundkoja inne på Luleå stadsbibliotek bor Vinci, en blå liten robot med ett stort öga. Vinci är en del av ett läsfrämjande projekt som ska stärka läslust och läskunnighet i tidig ålder.

För två år sedan drog biblioteket i gång ett läsfrämjande arbete med läshundar. Men en del barn var allergiska och kunde inte vara med. Det var då Lena Lundberg Vesterlund, Luleås bibliotekschef, kom på att en robot kunde vara ett alternativ.

Hon tog kontakt med Luleå tekniska universitet för att se vilka robotar som används av lärare som jobbar med programmering. Efter att ha tittat på olika alternativ föll hon för den blå.

– Den var enkel, hade ett neutralt utseende med ett stort öga, säger Lena Lundberg Vesterlund.

Hittills har tolv elever i årskurs 2 kommit till biblioteket för att träffa Vinci vid sju tillfällen. Träffarna ser lite olika ut, men oftast får barnen läsa högt och sedan ger Vinci respons. Roboten kan säga tio olika meningar, som ”du läser superbra, verkligen. Perfekt” eller ”berätta för mig nu vad du har läst”. Barnen har också fått lära sig mer om hur biblioteket fungerar.

– Det har varit jätteviktigt för oss att barnen kommit hit, eftersom vi vill att de ska känna en större trygghet i biblioteksrummet, säger Lena Lundberg Vesterlund.

Anna Dahlquist är IKT-pedagog vid biblioteket och har varit med vid träffarna.

– Projektet riktar sig till barn som knäckt läskoden men inte hittat läsglädjen. De kan ha haft svårt att hitta rätt bok och behövt en extra push för att ta mer plats, säger hon.

Projektet är ett samarbete mellan kultur- och utbildningsförvaltningen och universitetet, och arbetet har varit lyckat. Eleverna har känt att de fått hjälp med läsningen och ökad läslust. 75 procent av föräldrarna vill att deras barn ska få läsa mer för Vinci.

Planen är att roboten nu ska implementeras i bibliotekets ordinarie verksamhet.

Fotnot: Videon om Vinci är skapad av Anna Dahlquist, IKT-pedagog vid Luleå stadsbibliotek.

1 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min