Poppis SFI-dag på Malmö stadsbibliotek
22 nov 2017 • 2 min
För sjätte året i rad arrangerades SFI-dagen på Malmö stadsbibliotek i tisdags. ”Min känsla är att SFI-mässorna har gjort att vi fått en större bredd på våra besökare", säger Pär Gustavsson på biblioteket.
3 700 SFI-elever och andra samlades på Malmö stadsbibliotek i tisdags för att vara med på SFI-dagen. Det är en slags minimässa där SFI-elever läser och skriver dikter, tittar på filmer, skriver kalligrafi, dansar och tittar på utställningar. Temat var kärlek i alla dess former.
– Både besökare och SFI-skolornas arrangerande elever var allmänt peppade. Den stora vinsten är att elever får göra sin röst hörd och ta plats på en biblioteksarena som inte alltid är så tillgänglig. Dessutom träffar de andra elever och människor och får chansen att kanske för första gången se på vilket sätt biblioteket kan stötta just dem, säger Pär Gustafsson, mediepedagog på biblioteket.
Eventet hölls för sjätte året i rad och som arrangör står Malmös SFI-skolor. Stadsbibliotekets uppdrag är att koordinera allt och Pär Gustavsson ser klara fördelar med att eventet hålls på biblioteket.
– Det här är en del av vår grundverksamhet; att stötta människor som lär sig svenska. Dessutom är biblioteket en bra mötesplats där nyanlända och etablerade svenskar kan träffas, säger han.
Utvärderingar från tidigare år visar att deltagarna varit nöjda. Många har inte varit på ett bibliotek tidigare, men i enkäter har de berättat att de gärna vill komma tillbaka.
– Vi försöker att marknadsföra resten av biblioteket undertiden SFI-mässan pågår. Vi delar ut flyers och broschyrer och har placerat programpunkter i hela huset, på så sätt upptäcker man hela huset och ser vad som finns. Min känsla är att SFI-mässorna gjort att vi fått en större bredd på besökarna på biblioteket, säger Pär Gustafsson.
Senaste nytt
Sluta tvivla – hoten mot demokratin är på riktigt
"Är inte de här som kallar sig nazister egentligen bara några få knäppgökar?", undrade en besökare nyligen när Jan Scherman besökte biblioteket i Arboga. Den här krönikan är hans svar på frågan.
16 sep 2024 • 3 min
Urholkning av budgetar för public service oroar
En oroväckande urholkning av budgeten för public service lyfts fram i remissvar till regeringens utredning om public services uppdrag.
13 sep 2024 • 2 min
Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen
Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.
12 sep 2024 • 2 min
De är höstens krönikörer
Biblioteksbladet vill att fler personliga och initierade röster med ett ärende ska höras. Miriam Nauri och Jan Scherman är höstens krönikörer.
11 sep 2024 • < 1 min
Boktips på nytt sätt
Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.
10 sep 2024 • 4 min
Årets pristagare: ”Jag har visat dem vad ett skolbibliotek kan vara”
Hur lyckas man med skolbiblioteket? Stick ut hakan och visa vad en bibliotekarie kan erbjuda, säger Felix Sjögren på Årets skolbibliotek.
9 sep 2024 • 3 min
Symbolisk timme för läsning
På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.
6 sep 2024 • 2 min
Svensk kommitté skapad för att skydda kulturarvet
Säkerhetsläget i Europa ställer nya krav på kunskap om kulturarvet. I dagarna bildas en nationell kommitté i Sverige för att skydda kulturarvet.
5 sep 2024 • < 1 min
Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?
Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”
4 sep 2024 • 5 min
Efter hackerattacken: KB lär av brittiska erfarenheter
Tio månader efter ransomwareattacken mot British Library är flera fysiska och digitala arkiv fortfarande stängda. ”Det finns ingen silver bullet som kan rädda och försvara oss”, säger KB:s it-chef om händelsen.
3 sep 2024 • 3 min
Prischanser för Biblioteksbladet
Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.
2 sep 2024 • < 1 min
Prisat skolbibliotek ”fullt integrerat”
Skolbiblioteket på Nydalaskolan i Malmö har gått från att vara en separat enhet till att vara helt integrerad i skolverksamheten. Nu utnämns det till Årets skolbibliotek.
2 sep 2024 • < 1 min
0 kommentarer