Poppis SFI-dag på Malmö stadsbibliotek

22 nov 2017 • 2 min

För sjätte året i rad arrangerades SFI-dagen på Malmö stadsbibliotek i tisdags. ”Min känsla är att SFI-mässorna har gjort att vi fått en större bredd på våra besökare", säger Pär Gustavsson på biblioteket.

Foto: Malmö stadsbibliotek
Foto: Malmö stadsbibliotek

3 700 SFI-elever och andra samlades på Malmö stadsbibliotek i tisdags för att vara med på SFI-dagen. Det är en slags minimässa där SFI-elever läser och skriver dikter, tittar på filmer, skriver kalligrafi, dansar och tittar på utställningar. Temat var kärlek i alla dess former.

– Både besökare och SFI-skolornas arrangerande elever var allmänt peppade. Den stora vinsten är att elever får göra sin röst hörd och ta plats på en biblioteksarena som inte alltid är så tillgänglig. Dessutom träffar de andra elever och människor och får chansen att kanske för första gången se på vilket sätt biblioteket kan stötta just dem, säger Pär Gustafsson, mediepedagog på biblioteket.

Eventet hölls för sjätte året i rad och som arrangör står Malmös SFI-skolor. Stadsbibliotekets uppdrag är att koordinera allt och Pär Gustavsson ser klara fördelar med att eventet hålls på biblioteket.

– Det här är en del av vår grundverksamhet; att stötta människor som lär sig svenska. Dessutom är biblioteket en bra mötesplats där nyanlända och etablerade svenskar kan träffas, säger han.

Utvärderingar från tidigare år visar att deltagarna varit nöjda. Många har inte varit på ett bibliotek tidigare, men i enkäter har de berättat att de gärna vill komma tillbaka.

– Vi försöker att marknadsföra resten av biblioteket undertiden SFI-mässan pågår. Vi delar ut flyers och broschyrer och har placerat programpunkter i hela huset, på så sätt upptäcker man hela huset och ser vad som finns. Min känsla är att SFI-mässorna gjort att vi fått en större bredd på besökarna på biblioteket, säger Pär Gustafsson.

0 kommentarer

Senaste nytt

Debatt

Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister

Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.

24 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt

På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.

23 jan 2025 • 2 min

Digitalisering

Unik studenthistoria digitaliserad

Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”

23 jan 2025 • 3 min

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min