Protester mot biblioteksnedläggning

28 mar 2012 • < 1 min

Alliansen i Stockholm har, som tidigare framgått i BBL, fattat beslut om att bl a lägga ner biblioteket i Akalla...

Alliansen i Stockholm har, som tidigare framgått i BBL, fattat beslut om att bl a lägga ner biblioteket i Akalla och flytta verksamheten till Kista och Husby. Det har väckt starka känslor bland de boende.

Akallaborna har protesterat mot detta och Vänsterpartiet i Stockholm anser att frågan bör utredas vidare bl a eftersom det finns ett stort antal förskolor och grundskolor i området som har stor nytta av närheten till biblioteket.

Istället för att stänga biblioteket bör man satsa på det, genom att bland annat erbjuda olika aktiviteter.

Leo Ahmed, ordf Vänsterpartiet Kista, arbetar inom barnomsorgen och framhåller att en flytt av biblioteket till Kista och Husby försvårar tillgängligheten för barn.
– Jag arbetar själv inom barnomsorgen här i Akalla och vi besöker ofta biblioteket med barnen. Det är redan ett krävande arbete för förskolepersonalen att klä på alla barn och ta en promenad till biblioteket, särskilt under vintern. Genom att flytta biblioteket till Husby kommer saken att bli värre.
Vänsterpartiet anser att förutsättningar och behov för ett bibliotek i Akalla måste utredas vidare. I kulturnämnden reserverade sig Vänsterpartiet mot att besluta om nedläggning eller flytt av bibliotek

– Det råder stor brist på kultur i förorten. Mot den bakgrunden är det oerhört beklagligt att lägga ned biblioteket i Akalla. Istället måste möjligheten att behålla biblioteket i Akalla utredas, säger Ann Mari Engel (V), Kulturnämndens vice ordförande.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Finska tips om nationellt e-bibliotek

Omvärldsbevakning, AI och tips att ta med sig för den som vill skapa nationellt e-bibliotek var några frågor som lyftes på Biblioteteksdagarnas första dag på Sara kulturhus i Skellefteå.

22 maj 2024 • 8 min

Nyheter

Vill göra sjukhusbiblioteken synligare

Sjukhusens bibliotek berörs när de ekonomiskt krisande regionerna ska spara pengar. Det kan försämra vårdkvaliteten, hävdar Anna Videfrost, ordförande i Föreningen Sveriges sjukhusbibliotekschefer, SSBC.

21 maj 2024 • 3 min

Nyheter

Så ska bokens värde säkras

Politiken bryr sig inte om litteraturen. Det anser Sveriges författarförbund som samlar representanter från litteraturområdet för att stärka branschens intressen.

15 maj 2024 • 2 min